Клуб агроефективності: як виростити правильне яблуко

25 квітня 2019, 06:33 4963

Минулий яблучний сезон для українських садівників виявився не надто вдалим. Адже закупівельна ціна на яблуко — 3,5 грн/кг — ледь дотягувала до собівартості. Тому усі свої надії виробники покладають на цей рік: вони вдосконалюють технології і сподіваються, що погодні умови дозволять отримати гарний врожай, а ринок забезпечить високу ціну.

Буковина по праву вважається краєм яблуневих садів: наприклад, у Хотинському районі Чернівецької області цей фрукт вирощують усі, в кого є земля. Тож на узбіччях місцевих доріг тягнуться безліч лотків із різноманітними, різнокольоровими яблуками.

4 відра яблук за 100 тис. доларів

Михайло Телешецький в яблучному бізнесі вже давно: спочатку займався продажем яблук за кордон, а 7 років тому заклав свій перший сад. І сьогодні має 11 га в селі Недобоївці, де вирощує 7 сортів яблук.

Михайло Телешецький  Джерело фото: AgroPortal.ua
Михайло Телешецький
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Зараз маю інтенсивний молодий сад, який саме вступає в активне плодоношення. З 7-річного саду торік з 1 га зібрали 70 т яблук; дещо менша врожайність була на ділянці, якій 5 років. Із власного досвіду можу сказати, що сад — довготривала інвестиція, і необхідно 5-6 років, щоб лише повернути вкладені кошти. Зараз це звучить дивно, але, вклавши в 5 га саду 100 тис. доларів, у перший рік плодоношення зібрав лише 4 відра яблук. Вже потім, з роками, йде вал, кількість, і якщо є гарна ціна, то сад окуповується. Але при закупівельній ціні в 3 грн/кг при курсі долара 27 грн процес повернення інвестицій значно сповільнився», — розповідає Михайло Телешецький.

Хочеш якість — не заощаджуй на обробітку

Окрім фінансових питань, садівники мають дбати і про конкурентоспроможність вирощеної продукції на зовнішніх ринках. Для цього місцеві аграрії намагаються використовувати сучасні технології захисту, підживлення та зберігання.

Всю зиму в саду Михайла проходить обрізка дерев, яку роблять вручну. Весною по міжряддю проходить спеціальна машина і перебиває зрізані гілки; за літо вони перегнивають і виконують функцію, по суті, органічних добрив.

«Завдяки особливим кліматичним умовам на Буковині — найсмачніші яблука. Бо ту соковитість плодам дає сама земля. В інших країнах фермери витрачають дуже багато коштів на добрива, тому що в них бідний ґрунт. А в нас для отримання гарних врожаїв, за великим рахунком, нічого не потрібно додавати — лише робити доступними вже наявні елементи і вчасно застосовувати системи захисту та підживлення», — зазначає Михайло Телешецький.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Пан Михайло має агрономічну освіту, але, як сам вважає, всі знання отримав із практики. В перші роки було важко; допоки не було розуміння, вчився на власних помилках. Але тепер він усім радить не заощаджувати на обробітку та підживленні саду.

«Здається, що це великі гроші, адже одне обприскування для мого саду обходиться в 15-20 тис. грн. Але якщо його не провести вчасно, то потім втрачаєш на якості й ціні. А це значно більші витрати», — запевняє Михайло Телешецький.

Більше обробок — кращий результат

Загалом, за підрахунками Михайла, система захисту і підживлення 1 га саду обходиться приблизно в 1,0-1,5 тис. доларів. За сезон відбувається, як кажуть поляки, до 40 «забігів» — тобто сад обробляється різними препаратами і підживлюється. На середину квітня, коли ще тільки починався період бутонізації, він провів три обприскування.

Вже третій рік поспіль для захисту саду Михайло Телешецький використовує препарати UKRAVIT. Має дослідну ділянку площею 1 га, яка обробляється винятково препаратами цього виробника. Як розповідає сам Михайло, торік на базі садівничого господарства в серпні проходив семінар, де садівники з усієї України, оглянувши сад, не побачили різниці між тими ділянками, які оброблялися препаратами UKRAVIT, та засобами захисту від іноземних компаній.

«Препарати з необхідними для захисту саду діючими речовинами (ДР) має велика кількість компаній, але UKRAVIT пропонує оптимальне співвідношення «ціна — якість». Ці продукти ефективно діють, і при цьому вони значно дешевші за іноземні, що дуже важливо для фермера, — пояснює Михайло Телешецький. — Особисто мені в UKRAVIT дуже подобаються «мікси», наприклад, препарат Джек Пот, який поєднує дві діючі речовини (пенконазол, 100 г/л + дифеноконазол, 200 г/л) і використовується садівниками у боротьбі проти борошнистої роси та парші. Якщо в інших компаній є окремо дві ДР, то тут пропонується вже готове рішення, яке в результаті виходить вдвічі дешевше».

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

За словами регіонального представника компанії UKRAVIT Василя Миронця, плодові насадження обприскують препаратом Джек Пот у період вегетації, а додаткові обробки проводяться для запобігання поширення хвороб чи при появі перших ознак хвороби з інтервалом між ними 10-14 діб, залежно від розвитку хвороби та погодних умов. За сезон зазвичай проводять 2-4 обприскування в основний період розвитку борошнистої роси, який починається під час цвітіння культури та продовжується до стадії дозрівання плодів. Для плодових насаджень норма витрат робочого розчину становить 500-1000 л/га.

Культура Норма витрат препарату, л/га Спектр дії Спосіб, час обробки Термін очікування, дні Максимальна кратність обробок
Яблуня 0,3-0,4 Борошниста роса, парша Обприскування в період вегетації культури (профілактично та за перших ознак прояву хвороб) 20 3
Абрикос 0,4-0,5 Борошниста роса, парша, кучерявість листя 30 3
Персик 0,4-0,5 Борошниста роса, парша, кучерявість листя, гниль плодів 30 2
Виноград 0,25-0,4 Оїдіум, чорна плямистість 20 4

«Серед вагомих переваг препарату можу відмітити тривалу системну дію: він зменшує кратність обробок за сезон, швидко поглинається вегетативною частиною, знижує ризик змиву дощем, є надзвичайно ефективним за підвищених температур повітря, відмінно переноситься рослиною і не має загрози виникнення резистентності», — уточнює Василь Миронець.

Важливо, додає він, виконати обробки вчасно. Крім того, варто пам’ятати, що цей процес залежить ще й від погодних умов — щоб не дощило та не було сильного вітру.

«Потрібно «зловити момент», щоб встигнути покрити листок і захистити його. Якщо через день-два після обробки саду пішов дощ, то завдяки приладам вимірювання інтенсивності дощу приймається рішення, чи потрібно повторювати обробку. Якщо обробка здійснена з прилипачем, то до 10 мм опадів він витримає, якщо ж більше 20 мм — обробку варто повторити», — розповідає Василь Миронець.

За словами Михайла Телешецького, трапляється, що через інтенсивні дощі за сезон доводиться повторювати обробку 2-3 рази. Він рекомендує після затяжних дощів, тобто, які тривають понад 12 годин, використовувати системний препарат разом із контактним.

На захисті саду — 20 препаратів

Знайомство Михайла Телешецького з компанією UKRAVIT почалося з інсектициду АЦ Люкс (ацетаміприд, 200 г/кг) проти шкідників, плодожерки в першу чергу. В сезон він обробляє сад цим препаратом двічі.

«Препарат вноситься обприскувачем за появи шкідників, при перевищенні ЕПШ. Важливо забезпечити рівномірне покриття надземних частин рослин робочим розчином і достатнє змочування всієї поверхні листя. Захисні заходи рекомендовано проводити при температурі не вище +25°С. АЦ Люкс можна застосовувати в період цвітіння культур. Для препарату характерна низька норма використання: для плодових насаджень вона становить 0,3-0,5 кг/га», — уточнює Василь Миронець.

За словами Михайла Телешецького, система захисту для саду складається щороку, починаючи із фази розвитку закритого бутона і закінчуючи яблуком перед збиранням. На кожну фазу є свої препарати, які мають повторні внесення. Всього налічується до 20 препаратів.

До початку цвітіння використовуються Гарт, Люкс Максі, Топ Ефект, АЦ Люкс, Фас, Делавіт, Страж. На початку цвітіння сад обробляється Делавітом, під час масового цвітіння — знову повторна обробка Делавітом і АЦ Люкс. По закінченню цвітіння проводиться обробка Стражем і Антиколорад Макс, по зав’язі — Джек Пот, а на подальших стадіях розвитку додається ще Унікаль, чергуючись із вже названими препаратами.

Окрім ЗЗР, Михайло підживлює сад мікродобривами Авангард, теж виробництва UKRAVIT.

«Здебільшого працюємо з Авангард Са, адже кальцій потрібен, щоб плід мав твердість і потрібну лежкість; крім того, він позбавляє яблуко підшкірної плямистості. Починаємо його застосовувати зі стадії, коли яблуко розміром із грецький горіх й аж до самого збирання врожаю. А це приблизно до 10 обробок. Багато разів за сезон застосовуємо Авангард Бор та Авангард Плодово-ягідні. Також є препарати, які працюють на перших фазах розвитку, наприклад, Гулівер Стимул, який застосовуємо з минулого року», — розповідає Михайло Телешецький.

Якщо ви надумали закласти сад…

Михайло Телешецький радить при закладанні саду вибирати сорти яблук відразу, орієнтуючись на потреби ринку.

«Найкраще, якщо із самого початку є розуміння, на які ринки плануються поставки яблук. Адже споживачі різних країн мають різні смакові вподобання. Також важливо, щоб сорти йшли підряд за термінами збирання плодів. Оскільки є сорти різного часу дозрівання. Наприклад, в моєму саду сорт Симиренка збирається в першу чергу, коли плід ще має зелений колір, потім — Голден, а червоні сорти збираються пізніше, щоб добрали кольору. Останнім із саду забираємо сорт Айдаред», — ділиться садівник.

Крім того, при закладанні молодого саду він рекомендує використовувати не дубові шпалери, а нову італійську технологію — шпалеру на основі бетонного стовпа, який можна ставити під градобійну сітку.

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Розширюватись чи ні?..

«Якщо випаде якийсь рік, коли буде ціна на яблуко, тоді, можливо, думатиму над розширенням саду. А поки ціна 3,5 грн/кг при собівартості 3 грн — це нереально. У деяких виробників зараз навіть немає коштів для початку сезону, адже садівництво — це такий бізнес, що на 99% залежить від погоди», — зазначає Михайло Телешецький. 

За його словами, більше заробити можна, коли на ринку не вистачає продукту, або ж коли в окремих країнах неврожай, наприклад, через приморозки:

«Збувати яблуко в цьому році дуже важко, бо перевиробництво спостерігається не лише на українському ринку, але й на іноземних. Навіть якщо в інших країнах ми бачимо, що яблуко в супермаркетах продають по 2 євро, це не означає, що у виробника його купують за такою ціною. Наприклад, в Італії яблуко від виробника коштує 0,30 євро/кг; ще 0,30 євро на 1 кг заробляють ті, хто його упаковує. А ще додається логістика. Тобто той, хто торгує яблуком, заробляє більше за тих, хто його вирощує. Виробник — це лише перша ланка, причому найменш дохідна».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua