Клуб агроефективності: як бобові допомагають розкритися рису

08 серпня 2017, 07:00 7817

Половину усіх площ у господарстві «Українські рисові системи» займає рис. Товариство з Херсонщини налагодило не тільки вирощування, але й доробку та переробку зерна.
Джерело фото: з особистого архіву Ігора Грозинського
Джерело фото: з особистого архіву Ігора Грозинського

ТОВ «СП «Українські рисові системи» має повний цикл виробництва: від вирощування рису-сирцю до отримання готової продукції.

«Зараз активно працюємо над тим, щоби збільшити урожайність нашої основної культури — рису, забезпечити йому більш комфортні умови, — ділиться планами директор товариства Ігор Грозинський. — На жаль, за  останні 3-4 роки родючість та урожайність рису суттєво знизилися: недобір складає 1-2 т. Ми дійшли висновку, що основна причина цього — використання соняшнику як культури-попередника в сівозміні. Потрібен інший, цікавий попередник під основну культуру нашого підприємства. Активно приглядаємося до бобових».

З огляду на географічне положення (південь Херсонщини, смт Каланчак) і ґрунтово-кліматичні умови господарство особливо зацікавили нут та сочевиця. Також звернули увагу на озимий горох. Ці бобові культури мають привабливу ціну реалізації, що дає надію на непогану рентабельність.

«Щоби підтвердити наші сподівання, їздимо до колег, котрі вже мають солідний досвід, — говорить Ігор Грозинський. — Нещодавно, наприклад, були у Теплику Вінницької області у фермера Олексія Дона, де зібралося багато професіоналів, які спеціалізуються саме на бобових. Тепер маємо партнерів на поставку посівного матеріалу з подальшим супроводом вирощування культури в перший рік посіву. Переконалися, що наш вибір правильний, і рис завдяки бобовим отримає нові перспективи».