Клуб агроефективності: пропорційний бізнес-проект ягідництво-дилерство-консультування

23 січня 2018, 07:07 5796

У тернопільського ПП «Агроспецгосп» 1250 га землі в обробітку і кілька бізнес-проектів у роботі, в тому числі вирощування ягід, дилерство техніки, продаж саджанців, консультаційні послуги. Вважають такий підхід оптимальним для невеликих господарств.

Керівник підприємства Юрій Качунь не тільки 17 років сам поглинутий практичним ягідництвом, але ще й свідомо формує простір із таких самих, як він, фахівців. Для цього активно ділиться власним досвідом, порадами, спостереженнями, а крім того, продає колегам випробувані саджанці і спеціальну техніку світової якості.

Оцінити вигоди регіону

«Переконалися, що саме чорна смородина вигідна для нас з точки зору бізнесу, — говорить Юрій. — Суниця, скажімо, майже зовсім непридатна. А от смородині комфортно у наших умовах, в інших регіонах не росте — вже менша конкуренція, менші ризики».

Запастися терпінням. Починати з малого

Починали з вітчизняних сортів. Стихійність спроб, різносортиця призвели спочатку до втрат, навіть довелося знищити плантацію. Тому радить ягідникам набратися терпіння, глибоко вивчати місцеві умови та обрати певні технологій.

Успішними показали себе європейські сорти і механізована система збирання. Плантації в «Агроспецгоспі» розрослися до 100 га. Можливо, збільшуватимуть і надалі.

«Існують чудові сорти для дачних ділянок, — говорить дружина і помічниця Юрія Оксана. — Це великі і солодкі та соковиті ягоди на розлогих кущах. Але у них інше призначення. Їх неможливо доглядати у промислових масштабах. Тому це не наш вибір, не для нашого проекту».

Радять починати поступово, з малих ділянок, тоді не потрібні надто великі інвестиції і можна уникнути ризиків, належно підготувавши ґрунт, відпрацювавши технології.

Перспективний збут

За спостереженнями фахівців, ягідник дає гарні врожаї протягом восьми років. Середня врожайність на полях компанії «Агроспецгосп» — від 5 до 10 тонн з гектара, при тому, що плантації розташовані переважно на пагорбах.

До 2013 року господарство реалізовувало свої ягоди на ринки курортного Криму, а також на Донбас. «Біда в країні змусила нас миттєво перелаштуватися, — визнає Юрій Качунь. — Відтоді орієнтуємось на переробника. І назад точно не будемо повертатися. Тому що бачимо: смородина потрібна підприємствам для переробки. Ця ягода чудово переносить заморожування, не втрачаючи своїх цінних вітамінних якостей».

Фахівці переконані, що проблем із збутом у ягідників немає і не буде. Попит перевищує пропозицію на українському ринку, є певний дефіцит цієї продукції і на ринках ЄС.

Крім власне ягід, господарство також вирощує і продає саджанці. На них спостерігається стабільний попит.

Комбайном збирати дешевше та якісніше

Перші 7 років в «Агроспецгоспі» смородину збирали вручну. «На 3 га треба було наймати 80-90 збирачів, — згадує Оксана Качунь. — Звісно, проконтролювати роботу кожного неможливо. Думаю, процесом ручного збирання можна керувати, тільки коли в полі десь до 30 людей. Ягоди виглядали погано, могли перетворитися на желеподібну масу».

Весь процес пішов швидше, дешевше та якісніше, відколи придбали комбайн. Обирали серед лідерів, тому зупинилися на техніці польської марки Weremczuk, якій давно віддають перевагу ягідники в усьому світі.

На виході отримали помітно кращу собівартість ягоди — в умовах коливання цін це один із критичних факторів. Вважають, комбайн вигідно купувати, коли вже маєш 10 га ягідника. «Це видно навіть зі схематичних розрахунків, — говорить Юрій. — Обробіток 10 га, збирання 100 тонн смородини вручну мало б обходитися у 600 тис. грн. За такі гроші вже можна придбати машину. Вона окупиться десь впродовж трьох років».

Зараз у господарстві працюють три комбайни, забезпечують планомірне збирання різних сортів ягоди, котрі мають різні терміни дозрівання. 

Бізнес на дилерстві та консультуванні

Випробувавши машини на практиці, підприємство відкрило додатковий напрямок у своєму бізнесі. Тепер підрозділ господарства фірма «Агропромсад» стала посередником  і постачає комбайни для збирання ягід колегам в Україні, забезпечує сервісний супровід.

Допомагають широкі партнерські зв’язки, напрацьовані за 17 років роботи. Охоче демонструють власний багаторічний досвід. Господарство постійно запрошує до себе усіх, хто бажає фахово освоїти ягідний бізнес, проводить численні семінари та конференції. Має серед працівників серйозних науковців та дослідників, котрі готові консультувати колег і партнерів.

«Якщо ми забезпечуємо колег випробуваними саджанцями гарантованої якості, орієнтуємо на ефективну техніку, даємо повний супровід щодо технологій підбору  ділянок, регіональних сортів, термінів та способів догляду, тоді можемо бути впевненими, що люди будуть задоволені, що у них не виникнуть проблеми», — переконує Оксана Качунь.

Перспективи

На сторінці Юрія Качуня на Facebook можна знайти карти придатності регіонів України для вирощування різних культур. Вочевидь, господарі постійно відкривають для себе й інші перспективи. Наприклад,  зараз у господарстві також вирощують вишні. А ще звернули увагу на аронію (чорноплідну горобину). Аналіз ринку показав дефіцит порічки червоної. В Україні її було багато, але згодом стало економічно невигідно її вирощувати. Проте традиційна ягода повертається, переробники готові платити гідну ціну. У «Агроспецгоспі» в 2017 році розкупили всі саджанці порічок.

«Звісно, маржа на ягідних культурах набагато більша за ту, що отримуємо на  пшениці чи соняшнику, загалом у рослинництві, — розмірковує Юрій Качунь. — Але ми обов’язково продовжуватимемо займатися і зерновими та олійними культурами. Ризиковане сільське господарство, кардинально різне по роках і сезонах, тримає нас у режимі, коли треба постійно бути готовими й до неочікуваних «сюрпризів» і коливань. Тому наявні пропорції у нашому бізнес-проекті будемо зберігати й надалі. Так надійніше».