Повірити культурі. Щоб збільшити виробництво часнику, фермер повинен мати чіткі розрахунки окупності

07 квітня 2023, 05:42 4690

Найбільше підприємство у Східній Європі з найбільшою лінією з виробництва насіння часнику до війни обробляло 150 га землі, наразі ця площа скоротилась до 30 га.

Про це AgroPortal.ua розповів директор компанії «Єврошок» Сергій Шиш.

propData.content.image
Сергій Шиш, директор компанії «Єврошок»

Ми займаємось часником 12 років. Середня урожайність складає 22-23 т/га, мінімальна — 19 т/га. Раніше вирощували українські сорти Любаша, Дюшес та відправляли їх до Іспанії на експертизу, адже у нас таких досліджень не проводять. Як показали результати, у нас суцільний фальсифікат: назви різні, а генетика — однакова. Ми відійшли від цих сортів на 80%, тож сьогодні маємо сорти іспанської селекції, на яких робимо більший акцент. З цієї осені плануємо стовідсотково перейти суто на іспанську селекцію.

ТОВ «Єврошок» — офіційний дистриб’ютор в Україні, який завозить насіння з документами, перед посівом проводить калібрування та фітообробку насіння, потім його упаковують та відправляють аграріям перед посівом, що є запорукою хорошого врожаю.

«Дуже важливо, щоб насіння було свіжим, протягом двох тижнів його слід посіяти. Для прикладу, кукурудзу якщо не продали й не посіяли одного року, можна лишити на наступний, і вона виросте. З часником так не вийде — два тижні, і далі його можна викинути», — пояснює Сергій Шиш.

Кожен агроном, агровиробник теоретично розуміє, як підготувати ґрунт під овочі. Робиться це все залежно від регіону. 

«Якщо ми зараз говоримо про осінній посів, то згідно технологічної карти вносяться складні добрива, проводиться обробка ґрунту до 15 см, і тоді вже відбувається посів. Ми також продаємо промислові сівалки і перший рік надаємо послуги з посіву часнику в господарстві, але за умови розміру площі від 10 га. Так само під час збирання приїздить комбайн, який викопує з одночасним обрізанням стебла. Тобто у вас готовий часник, який залишається почистити, відкалібрувати, упакувати й відправити до клієнта», — продовжує Сергій Шиш.

У ТОВ «Єврошок» є найбільша сівалка для часнику, що підтверджено записом у Книзі рекордів Гіннеса. У жовтні 2021 року на Дні поля у Херсоні саме проходила її презентація в роботі. Що унікально, вона за добу сіє 30 га.

«Щоб отримати врожай 22-23 т/га, ми рекомендуємо сіяти хоча б 380-400 тис. рослин/га. Це наша рекомендація, перевірена протягом багатьох років. 90% вирощеного часнику в світі йде на промислову переробку. Для прикладу, у самої мережі «АТБ» річна потреба — понад 4 тис. т часнику, я вже не говорю про інші мережі та Європу. Все йде на переробку, зокрема й до фармакологічних компаній. Часник, вирощений в Україні та Іспанії, — найякісніший, у ньому багато ефірних олій, живильних мікро- та макроелементів, це все залежить від ґрунту та клімату. Китайський часник зараз нікому не потрібен. Оптова ціна в Європі — 5,6 євро/кг за українські та іспанські сорти, а за китайський — 1,8 євро/кг», — зазначає директор ТОВ «Єврошок. 

За його словами, компанія може викупити будь-який обсяг часнику у своїх клієнтів, допомогти з подальшою реалізацією. В Україні вони єдине сертифіковане підприємство, що виробляє 100% натуральні часникові екстракти, які використовуються у харчовій промисловості, а також порошки, пасти.

«Ми працюємо по всій території України, у нас є відділ продажу, де кожен менеджер та агроном закріплені за окремою областю. Ми укладаємо з кожним клієнтом контракт на постачання насіння, зразу підписуємо договір на посів, також можемо підписати договір на збирання. 

Рано чи пізно Україна має заходити на ці культури: ринок землі відкрили, вартість землі буде збільшуватись, як колись було з нерухомістю. І постане питання терміну окупності. Якщо в Іспанії земля коштує 17 тис. євро/га, то уявіть, за скільки років фермер окупить її. Тому й іспанці посідають перше місце з промислового вирощування часнику. Сьогодні в Україні, за моїми підрахунками, часнику вирощують максимум 400 га», — резюмує Сергій Шиш.

Щоб в Україні зросло промислове виробництво часнику, на його думку, фермери повинні працювати не на емоціях, як це буває зазвичай, а мати чіткі розрахунки окупності, реалізації тощо.

«Вони можуть в умі щось розрахувати, але все ж варто взяти калькулятор. Наприклад, ми сіємо 350-380 тис. рослин. Помножте на мінімальну вагу головки і вже приблизно розумітимете планову урожайність часнику. Головне — не боятися вкласти гроші в насіння, потрібно повірити цій культурі. На 1 га необхідно насіння часнику на близько $12 тис., а на цю саму площу кукурудзи або соняшнику — на $200. У фермерів відразу ступор від таких цифр, хоча зараз вартість часнику 150 грн/кг», — зазначає експерт.

Починати займатись цим бізнесом Сергій Шиш радить з поля будь-якого розміру. Потрібно виходити з бюджету та за раціональність брати кратне поле, щоб сусідні культури під час обробки фунгіцидами, гербіцидами не потрапляли на часник, і так само й навпаки.

«2022 рік був дуже важким, майже 70% бізнесу ми втратили — обладнання, техніку, людей. В середині та наприкінці року у нас з’явились нові розробки, війна стимулювала наше керівництво розвиватись далі. Ми сертифікували активатор кльову, ми робимо його 100% з часника під торговою маркою Spin&Fish, також сертифікували пасту тощо», — розповідає Сергій Шиш.

За його прогнозами, цього року оптова ціна на часник буде не менше $2,5. Щороку вона зростає, і така тенденція буде продовжуватись, адже у світі нестача цієї культури. 


Для довідки: ТОВ «Єврошок» — торговельно-виробнича міжнародна компанія, лідер на ринку аутсорсингових послуг з промислового вирощування часнику, а також з продажів насіння та техніки для промислового вирощування.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua