Правильна комбінація: як досягати рекордних показників у овочівництві

29 жовтня 2024, 05:58 1315

На початку жовтня томати на полях господарства «Стоянова» на Одещині лише починають рожевіти, але навіть на цьому етапі вони мають надзвичайні смакові властивості. Збиратимуть урожай після перших морозів. Таку унікальну систему вирощування томатів можна реалізувати лише в Бессарабії, оскільки це особливий регіон за кліматичними показниками, тож вимагає від аграріїв особливого підходу.

Минулого року фермерське господарство «Стоянова» встановило національний рекорд України «Найбільша кількість томатів для переробки з одного куща» — зібрали 192 плодів загальною вагою 8,5 кг. За словами власника підприємства Владислава Стоянова, цього року врожайність томатів теж гарна, і, якби не погодні умови, можливо, встановили б іще один рекорд. Але аномально високі температури позначились на врожайності всіх культур: наприклад, томати потрапили під вплив спеки і поскидали першу зав’язь.

Овочева рулетка: зірвати джекпот або програти

На 100 га у ФГ «Стоянова» вирощують зернові. Працюють з 2004 року, тож мають чималий досвід у вирощуванні сільгоспкультур. Однак цього року кукурудза через спеку висохла, тож урожаю зернових практично не було. 

Крім того, мають 20 га під овочі в селі Баштанівка Татарбунарської міської громади Білгород-Дністровського району. В овочевому сегменті — диня, цибуля, томати та пекінська капуста. До речі, «пекінку» фермер вирощує єдиний на всю Бессарабію, а досвід і технологію переймав у Нідерландах.  

propData.content.image
Владислав Стоянов, власник ФГ «Стоянова»

Овочі для вирощування цього сезону обирали, орієнтуючись на ринок. Комбінацію підібрали правильну, адже диня, томати були дорогими. Цибуля, сподіваюся, набере в ціні з часом. По всій овочевій групі ми отримали гарний урожай, але, наприклад, диню не змогли реалізувати вчасно через дощі. Та це природні катаклізми, на які ми не можемо вплинути. 

Цього сезону під динею мали 6 га, урожай був добрий, але перед збором баштанних випали рясні опади — близько 118 мм, плоди буквально плавали по полю. Встигли вивезти на продаж лише 5% урожаю, а решта лишилася на полі. І це при тому, що витрати на вирощування дині склали близько 1 млн грн.

Більші сподівання у Владислава Стоянова на цибулю, адже цього сезону на ринку багато продукції низької якості. І виробники «скидатимуть» її відразу після збору, адже вона непридатна для зберігання.

А от у ФГ «Стоянова» встигли провести всі агрономічні заходи, щоб зберегти якість цибулі. Для поливу в період відключень електроенергії встановили дизельний насос. Цибулю планують зібрати та закласти на зберігання, щоб реалізувати продукцію пізніше за більш вигідними цінами.

Для зберігання господарство має овочесховище, перероблене з каркасної будівлі, яка раніше слугувала фермою. Приміщення обладнане вентиляцією та має гідробар’єр, щоб не було вологи. Це сховище може вмістити до 2 тис. т цибулі.

propData.content.image
Владислав Стоянов, власник ФГ «Стоянова»

Затрати на вирощування цибулі цього сезону складали $7 тис./га, та ще треба додати витрати на збір у межах 100 тис. грн на 1 га. При цьому урожайність — 50 т/га. За таких витрат собівартість 1 кг цибулі складає 8 грн. Зараз ціна на цибулю низька, ледь покриває витрати на вирощування. Можливо, через два місяці вартість овочу підніметься.

Унікальна система вирощування томатів

Цього сезону томати пізніх сортів італійської селекції ще дозрівають на полях господарства. Масовий збір розпочнеться на початку листопада. Загалом підприємство орієнтується вийти на ринок зі своєю продукцією після початку перших приморозків. Тут напрацювали технологію, відповідно до якої кущ нарощує велику листову масу і під час заморозків не дає плодам замерзнути. Така продумана стратегія дозволяє господарству виходити на ринок у сприятливий час, коли якісних ґрунтових томатів уже практично немає в продажу. 

Маючи таку перевагу, у ФГ «Стоянова» планують в сегменті овочівництва  повністю зосередитись на вирощуванні томатів. До того ж за багато років уже розробили ефективну систему захисту та живлення. В цьому питанні мають надійного партнера — компанію Ukravit. Системи захисту зернових та овочевих у господарстві на 100% складаються з продуктів українського виробника. 

Який препарат краще використати, Владислав Стоянов завжди радиться з регіональним менеджером Одеського представництва Ukravit Дмитром Кривенком. Той зазначає, що у продуктовій лінійці компанії є багато препаратів для овочевих, тож підбирають і комбінують їх відповідно до завдання, яке потрібно вирішити. А проблем у рослинництві за сезон вистачає, адже регіон належить до зони ризикованого землеробства, тож фактично всі культури вирощуються у стресових умовах. Та й погодні фактори часто призводять до надмірного поширення шкідників і хвороб.

Наприклад, одне із найважчих завдань у вирощуванні томатів — це боротьба з трипсом. Щоб вирішити його, доводиться використовувати відразу 2-3 інсектициди. Хвороби теж потребують індивідуального підходу, і часто-густо потрібно комбінувати препарати, аби закрити декілька проблем за один раз.

propData.content.image
Дмитро Кривенко, регіональний менеджер Одеського представництва Ukravit

Щоб отримати гарний результат, потрібно, по-перше, ретельно вникнути в культуру, а по-друге — акумулювати весь свій досвід із цього питання. Першу обробку на томатах ми проводимо інсектицидами, які мають ґрунтову дію, перші обробки проти хвороб — контактними фунгіцидами, а вже потім, якщо з часом виникають якісь проблеми, використовуємо системні препарати. Адже, якщо відразу застосовувати системні продукти, імунітет рослини не працюватиме. 

На томатах у господарстві активно використовують комбінований фунгіцид від комплексу грибкових хвороб Захист. Особливо актуальним препарат був цього сезону через надмірну кількість опадів.

З фунгіцидів також використовують Цілитель, Тройсет, Захисник, Джек Пот, Самшит. З лінійки інсектицидів використовують майже весь асортимент, оскільки препарати часто комбінуються для підсилення дії, — Венон, Антиколорад Макс, Туріл, Антихрущ, Атигусінь, Фас, Ескаліп. Зокрема, Ескаліп був цього сезону надзвичайно затребуваний у боротьбі з кліщами.

Також на овочевій групі постійно використовують добриво-антистресант Авангард Гроу Аміно. За словами аграрія, препарат добре показує себе — живить та швидко виводить рослини зі стресу, містить велику норму азоту, 150 г/л, амінокислоти, фітогормони. До того ж препарат доступний за ціною  — обходиться у 200 грн/га.

Владислав Стоянов розповідає, що цього сезону кількість обробок томатів через погодні умови збільшилася втричі, адже після кожного дощу потрібно було вносити контактний фунгіцид. Якщо перевести це у грошовий еквівалент, то цьогоріч захист коштував 47 тис. грн/га, у той час як торік — лише 15 тис. грн/га.

Особливості овочівництва в Бессарабії

Вирощувати овочеву групу в Бессарабії дуже складно через засоленість ґрунтів та постійну посуху, зазначає Владислав Стоянов. Це особливий регіон, який за кліматичними показниками не схожий на жоден інший в Україні. Але аграрію все ж вдається досягати гарних результатів, адже він орієнтується на ефективне використання ресурсів та впровадження технологій для підвищення врожайності. Зокрема, зараз тут зосередились на очищенні води для поливу, живлення та системи захисту. 

propData.content.image
Владислав Стоянов, власник ФГ «Стоянова»

Ми знайшли проблему, яка гальмувала врожайність, — у нас засолені ґрунти. Звичайна вода, яку ми маємо, для живлення чи обробок не підходить, оскільки препарати і добрива не спрацьовують на 100%. Вода має високу мінералізацію — 1,2-1,4 ЕС від 600-800 ppm. Для порівняння, вода з Дніпра має показник 167 ppm. Ми почали регулювати рН води, щоб вийти на вищу продуктивність. Встановили систему пом’якшення води. Взагалі за десятки років заняття овочівництвом ми не віримо виробникам на слово, а перевіряємо все на власному досвіді. От і перевірили роботу пом’якшувача води для поливу Adams water на розсаді томатів. Коли спочатку інтенсивність поливу була незначною, а початок сезону — прохолодним, зміни були не надто помітні. Але у травні, коли інтенсивність поливу виросла за добу в декілька разів, помітили реальну різницю порівняно зі звичайним поливом. Не передати наш настрій в той момент! Уже будували плани на майбутнє щодо збільшення площ та зміни технології в цілому. В нас у воді для поливу — 102 мг/дм кальцію, 54 мг/дм магнію. Питання: це багато чи мало?.. За вегетацію виливаємо 5000 кубів на гектар. В одному кубі — 102 грами кальцію та 54 грами магнію. Грубо кажучи, за сезон на гектар вносимо 500 кг кальцію та 250 кг магнію. І питання з кальцинітом та сульфатом магнію зняте автоматично за рахунок поливної води. За допомогою системи Adams water ми знайшли шлях, як використати іони жорсткості (Са, Mg) в нашій воді з користю.

Сільгоспвиробник зазначає, що в овочівництві, аби отримати прибуток, окрім агрономічних операцій, важливо, щоб збіглися всі ключові фактори — погода, ціна та збут. А це не завжди можливо — частіше трапляється, що із 3-4 культур рентабельною виявляється лише одна.

propData.content.image
Владислав Стоянов, власник ФГ «Стоянова»

Коли почалася війна і втратилось овочівництво на Херсонщині, аграрії в Україні перестали розуміти реальну ситуацію на ринку. Сьогодні картопля коштує понад 30 грн/кг. Це відбувається через те, що північні області почали вирощувати овочі, характерні для півдня: на Чернігівщині вирощують кавуни і цибулю замість того, щоб вирощувати картоплю. На мою думку, кожна область має займатися вирощуванням тих культур, які підходять до тамтешніх кліматичних умов. 



Людмила Лебідь, AgroPortal.ua