Шлях до теплиць, або Прибуток за будь-якої погоди

28 грудня 2021, 06:30 1761

Вирощувати будь-що у відкритому ґрунті з кожним роком стає дедалі складніше. Щоб уникнути усіляких викликів природи, українські фермери все частіше переходять на вирощування культур у закритому ґрунті.

В ОПГ «Павлівські» вирощують у теплицях виноград понад 10 років, а віднедавна — лохину, малину та ожину. Цей шлях має чимало переваг і є набагато безпечнішим, розповідає AgroPortal.ua голова господарства Михайло Павлівський.

«Це не просто виноград росте у теплиці — це більш надійний бізнес. Все виростає набагато раніше, звідси й зовсім інша цінова політика. Коли в Україні тільки-но починають збирати перший виноград, ми до цього часу вже все розпродуємо», — ділиться досвідом фермер.

З часом взагалі ніхто не буде займатиметься вирощуванням чогось просто неба. Це дуже ризиковано через зміни клімату: вкласти гроші, надії та залежати від того, що хмари принесуть.

Теплиці — задоволення не з дешевих. Але таке капіталовкладення цілком виправдане та швидко окупається.

«Гектар повністю обладнаних теплиць коштує приблизно $100 тис., і якщо бізнес вести розумно, то за два роки вартість теплиці можна повністю окупити.

Так, енергоносії подорожчали, але є поріг економічної ефективності. Все підраховується, і стає очевидним, наскільки таке заняття вигідне», — зазначає Михайло Павлівський.

Він розповідає, що переконатись у вигідності теплиць можна дуже швидко на простому прикладі. В одному із сусідніх господарств минулого року зібрали 900 т винограду, а цьогоріч — лише 130 т.

«Цього року спостерігається загальне зараження грибковими хворобами. 10 днів у нас не припинявся дощ, і багато виробників не могли обробити виноград. Але ж роботи були проведені на ту ж суму, що й минулого року. Також через град деякі у відкритому ґрунті практично повністю втратили врожай. А ми у теплицях зібрали виноград і раніше, і вдвічі більше», — розповідає Михайло Павлівський.

За його словами, теплиця — це захист від граду, пилу, дощу, шквалів, хвороб. Там виноград теж схильний до хвороб, але в теплицях сухо, і є можливість його обробити.

Вирощувати виноград у теплицях набагато простіше, ніж овочі та зелень. Теплиці висотою 4,5 м мають плівковий захист.

У теплиці використовується плівка нового покоління пластику з високою пропускною та розсіювальною здатністю.

«Виноград вирощувати у теплиці простіше, ніж огірки. Для них суцільна лазня потрібна. Виноград пластичніший. Біологічно він починає і закінчує рости за температури +10°С», — ділиться досвідом Михайло Павлівський.

Він додає, що у теплицях є система опалення, але не для винограду, а для вирощування полуниці на гідропоніці. Поки виноград розпуститься, полуниця встигає розцвісти та відплодоносити.

Якщо опалення в теплицях для винограду встановлювати необов'язково, встановити антифриз — необхідно. Це дуже ефективна антизаморозкова система. Вгорі теплиці протягується трубопровід і встановлюються автоматичні розпилювачі.

Це копійчані витрати — у тисячу разів дешевше, ніж ставити котельню.

«Завдяки розпиленню звичайної води можна легко врятувати виноград від заморозків. Може, це буде раз чи два, але практично щовесни наступають радіаційні ранкові заморозки», — нагадує Михайло Павлівський.


Одна з головних проблем, з якою можуть зіткнутися фермери, вирощуючи виноград у теплицях, — це імпорт. Він з'являється на прилавках навіть раніше за тепличний. Проте має суттєвий недолік.

«Імпортний виноград обробляється фумігантами, щоб їхати, лежати та стояти на митниці. Але ці фуміганти миттєво псують смак. Зовнішній вигляд товарний, але смаку винограду немає. Він прісний. А наш виноград смачний. Він нічим не оброблений. Немає сенсу його фумігувати», — наголошує фермер.

Це і є головним козирем першого українського винограду. По кишені він далеко не всім, але якщо хочеться скуштувати одними з перших смак справжнього винограду, а не прісних заморських ягід, доведеться й заплатити більше.

У ОПГ «Павлівські» попит та ризики оцінили вже давно, адже на досягнутому зупинятися не збираються.

«Ми починали одними з перших. Накрили теплицями 2 га. Тоді для України це був солідний обсяг. Багато хто не вірив у те, що це вигідно. Нині у нашому господарстві під виноградом приблизно 10 га. Ми працюємо із 6-ма супермаркетами», — зазначає Михайло Павлівський.


Людмила Калита, AgroPortal.ua