Швидкий бізнес на повільних равликах

14 травня 2018, 07:06 19573

Спільний бізнес — равликова ферма «Равлик Ельф» у Бучі під Києвом — об’єднав бійців, які повернулися з війни на сході України, та волонтерів. Переконалися, що у равликів багато здібностей: вони лікують стреси, дозволяють заробляти гроші й навіть допомагають зрощувати кістки пораненим.

Команда

Ще кілька років тому згадка про равликів, як мінімум, просто здивувала б кожного з цієї, тепер міцної, команди. Костянтин Касіч — син військового і військовий за освітою — до війни мав бізнес, пов«язаний з будівництвом і ремонтом техніки. Ольга Лугова — бізнес-аналітик, спеціаліст з ІТ-технологій. Сайлі Ільясова — продюсер, випускниця телевізійної Інтер-школи, дім якої в Ялті вікнами виходив на гори і море…

Зустрілися у центрі допомоги воїнам АТО, де дівчата працювали волонтерами, а Костя звернувся по допомогу після тяжких поранень і потребував реабілітації.

Джерело фото: Андрій Птущенко
Костянтин Касіч
Джерело фото: «Равлик Ельф»

«Не завжди проста поміч дає результат, — знає досвідчена роками волонтерства Ольга. — Не всіх колишніх бійців вдається вивести з депресій, пиятики. Бізнес може стати класним способом повернення до нормального життя. Так підказує логіка підприємництва: людина отримує виклик, різко переключається і реабілітується після травм війни. І чим парадоксальнішою є бізнес-зачіпка, тим кращий ефект».

Великого равлика Оля побачила у подруги, бійця «Айдару», — несподівана домашня тваринка допомагала відпочити, відволіктися та розслабитися. Це і наштовхнуло на екзотичний бізнес. Азартний по натурі Костя одразу відгукнувся. І почав споруджувати вольєр на своїх 6 сотках біля хати просто у Бучі. До речі, у назві ферми «Ельф» — це колишній фронтовий позивний Костянтина.

Джерело фото:
Джерело фото: Андрій Птущенко

Поступово члени команди розподілили між собою обов«язки, поділили зони відповідальності. Костянтин складає плани, домовляється з партнерами, а головне — відповідає за вирощування молюсків. Ольга освоює рецепти страв із равликів. Сайлі, чи як її тут всі називають — Ася, веде сторінки в соцмережах і займається рекламою та просуванням.

Житло

На перше равликове житло витратили до 20 тис. грн. «На початку економте, але не жлобіться», — радять засновники ферми «Равлик Ельф». Спроба запустити своїх перших равликів у вольєр з недорогої сітки і сяких-таких підпор закінчилася плачевно, за кілька днів споруду треба було відновлювати.

Усі конструкції одразу мають бути стійкими, якісними. Щоби убезпечити від хижаків, зокрема, кротів, по периметру вбивають металевий фундамент сантиметрів на 30 вглиб. Зверху залишають «спідничку» на сітці, щоби равлики не могли виповзти назовні. Для затінку вольєр бажано накрити дашком.  

За оновлені конструкції нинішнього сезону відповідає В«ячеслав Білостоцький. Він колишній боєць 95-ї бригади. Через наслідки важких поранень з роботою мав проблеми, хіба що таксував. А тепер радий, що вміння майструвати знадобилося на цікавій фермі.

Стадо

Ферма починалася зі 100 кг племінного маточного стада, равликів за ціною 120 грн/кг. Орієнтуватися на молюсків просто з природного середовища не радять — невідомо, чим вони харчувалися у сусідньому лісі, можливі інтоксикації. «Равлик Ельф» дуже прискіпливий до якості.

Про всі особливості поводження з равликами дізнавалися з відеоуроків в інтернеті, багато читали, цікавилися практикою успішних зарубіжних фермерів. Кажуть, матеріалів багато — аби було бажання і старанність.

Годували вихованців  капустою, морквою, огірками, гарбузами з власного городу. Спочатку міксером мололи, доки стадо не розрослося. Кропиви додавали, кульбаб. Знайомі торгівці з місцевого ринку із розумінням уступали залишки овочевої продукції майже за безцінь — теж підмога для розкрутки фермерам-початківцям.

Режим

«У такому бізнесі не можна бути просто виконавцем — тут потрібна душа», — говорить колишній танкіст Костя Касіч і в сезон щоранку встає о 6-й, щоби позбирати равликів, які розповзаються по стінках вольєру за ніч, годує, поїть, поливає, перевіряє, чи комфортний затінок.

Особливо переживає за падіж: «Равлики не хворіють. У них одна захисна реакція — смерть. І треба бути дуже уважними, вчасно забирати загиблих. Якось за ніч втратили 30 кг — біда».

Живуть равлики 8-10 років, на другому році починають давати потомство. Яйця відкладають тільки в землю — нестися на асфальті, бетоні чи іншому покритті для них неприпустимо. Узимку впадають у сплячку. Тоді господар привозить з лісу гілля, соснові голки і дбайливо прикриває «худобинку», щоби мала спокій до весни.

На продаж, споживання годяться особини після 1,5 років, які вже підросли.

Джерело фото:
Джерело фото: «Равлик Ельф»

Продаж

На фермі не планували миттєвих прибутків, налаштувалися, що 2 роки працюватимуть, так би мовити, у тестовому режимі. Але розголос серед друзів та знайомих виявився великим, інформація розійшлася швидко, і вже першого ж року з«явилися покупці. «Якось, приміром, спортивна команда на свій ювілей замовила велику партію нашого продукту. Звісно, бо це ж корисно, білок, — розповідає Костянтин. — До речі, равлики входять до раціону французьких солдатів ще з часів Наполеона».

Навідалися і посередники, готові постачати бучанських равликів у магазини, ресторани і навіть на експорт. Вони й допомогли з'їздити в Польщу, де Касіч підглянув ідею ферми з тематичним кафе. І собі таке закортіло зробити.

У новому сезоні утвердилися в стратегії на високу якість, хай навіть доводиться правити ціну, вищу за середньоринкову. Такі пріоритети.

Рентабельність

«Равлик Ельф» вибрав напрямок на переробку равликів. Кажуть, так вигідніше, бо кілограм сирих равликів коштує 1 долар, а приготованих — вп«ятеро більше. Визнають: у селах, де господарі мають більші площі й живуть безпосередньо на фермі, доцільно орієнтуватися на сирий продукт, відповідно можна і ціни ставити менші, не програючи на виході.

Киянкам Ользі та Асі, які приїздять у Бучу допомагати на фермі, логістика обходиться дорожче, тому й бізнес-схему підприємці обрали іншу.

Почали думати про розширення, навіть мріяти про власні потужності для консервування. Касіч сподівається розширити виробничий цикл і на додаткових площах, залучити більше співробітників, дати додаткові робочі місця, в тому числі й побратимам-ветеранам.

«Костя шалено захоплює всіх навколо. Тому ми радо стали партнерами і ніби вже рідними», — посміхається Ольга.

Туристичний об'єкт

Уже першого ж року на ферму потягнулися охочі роздивитися, що воно таке за дивина равликова. І заодно спробувати делікатеси на смак.

Господаря особливо розчулила увага дітей. У його дворі на охайних газонах поселилися казкові іграшки, є затишна альтанка. А спеціально навчена молода вівчарка Айк одразу приносить свій м«ячик та напрошується пограти разом.

Багато хто з гостей хоче не просто подивитися, як живуть равлики, але й погодувати їх чи навіть попрацювати у вольєрі. Групи затримуються тут до 3-х годин. Слухають рецепти приготування равликів, які годяться і на шашлик, і на дивну піцу чи в суп або ж маринуються у вині та вишуканих спеціях. Можна персонально обрати страву і вже невдовзі смакувати екзотикою, гурманствувати. Найпопулярніша страва — ескарго з 12 равликів — коштує 150 грн. Часто відвідувачі закуповують заморожений продукт і з собою.

Кожен равличок вимагає окремої пильної уваги під час приготування, яке складається з багатьох операцій. Фермери кажуть, що одна людина може якісно приготувати за день максимум 5 кг равликів, не більше, бо робота надто філігранна. Звідси й чималенька ціна.

Джерело фото:
Джерело фото: Андрій Птущенко

Особливості зоопарку

Костя тепер все частіше називає свою ферму зоопарком. І навіть спеціально розселяє своїх вихованців окремо за породами: мюллер, максима, равлик виноградний і ахатини. Щоби зручніше показувати всі цікавинки кожного виду своїм гостям, туристам. Кажуть, породи і за характерами дуже різняться.

«Я особливо люблю ахатинів, вони інтелектуали, — дуже серйозно додає Ася і ближче показує величезну видовжену мушлю. — У мене і вдома такий живе. Друг. Кумедно реагує на смаколики, виставляючи ріжки, опускаючи очі. У ахатинів маса різних неймовірностей! Наприклад, вони обирають свій розмір залежно від оточення: будуть маленькими, якщо живуть у малому просторі, більшими — якщо місця багато». 

Приєднується й Ольга та нагадує, що великі (розміром у велику долоню) ахатини вміють робити чудовий масаж, якщо потримати їх з півгодини на тілі: »Їхній слиз і очищує шкіру, і робить її пружнішою, попереджає старіння».

Трапилось так, що Оля якось ненароком випустила з рук одного такого равлика, він впав і розбив мушлю. Яким же був подив, коли через деякий час виявила справжнісіньку заплатку на панцирі, а тріщини як і не було! «Я написала пост у Фейсбук і звернулася до спеціалістів: чи можливо таку здібність равликів використовувати для лікування поранених, у кого проблеми із зрощенням кісток», — у волонтера Ольги характерні турботи. Вона отримала відповідь з профільної клініки: справді є технологія, де застосовується живильний равликовий слиз. Дивовижні істоти — косметологи, масажисти і лікарі!

До речі, на ферму звертаються ще й дизайнери, готові закуповувати порожні мушлі для виготовлення сувенірів, підсвічників, іграшок.

Отакий нестандартний бізнес. Кажуть, саме креатив і оригінальність найкраще лікують від розпачу, депресій, від наслідків війни.


Ірина Садова, AgroPortal.ua