Цибуля буде в дефіциті. Фермери наступного сезону збільшать площі під овочем

06 вересня 2022, 06:57 8820

Минулого року Україна зібрала близько 1 млн т цибулі, але цьогоріч, на жаль, виробництво буде меншим. Варто врахувати, що цей ринок має високу частку домогосподарств у структурі виробництва — 89%, і лише 11% — це виробництво фермерських та промислових підприємств.

Втрата третини виробництва цибулі 

За словами аналітика УКАБ Світлани Литвин, зниження виробництва цибулі має відразу декілька причин.

  • По-перше — тимчасова окупація частини південних областей України, які спеціалізувалися на промисловому виробництві цибулі (лише Херсонщина в 2021 р. виробляла 31% промислового виробництва цибулі, призначеної для подальшої реалізації по всій території України). І хоча фермерські господарства на підконтрольній Україні території намагалися збільшити власні обсяги виробництва та частково компенсувати втрату, однак повністю замінити не вдалося.
  • По-друге — несприятливі для цієї культури погодні умови, що призвели не лише до зменшення обсягів виробництва, а й суттєво вплинули на її якість.
propData.content.image
Світлана Литвин, аналітик УКАБ

Зважаючи на ситуацію, для повного задоволення внутрішнього попиту, ймовірно, будуть здійснюватися імпортні постачання. В 2021 р. обсяги зовнішньої торгівлі цибулею були незначними: імпорт — 17 тис. т (з Узбекистану, Казахстану та Польщі), експорт — 21,1 тис. т (до Румунії, Білорусі та Іраку). Цього року варто очікувати збільшення імпортних постачань і призупинення експортних. 

Зростання цін пов’язують зі стрімким зниженням урожайності

Керівник «Асоціації виробників часнику України» Юліанна Мусса зазначає, що 2022 рік, як в Україні, так і в інших країнах Європи був не дуже врожайним на цибулю.

«Це не стосується пізньої цибулі та арабських і турецького ринків часнику та цибулі — тут ситуація стабільна і врожайність дуже добра. Щодо прогнозу вартості цибулі, то ціна вже зросла на початку сезону, потім трохи знизилась, але очікуємо, що буде зростати й надалі», — говорить Юліанна Мусса. 

Аналітики проєкту EastFruit підтверджують, що сьогодні в Україні спостерігається тенденція до підвищення цін на цибулю. Підвищення відпускних цін у цьому сегменті виробники пов’язують зі збільшенням купівельної активності за умов стрімкого зниження врожайності. Водночас подорожчання в сегменті цибулі провокується не тільки активним попитом, але й обмеженою пропозицією якісної продукції. Так, у цьому сезоні через подорожчання ЗЗР і проблеми з логістикою не всі українські фермери встигли вчасно провести обробки плантацій цибулі.

Наразі фермери пропонують до продажу цибулю по 20-25 грн/кг, що в середньому в 4 рази вище, ніж наприкінці серпня минулого року

Овочівники планують розширювати площі під цибулею

Наразі триває період посіву озимої цибулі. Оптимальні строки для цього — з 25 серпня по 10 вересня. До цього часу площі під озимою цибулею в Україні були незначними — приблизно 2 тис. га, але не виключено, що цього сезону виробники збільшать посіви.

«Основними регіонами вирощування озимої цибулі в Україні традиційно є південні області — Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська. В інших регіонах під час вирощування є високий ризик вимерзання культури. Оскільки зараз Херсонщина та Запоріжжя окуповані, то основними постачальниками цибулі є Миколаївська, Одеська та Дніпропетровська області», — розповідає Віктор Новіцький, представник компанії «Ісіда-2012», яка є офіційним дистриб’ютором міжнародної компанії «Семініс», овочевого підрозділу «Байєр».

За його словами, ціна на озиму цибулю напряму залежить від складських запасів ярої цибулі. Оскільки Херсонська область, яка є основним виробником цибулі в Україні та де зосереджено найбільше сховищ, находиться в окупації, відповідно, запасів ярої цибулі буде небагато. Тож виробникам можна очікувати хорошої ціни на озиму цибулю.

propData.content.image
Віктор Новіцький, представник компанії «Ісіда-2012»

Зараз ціна на цибулю складає 20 грн/кг, і її на ринку не вистачає. Взагалі цибулі в цьому сезоні посіяно значно менше. За нашими підрахунками, скорочення площ відбулося як мінімум на 50%. Деякі області збільшили площі під цим овочем, оскільки розуміли, що Херсонщина не постачатиме продукцію, але не змогли перекрити необхідний обсяг.

Він розповідає, що деякі господарства зараз розглядають можливість збільшення площ під розсадною цибулею. І хоч ця технологія вирощування дещо дорожча, але цього року за рахунок ціни на цибулю для виробників це було рентабельно. 

«Маємо два гібриди салатної солодкої цибулі — жовта Кенді F1та біла Сьєрра Бланка F1. Це ранні гібриди середнього дня, які дуже класно вирощувати з розсади. Крім того, є традиційні гібриди цибулі Міссісіпі, Міннесота. Також маємо насіння середньораннього гібриду озимої ріпчастої цибулі Балстар F1, з яким компанія працює вже 15 років . Цей гібрид ідеально підходить для отримання ранньої продукції — дуже пластичний, стійкий до вимерзання, показує кожен рік високу врожайність», — зазначає Віктор Новіцький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua