Цукрова галузь: топ-5 тенденцій на початку сезону

21 червня 2024, 05:50 1902

Прогнози щодо збільшення площ під цукровим буряком поточного сезону не справдилися. Виробники проаналізували цінову ситуацію та експортні можливості й не стали ризикувати, розширюючи площі. Проте, за попередніми розрахунками, Україна цьогоріч матиме більше перехідних залишків цукру, оскільки було збільшене виробництво продукту, але водночас неможливо значно наростити експорт.

Про поточну ситуацію на українському та світовому ринках цукру AgroPortal.ua дізнавався у директора НПЦ «Цукробурякового виробництва», старшого викладача кафедри Харчових виробництв ІПДО НУХТ Олександра Коротинського.

Експорт: до ЄС обсяги вичерпано, але є інші ринки

Україна з початку 2024 року експортувала 421,8 тис. т цукру, зокрема до країн ЄС — 301 тис. т. Загалом з вересня 2023 року було реалізовано 665 тис. т цукру. 

Олександр Коротинський зазначає, що згідно з усіма підписаними європейськими документами на календарний 2024 рік (з 1 січня по 31 грудня) Україні дозволений експорт цукру в обсязі 262,6 тис. т, і на сьогодні встановлений обсяг до ЄС уже вивезено.

Щоб врегулювати експорт цукру відповідно до угоди з ЄС про безмитну і безквотну торгівлю, український уряд на прохання НАЦУ «Укрцукор» ухвалив рішення про встановлення нульової квоти на експорт цукру до ЄС, яка запрацювала з 1 червня і діятиме до кінця 2024 року. Тож наразі експорту цієї продукції до Європи не відбувається.

«Україна отримала додаткову квоту на вивезення цукру до ЄС у розмірі майже 110 тис. т на 5 місяців 2025 року. За європейською статистикою, до країн ЄС виїхало 4,2 млн українців. Середнє споживання цукру складає 35 кг на одну особу на рік. Тож виходить, що 120-130 тис. т цукру споживають там лише наші люди, які виїхали», — розмірковує експерт.

Він додає, що експорт цукру до ЄС за межами встановлених квот підлягає сплаті мита 300 євро/т, що робить таку реалізацію невигідною. 

Оскільки потреба українських цукровиків у експорті становить хоча б 400 тис. т, то компанії, які були орієнтовані на ЄС, зараз шукатимуть інші ринки.

«Світові ціни на цукор почали знижуватися, але все ще вищі за багаторічні середні показники. За перші 4 місяці 2024 року українські виробники наростили експорт продукції до країн поза межами ЄС — Африки, Азії. Всі розуміли, що квота буде, і напрацьовували шляхи постачань поза межами Європейського Союзу. І це українським компаніям вдається, оскільки за травень вивезли 108 тис. т цукру, з яких 37 тис. т експортовано за межі ЄС», — розповідає Олександр Коротинський. 

За його словами, наприкінці минулого року експорт поза межами європейського континенту охоплював одну-дві країни, а зараз Україна постачає цукор до понад 30 країн світу. Лідером серед імпортерів українського цукру, без урахування ЄС, є Камерун — до цієї країни впродовж 5 місяців 2024 року було відвантажено 19 тис. т продукту. Український цукор значними обсягами постачається також до Лівану, Лівії, Туреччини, Ізраїлю. 

Експерт зазначає, що країни можуть імпортувати бразильський цукор-сирець, але його потрібно купувати відразу значними обсягами. Українські виробники знаходяться у виграшній позиції — вони більш гнучкі, швидші в доставці та постачають на ринок якісний продукт, готовий до споживання.

Цінова ситуація: вартість продукту на світових ринках просідає і звужує радіус постачання українського цукру

Олександр Коротинський розповідає, що світовий ринок за цінами на цукор знижується. На цю тенденцію частково впливає той факт, що вже другий рік поспіль у Бразилії планується зібрати великий врожай. 

«Три місяці тому оптова ціна на цукор на Лондонській фондовій біржі складала 700 $/т. За такої вартості український продукт був конкурентоздатним навіть за значного логістичного плеча, але чим нижча ціна, то регіони, куди можемо продати цукор, обмежуються через логістичні витрати. Зараз ціна на цукор на Лондонській фондовій біржі — 550 $/т», — зазначає Олександр Коротинський. 

Він додає, що в Європі теж відбувається певне зниження ціни на цукор, і наразі вона становить 831 євро/т (згідно з даними Євростату). 

Відповідно до дослідження — порівняння роздрібних цін у торговельних мережах країн ЄС і України, яке систематично проводить НПЦ «Цукробурякового виробництва», сьогодні найдешевший цукор на всьому європейському континенті — саме в Україні, а найдорожчий — в Іспанії, Португалії та Німеччині. 

«Ціни на внутрішньому ринку вказують на те, що в Україні маємо достатньо цукру. Ціна на продукт стабільна, щоправда, намітився певний тренд зростання: зараз цукрові заводи виходять на показник ефективної рентабельності. Адже в період осені-зими вони продають цукор за зниженими цінами, з невеликим плюсом до собівартості. В такі періоди, як правило, торговельні мережі укладають з виробниками контракти. Зараз оптова ціна з заводу складає 25-26 грн/кг, і ця вартість вважається нормальною для виробника. В аналогічний період 2023 року в торгових мережах цукор коштував понад 35 грн/кг», — пояснює Олександр Коротинський. 

За його словами, вже наприкінці липня нереалізований продукт почне тиснути на цукрові заводи, адже виробництвам потрібно звільняти складські приміщення під новий урожай.

Майбутній урожай: посівна пройшла майже ідеально

Торік в Україні аграрії зібрали цукрові буряки з площі 248 тис. га з урожайністю вище середньої та отримали пристойний вихід цукру — 7,5 т/га. За рівнем цукристості Україна відповідала європейським показникам — 18,0-18,5%.

На цей сезон як у експертів ринку, так і в Мінагрополітики були прогнози щодо збільшення площ під цукровим буряком приблизно на 17% до торішніх посівних площ. Але такого не сталося, і, відповідно до офіційних даних, в Україні посіяли тотожні площі до минулорічних — 249 тис. га.

Олександр Коротинський розповідає, що цього року аграріям по цукровому буряку вдалася майже ідеальна посівна: як за оперативністю, так і за погодними умовами. Переважну більшість площ встигли відсіяти за ідеальних погодних умов та закінчили посівну на два тижні раніше, ніж зазвичай — до 1 травня.

Ще одна гарна новина — весняні заморозки оминули цукровий буряк в Україні, проте в Польщі та Німеччині вони, ймовірно, пошкодили посіви культури.

«Варто враховувати, що цього року в ЄС збільшили площі під цукровими буряками. Але там можуть зібрати посередній урожай, оскільки досить затяжною була посівна кампанія, а затримка на кілька днів зменшує період вегетації культури. Тож якщо європейський ринок цукру буде дефіцитним, це дасть додаткові можливості українському продукту», — вважає фахівець. 

Він звертає увагу, що горизонт торгівлі з ЄС для української продукції наразі відомий по 5 червня 2025 року. Але вже наступного року сільгоспвиробникам потрібно мати розуміння щодо експортних можливостей до ЄС, щоб планувати посівну і готувати ґрунт під цукровий буряк. 

«Якщо ми під посівну 2025 року не знайдемо нові ринки збуту для українського цукру, то буде скорочення площ. Орієнтовно вони можуть знизитися до 220 тис. га», — передбачає Олександр Коротинський. 

Модернізація: виробники автоматизують окремі процеси на заводах

Експерт розповідає, що українські цукровики останніми роками диверсифікувалися щодо пакування продукції й зараз можуть постачати цукор на європейський ринок у паперових мішках різного обсягу фасування, біг-бегах. 

Наступний крок у виробників цукру — автоматизація окремих виробничих процесів. Адже з огляду на реалії щодо заробітної плати, недостатньої кількості трудових ресурсів, щоб далі працювати, їм потрібно автоматизувати виробництво. Окрім виробничих процесів необхідно також вкласти великі кошти в логістику, тобто автоматизацію роботи складів.

«Є низка ділянок, які можна автоматизувати, і це питання конкурентоздатності цукрового заводу. Якщо 15 років тому завод споживав 40 куб. м газу на виробництво 1 т цукру, то зараз цей показник у нас вже на європейському рівні. Витрачається 27 куб. м газу, і власники докладають усіх зусиль, щоб ще зменшити цей показник. Тож зараз стоїть питання — або модернізувати виробництво і бути конкурентоздатним, або буде дорогий цукор і менша рентабельність», — зазначає Олександр Коротинський. 

Нові напрями: виробництво сиропу з високою концентрацією цукру

Експерт розповів, що одна з українських компаній торік почала виводити сироп із високою концентрацією цукру на зберігання. У квітні поточного року підприємство переробило сироп і виготовило цукор екстра якості. Такий метод практикують у європейських країнах на потужних заводах, де велика кількість сировини, і немає змоги оперативно її переробити під час сезону. 

«Якщо виведення сиропу покаже свою економічну вигоду, то за одним заводом підуть й інші українські переробники», — резюмує Олександр Коротинський.


Щоб отримувати достовірну та перевірену інформацію щодо ринку цукру та цукрових буряків з України та світу, підпишіться на Телеграм-канал «Цукрові новини Коротинського», запит надсилайте за адресою: [email protected]


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua