Попри низькі ціни на зерно, українські фермери не можуть зупинити продажі

21 лютого 2023, 06:30 7356

Незважаючи на протести європейських фермерів щодо низької вартості зерна з України, аграрії не можуть не продавати вирощений урожай, оскільки їм потрібно купувати добрива, насіння і всі необхідні засоби для подальшого виробництва. Щоб отримати обігові кошти, вітчизняні сільгоспвиробники подекуди вимушені продавати продукцію нижче її собівартості.

Про це розповів директор Growex Ltd. Богдан Лукіянчук під час конференції «АгроТрансформації 2023» у Варшаві.

propData.content.image

Ми бачили, що два останні місяці зупинилася динаміка продажів соняшнику. Фермери перестали його продавати, оскільки не бажали віддавати по $350/т, а хотіли ціну $500/т. І ось дочекалися: останні три тижні ціна на соняшник щодня падає, оскільки його певний час тримали, а зараз усі почали масово продавати. Тобто навіть якщо аграрій має силу волі в певний час сказати: «Стоп, я не продаю», зрештою вирощена продукція має бути проданою, і це призведе до ще більшого падіння ціни.

На його переконання, вітчизняні фермери не можуть взагалі не продавати агропродукцію, адже Україна є значним гравцем на ринку продовольства. Тому єдиний правильний шлях — домовлятися і шукати рішення, які б влаштовували всіх.

Богдан Лукіянчук також зазначив, що вже сьогодні фермери прогнозують збільшення собівартості таких культур як ріпак, соя та соняшник через перекос із сівозмінами. 

«Я рахую моделі виробництва сільгоспкультур по всій території України. Ми вже зараз знаємо, скільки коштуватиме пшениця, яка сьогодні знаходиться на полі, у липні. І ціна $160 — це дуже непогано. Багато хто зараз іде в собівартість $180-200 і сподівається на хорошу ціну. Але багато в кого зараз є пшениця, собівартість якої становить $160, а продають її по $130, оскільки не можуть не продавати», — пояснює Богдан Лукіянчук.

Він додає, що в нинішній ситуації потрібно зменшити план урожайності, витрати на добрива та ЗЗР. Але це зробить 10-30% фермерів. Усі інші за звичкою продовжать виробництво без змін.

Комерційна директорка HarvEast Тетяна Алавердова підтверджує, що сьогодні сільгоспвиробникам, як ніколи, потрібно все уважно прорахувати.

propData.content.image

Важливо добре знати ґрунт, де ведеться виробництво, постійно робити його агрохімічний аналіз, щоб розрахувати необхідну для внесення кількість елементів. Тобто зараз кожен для себе має знайти баланс — скільки готовий вкласти, скільки при цих вкладеннях може отримати і чи зможе за цієї економічної моделі вижити.

Ситуація на ринку, коли аграрії працюють на межі виживання, може тривати рік чи два, а далі сільгоспвиробники просто перестануть сіяти.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua