Ринок в очікуванні змін: що буде з гречкою в Україні

28 серпня 2024, 05:48 15208

Гречкою в Україні цього року було засіяно 87 тис. га. На сьогодні зібрано урожай з площі понад 4 тис. га, середня врожайність культури складає 1,4 т/га.

Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Він прогнозує негативну тенденцію врожайності гречки порівняно з двома минулими роками. Це пов'язано з тим, що у період цвітіння культури в Україні панувала аномальна спека, яка негативно відобразилася на розвитку рослин загалом, а також на зав'язуванні та формуванні врожайності.

propData.content.image
Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки

З огляду на те, що цього року гречкою засіяно всього 87 тис. га, і зважаючи на врожайність приблизно 1 т/га, ми розраховуємо на середній валовий збір 85-90 тис. т.

За таких прогнозів внутрішній ринок України може недоотримати достатньої кількості крупи. Наразі достеменно невідомо, яка точна кількість населення проживає в Україні. За попередніми даними, сьогодні в країні залишилося 25 млн осіб, і якщо врахувати, що середній показник споживання гречки однією людиною за останні 5 років становить 3 кг, то виходить, що потреба внутрішнього ринку складає 75 тис. т. А валовий збір, який прогнозують у Міжнародній асоціації гречки, становить 90 тис. т, відповідно, забезпечення внутрішнього ринку буде на рівні 60 тис. т гречаної крупи. Таким чином, цьогорічний врожай не покриє потреби українського ринку, не говорячи вже про експорт.

propData.content.image
Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки

Торік Україні вдалося дещо відновити експорт: приблизно 20-30 тис. т гречаної крупи було вивезено за кордон. Цього року ми можемо втратити експортні ринки, які непросто було відновити, адже, нагадаю, що до війни росія агресивно відвоювала європейський ринок гречки і наш внутрішній ринок. Через це ми були імпортозалежними і експорт втратили, хоча наш потенціал до війни складав 100 тис. т крупи.

У 2023-2024 роках Україна почала відновлювати втрачене, але продовжувати експорт стало складно, адже немає балансу. Запаси залишилися невеликі, але на цей рік має вистачити, говорить фахівець. Тому значного стрибка цін на гречку в асоціації не очікують.

«В Україні неврожай таких продуктів як, наприклад, картопля, яка сьогодні коштує 20-30 грн/кг. А ціна на гречку становить 25 грн/кг, тому можна сподіватися, що дешевизна гречаної крупи призведе до збільшення рівня споживання приблизно на третину, що нас, безумовно, тішить. До січня ціна буде більш стабільною, а пізніше, ймовірно, підвищуватиметься», — зазначає Сергій Громовий.

І тут знову російський вплив, тому що в росії багато гречки цього року і великі перехідні залишки, і там вона вдвічі дешевша на внутрішньому ринку, ніж у нас. Тому щойно в Україні почне рости ціна на гречку, крупа буде заходити на наш ринок від країн-імпортерів. 

Якою ж буде максимально висока ціна на гречку, спрогнозувати складно, оскільки це залежить від рівня споживання. Сьогодні гречка в Україні коштує 25-35 грн/кг, а 2025 року ціна може зрости до 35-50 грн/кг. Цьому можуть сприяти також економічні об’єктивні фактори — інфляція в Україні, ріст податків, підвищення цін на електроенергію та паливно-мастильні матеріали.

propData.content.image
Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки

Закупівельна ціна зерна гречки у виробників за 1 т складає приблизно 13-14 тис. грн, і ця ціна межує на рівні рентабельності або є збитковою. Для тих виробників, у яких урожай минулого року склав тонну чи навіть менше, закупівельна ціна збиткова, і агровиробники вже або продали цю гречку або вичікують підвищення ціни.

Загалом гречка — рентабельна культура та приваблива для виробника, але є технологічні аспекти, які не дозволяють забезпечити цю рентабельність, наприклад, низька врожайність. Якщо середня врожайність гречки по Україні складає 1-1,2 т/га, то рівень рентабельності — приблизно 0. Але у багатьох виробників урожайність гречки становить 2-3 т/га, тому ціна реалізації 10 тис. грн/т зерна за собівартості 10 тис. т/га, — це надзвичайно рентабельно, рентабельність складає 200%.

«Гречка має інший негативний фактор. Від неї відмовляються через низьку дохідність з 1 га внаслідок низької врожайності. Якщо пшениця дає 5 т/га, кукурудза 8-10 т/га за ціни 4 тис. грн/т, то дохідність складає 40 тис. грн з 1 га, а дохідність гречки, відповідно, становить 10 тис. грн/га, при цьому рентабельність нульова, але якщо дохідність 30 тис. грн/га, то рентабельність — 200%», — пояснив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки.

Тому фермер має визначити свої економічні пріоритети. Гречка є найдешевшою культурою у виробництві, але її дохідність низька. Тому, якщо фермер хоче мати рентабельність, але не має багато грошей в обігу, то йому буде вигідно сіяти гречку, а якщо фермер має великий обіг і може вкладати кошти, то він обере кукурудзу.

Щодо загальної ситуації на ринку, Сергій Громовий прокоментував, що гречкосії наразі в очікуванні. Ситуація спокійна, але очікується зростання цін, а пізніше знову їхнє падіння, адже за кордон поїде російська продукція. Також аграрії, які вирощують цю культуру, в очікуванні повернення державних дотацій на гречку.

propData.content.image
Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки

Ми працювали цьогоріч над цим питанням. Є виробники, які мають 200% рентабельності, але їх небагато, основна маса гречкосіїв — це дрібні фермерські господарства, а для них гречка сьогодні збиткова. Якби ж держава повернула дотації, то ситуація б дещо змінилася. Державні дотації були 2021 року, і є постанова Кабміну, яка діє сьогодні, але не підтверджена фінансово.

2021 року Україна виділяла виробникам гречки 50 млн грн, і вони тоді отримали по 1,5 тис. грн/га. 2022 року також 50 млн грн було виділено, але розпочалася війна, і дотації призупинили. Міністерство фінансів цього року не підтримало пропозиції від асоціації  запланувати державні дотації на бюджет 2025 року.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua