Втримати під контролем: свинарі за комплексне вирішення проблеми з АЧС і проти вакцини

19 листопада 2024, 05:48 536

За останній рік падіння галузі свинарства в Україні сягає 10%. Основним викликом для сектору є війна і нестача кадрів на виробництвах, а також додає проблем поширення африканської чуми свиней.

За інформацією асоціації «М’ясної галузі», найбільше спалахів останнім часом фіксується на Полтавщині та Київщині.

propData.content.image
Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі»

Точної статистики немає, але з розповідей наших м’ясокомбінатів частка втрати свиней у господарствах становить понад 30%. З огляду на те, що значна частина інфікованих свиней нелегально продається на ринку, ми розуміємо, що це ще не межа, і пік захворюваності може прийтися на кінець року.

Основна загроза для свинокомплексів — дрібні свинарі

Проте виробники свинини вважають, що критичної ситуації в Україні з АЧС немає, адже сумлінні підприємства дотримуються необхідних ветеринарних вимог. Загрозу для великих свинарів можуть становити дрібні господарства і приватний сектор.

propData.content.image
Роман Березовський, заступник директора з тваринництва компанії «Агропродсервіс»

АЧС в Україні існує з 2012 року. Це серйозна проблема, але не все в таких темних фарбах, як здається, адже ринок динамічний, багато підприємств утримують свиней і втілюють заходи біобезпеки. Однією вакциною хворобу не подолати, має бути комплексний підхід, який варто починати не зі свинокомплексу, а із загальної ситуації в Україні.

За інформацією Держпродспоживслужби, 2024 року в Україні зафіксовано 72 спалахи АЧС, що менше, ніж у деяких країнах Європи.

propData.content.image
Ігор Лоцкін, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби

Ми реагуємо в усіх випадках, коли до нас звертаються з інформацією про виявлення спалахів, локальних випадків, вводимо карантинні обмеження, контролюємо подальшу ситуацію. Але не можемо вплинути на ті випадки, коли факти від нас приховуються. До війни ефективність протидії поширенню АЧС досягала високих показників, зменшувалася частота встановлення спалахів у господарствах, приватному секторі, була ефективна система депопуляції резервуара вірусу дикого кабана.

Із запровадженням воєнного стану є обмеження у проведенні відстрілу диких кабанів, відновлення депопуляції винесуть на обговорення. Також у Держпродспоживслужбі підписали двосторонні меморандуми з правоохоронними органами про взаємодію, направлену на контроль транспортування свиней територією України, та максимально співпрацюють із правоохоронцями щодо стихійної торгівлі.

Чому свинарі проти вакцини

Поширення хвороби і втрат свиней можна не допустити, якщо проводити вакцинацію поголів’я, впевнений виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко. Але свинарі проти застосування нещодавно виведеної вакцини, адже вона не пройшла належного випробування. 

propData.content.image
Роман Березовський, заступник директора з тваринництва компанії «Агропродсервіс»

У структурі нашого господарства витрати на вакцини займають 80%. Я за вакцинацію лише зареєстрованими вакцинами в Україні, в ЄС, у США. На сьогодні поки що вакцина, яку пропонують для профілактики АЧС, не зареєстрована в Україні, тому продукт не пройшов перевірку згідно з відповідною процедурою, Державна ветеринарна служба нам не дозволить вводити в наше портфоліо такі вакцини, а по-друге, продукт невідомої якості. Якщо вакцина буде зареєстрована в ЄС, тоді ми будемо щеплювати свиней.

Роман Березовський нагадує, що в Україні не катастрофічна ситуація в свинарстві, як, наприклад, було у Китаї, коли у 2018-2019 роках відбувся спалах АЧС. Тоді ціни на живих свиней піднялися на 70-100%, а в Україні торік за спалаху АЧС ціни на живих свиней, навпаки, впали на 40%.

«2023 року середня річна ціна була 75 грн/кг живої ваги, а цього року — 55 грн/кг, ціна в роздрібній мережі на свинину досягає 300 грн/кг. Рентабельність галузі зменшилася на 30% цього року, а ціни в роздрібній мережі зросли, тоді у мене запитання: хто заробляє?» — прокоментував заступник директора з тваринництва компанії «Агропродсервіс».

Виробники шукають шляхи здешевлення собівартості

Свинарі замислюються не лише над біобезпекою, а шукають шляхи виходу на зовнішні ринки для своєї продукції та можливості здешевлення собівартості вирощування свиней.

propData.content.image
Роман Кантаровський, керівник розвитку проєктів зовнішнього інвестування групи компаній VITAGRO

Ми розуміємо ці виклики і намагаємося будувати вертикальну інтеграцію. Ще 2020 року ми запустили комбікормовий завод, наразі маємо можливість виготовляти різні корми, комбікорми, премікси, які відповідають усім вимогам. Кормова база складає приблизно 70% у собівартості вирощування свиней, тому її потрібно здешевити.

У компанії почали використовувати новий продукт — суху барду, яка залишається від переробки кукурудзи на біоетанол. Це дозволяє підприємству зменшити собівартість до 7% від вартості кормів.

Свинарство в Україні переживає етап трансформації. Виклики сьогодення вимагають впровадження інновацій, оптимізації виробничих процесів та підвищення стандартів якості. Водночас виробники повинні зосередитися на стійкості та екологічності виробництва, щоб забезпечити довгостроковий розвиток галузі та її конкурентоспроможність на глобальному ринку.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua