Заміновані поля та дощі — фактори, які вплинули на ягідний сезон Чернігівщини

20 серпня 2022, 07:00 4570

Власники зеленої ферми «Копиця сіна», яка знаходиться в селі Пархимів Чернігівської області, до останнього не знали, чи розпочнуть ягідний сезон. Бойові дії точилися навколо села — ворог не дійшов 15 км з боку Чернігова та 20 км з боку Києва. Та попри це розпочали підготовку: поки сапери розміновували поля, господарі закуповували паливо та тару під ягоду.

Побоювання, що люди не приїдуть на ферму, були марними — гостей вдосталь, чого, натомість, не скажеш про ягоду.

Про роботу ферми в умовах війни, ягідний бізнес та його нюанси розповіла AgroPortal.ua в прямому ефірі Instagram співвласниця господарства Марія Копиця.

Наша ферма була заснована в 2015 році на 20 га смородини. Оскільки з попитом ми прогадали, довелося частину кущів викорчувати. Наше поле вже було оснащене поливом, тому вирішили продовжити ягідну історію — посадили ще полуницю, ожину та лохину. Паралельно в нас почали з'являтися землі під зернові. Загалом наша сім’я обробляє близько 1,5 тис. га.

Певний час я мешкала в США. Багато подорожувала фермами, на яких є опція самозабору ягід, тому після приїзду вирішила імплементувати цей досвід і у нас. Під час карантину зареєструвала нашу «Копицю сіна» в Instagram і почала запрошувати гостей.

Обсяги ягід на фермі в сезон зазвичай великі: полуниці — 40-50 т, смородини та лохини — по 10 т, ожини — десь 1-1,5 т. За рахунок опції самозабору ми піднімаємо середню вартість своєї ягоди.

Крім збору ягід, на фермі можна погуляти. Тут є корови, стадо овець і баранців, кізочки, кролики, олені, кінь, єнот, поні, пави, курочки, качки, сім’я котів і спанієлі. Також ми організовуємо дегустації продукції та проводимо екскурсію фермою.

Ціна на полуницю зросла на 30%

Ягідний сезон на нашій фермі розпочався з полуниці. Він мав тривати три тижні, але погода розтягнула дозрівання ягоди до більш ніж місяця. По факту спокійно ми могли збирати полуницю лише три тижні, коли не дощило.

Цьогорічний врожай склав 30 т. Більшість ягоди люди самі зібрали з поля, решту — наші працівники. Деякі дівчата збирають до 120 кг/день полуниці. Оплата — 6 грн/кг.

Вирощуємо сорти Ельсанта та Флоренс. На переробку майже нічого не віддаємо, крім тих випадків, коли полуниця має нетоварний вигляд — тоді здаємо на йогурти для виробника молочної екопродукції. Наші сорти не підходять для заморожування, тому цей напрям не розглядаємо.

Цього сезону ми, на жаль, залишилися без херсонської ягоди. Це велика втрата для агроринку. До того ж полуницю затопило дощами, відповідно з’явилося багато хвороб. Тому ціна на ягоду зросла десь на 30%.

На смородині фермери мають стабільний дохід

Коли ми закладали плантацію смородини, попит на неї був величезний, але з роками ціна стала такою, що ягоду було невигідно збирати з куща.

Після цього багато ягідників повикорчовували смородину. Відповідно, її стало мало на ринку, тож ціна знову виросла, але повторно ніхто її не висаджував. Тому зараз смородина знаходиться в середній ціновій зоні — ті, хто її вирощує, має стабільний дохід.

У нас на фермі є сорти смородини Ювілейна Копаня та Софіївська. Це велика та дуже соковита ягода, яку я люблю навіть більше, ніж лохину.


Попит на лохину у фермерів буде зменшуватися

Якщо полуницю, смородину та ожину відвідувачі можуть збирати самостійно, то лохину — лише працівники ферми. Ягода дуже хитра — здається, що вона стигла, а з іншого боку може бути ще трішки розовенька. Тому потрібен професійний збір. Наші працівники за нього отримують 13 грн/кг.

Ця ягода дуже дорога у вирощуванні, ціна на неї зараз просіла через великий обсяг продукції на ринку. Ще роки 4 тому лохина була ягодою ноу-хау і коштувала дорого як у сезон, так і поза ним. А з роками фермери почали все більше її висаджувати.

Вирощуємо на фермі чотири сорти лохини: Спартан, Дюк, Елізабет та Бонус.

Починали ми три роки тому продавати її по 250 грн/кг, а зараз, оскільки в нас невелика площа (до 2 га), ми продаємо вроздріб з куща по 130 грн/кг. А на опті ще менша ціна. Тому за шалених витрат на вирощування і за такої ринкової ціни я не розумію, як на лохині можна заробляти.

Сезон ожини затримався через дощі

Ожина завершує наш ягідний сезон. Цього року він затримався на три тижні через дощі. Тому тільки минулими вихідними відкрили плантацію для самозабору.

Ожина дуже вразлива до різних хвороб. Приміром, через підвищену вологість з'явився грибок. Урожай буде невисоким, адже минулого року ягідна плантація перемерзла. Гадаю, що всю ожину заберуть туристи.

Вирощуємо ремонтантний сорт ожини Лох Тей, яку малими партіями збираємо аж до кінця жовтня.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua