Мистецтво сироваріння: як українські майстри варили Чеддер у Німеччині
07 жовтня 2023, 06:00 3106
Українські сировари не припиняють розвиватися навіть під час війни, адже таким чином закладають фундамент для відновлення галузі та економіки країни в майбутньому. Нещодавно майстри сирної справи побували на виїзному навчанні у Німеччині, де на сироварні, якою керує Пол Томас, відбувся одноденний практичний курс із виготовлення сиру Чеддер.
Пол Томас — визнаний в Європі експерт з молочних продуктів, технічний консультант, експерт з гігієни та інструктор із сироваріння, автор книг, співзасновник бізнесу з виробництва сирів, вчений-біохімік. А ще — один з іноземних лекторів ProCheese Academy. Його безкоштовний курс «Теорія професійного сироваріння», який ProCheese Academy організувала спільно з британською Academy of Cheese за підтримки швейцарсько-української програми GFTP, отримав десятки схвальних відгуків від учасників з усієї України. Тому команда ProCheese Academy вирішила організувати офлайн-навчання з ним для українських сироварів.
Пол зі свого боку готовий підтримувати українських сироварів усіма доступними способами:
Пол Томас, експерт з молочних продуктів, інструктор із сироваріння
Я вважаю своїм моральним обов’язком допомогти всім, чим можу. Допомогти ж я можу сироварам у вдосконаленні навичок, щоб розвивати їхній бізнес та долучитися до відновлення економіки після того, як цей жах закінчиться. А потім, сподіваюся, підготувати їх до торгівлі з Європейським Союзом.
Під час навчання Пол розповідав українцям про те, які стартові культури підходять для свіжого та напівтвердого сиру. Вони крок за кроком пройшлися по усіх етапах приготування Чеддера: розмішували сирну масу, зливали сироватку, пресували сир, зважували його, знову пресували.
Вікторія Книш, засновниця сироварні «Джерсей»
Пол дуже педантичний, у сироварні нічого не робиться «на око», все вимірюється до найдрібніших деталей. Підготовка до цього майстер-класу була на дуже високому рівні, все було продумано до дрібниць.
Лариса Печинська, провідний фахівець з якості «Молочної майстерні» Ardis Group
Захоплює його чіткість у дотриманні технологічного процесу з обов'язковою фіксацією усіх важливих параметрів у вигляді графіків, схем, описів. І це настільки запам'ятовується візуально, що потім, за потреби, дуже легко відтворити в уяві. Завдяки цьому я теж використовую його підхід у професійній діяльності.
Після практики обговорили теоретичні питання та технічні особливості, Пол Томас поділився з кожною учасницею технологічними картами з описом усіх інгредієнтів та пропорцій для приготування сиру Чеддер.
Наталя Пальчак, засновниця «Станіславської сироварні»
До поїздки я вже була знайома з технологією цього сиру, але саме Пол розповів про всі дрібні деталі, нюанси технологічного процесу. Тепер важливо відтворити все це на практиці.
На завершення була екскурсія виробництвом. Том показав готові голови сиру, камери дозрівання і, звісно, провів дегустацію. Все це супроводжувалося історіями про сир та сироваріння, цінними коментарями та лайфхаками, які Томас здобув за роки роботи.
Як відзначили у ProCheese Academy та Ardis Group, вони будуть продовжувати розвивати галузь сироваріння в Україні та шукати можливості для навчання сирних професіоналів в українських та іноземних експертів світового рівня.
AgroPortal.ua за матеріалами ProCheese Academy