Станіславська сироварня. Як найпрестижніша відзнака на міжнародному конкурсі вплинула на виробництво

23 серпня 2023, 06:40 3850

Наталія Пальчак — засновниця «Станіславської сироварні» на Франківщині. Її «Сирна торбинка» отримала найпрестижнішу відзнаку в своїй категорії на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards 2022 — Super Gold.

Поцікавилися у Наталі, що ж змінилося для «Станіславської сироварні» після отримання нагороди, та чого вдалося досягти за попередній рік. 

Наталіє, то що змінилось за цей рік? 

Наталія Пальчак: Змінилося багато чого і переважно на краще, розкажу за пунктами:

  • Після конкурсу зросла впізнаваність бренду. Але й ми багато вкладаємо для цього.
  • Зросла довіра споживачів до нас, як виробника.
  • Ми змінили стратегію розвитку та почали мріяти більш масштабно.
  • Збільшився обʼєм продажів, тож ми можемо більше інвестувати у розвиток та розширення сироварні
  • Виграли грант від Дія.Бізнес. Будемо запускати магазин на колесах для виїзної торгівлі, як це роблять у в Європі.
  • Знайшли нового постачальника і плануємо експериментувати з овечими сирами.
  • Наш головний план — масштабуватися, збільшувати обʼєми виробництва і продажів, побудувати приміщення із виробництвом і дегустаційною залою.

Але це все відбувається поволі, спочатку має сформуватися потужний ринок із сильними гравцями. Ми помітили позитивні тенденції: виробників почали поважати, є запит на локальний крафтовий продукт, як від місцевих, так і від туристів, адже всі шукають емоцію. 

Чи цікавляться люди саме «Сирною торбинкою»?

Наталія Пальчак: Насправді «Сирна торбинка» і до цього була популярним сиром, особливо копчена. Зараз, звісно, інтерес ще більший, тепер це бестселер.

Чи відчули ви особливий інтерес на Львівському ярмарку смаку в травні цього року, де команда ProCheese робила сирну зону?

Наталія Пальчак: Звісно, була увага і від покупців, і від представників медіа. З найцікавішого — з цього ярмарку я привезла контакти трьох нових крамниць, з якими тепер успішно співпрацюємо. 

Що будете подавати цього року на WCA?

Наталія Пальчак: Сир «Мотря» — це козячий напівтвердий сир з витримкою від 4 до 6 місяців. 

Як вважаєте, чому деякі виробники побоюються брати участь в конкурсі? 

Наталія Пальчак: Гадаю, через страх нового. Це велика відповідальність. Також не у всіх є документи, необхідні для участі.

Яку б пораду Ви дали сироварам?

Наталія Пальчак: Завдяки участі у WCA та нагороді ми стали сміливіші, нас частіше впізнають, зʼявилися нові партнери, а «Сирна торбинка» стала топ-продажів. Ми нарешті прийняли цю нагороду, повірили в неї, це тепер наша невіддільна частка.

Тож моя порада така: розкажіть світу про себе через свій сир — це має бути ваше кредо!

Для тих, хто теж хоче зробити свій сир популярним, а бізнес більш прибутковим, нагадуємо, що відбір на WCA 2023 триває.

Участь можуть взяти локальні підприємці та великі виробництва. Реєстрація подовжена та відкрита до 25.08 включно.

Форма реєстрації учасників. 


Для довідки: компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese — офіційні представники України на WCA. Участь українських сирів у конкурсі відбуватиметься за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і за підтримки Western NIS Enterprise Fund.