Підтримка вітчизняного виробника: як війна вплинула на ставлення до українського вина

12 березня 2023, 05:55 5213

Виноробня Biologist ще минулого року почала експорт своєї продукції до Польщі та Литви задля розповсюдження українських крафтових вин по всьому світу через різні виставки, дегустації.

«Культура споживання вина останніми роками змінюється в кращий бік, як і культура людей у цілому. Особливо гостро це стало відчуватися під час війни, коли багато людей почали глибоко відчувати себе українцями і підтримувати все вітчизняне», — розповів AgroPortal.ua засновник виноробні крафтового вина під Києвом Ігор Петренко.

За його словами, попит насамперед зростає серед молоді 25+, яка готова експериментувати з різними підходами у виноробстві. Це стосується в першу чергу «оранж вайн» (skin contact).

propData.content.image
Ігор Петренко, засновник виноробні крафтового вина Biologist

Займаючись імпортом вина з усього світу та мандруючи по виноробнях з 1995 року, я занурився в цей історично дивовижний, творчий та смачний, кропіткий та натхненний вид людської діяльності. Його можна вивчати все життя і розуміти, що все попереду. З 2016 року почав експерименти з власним виноробством. У 2019-му отримали ліцензію і почали продавати в ресторани, онлайн, спеціалізовані магазини.

Виноробня Biologist має два власних виноградники — 14 га на Одещині та 2 га на Київщині (Лісники та Нові Безрадичі), де вирощують сорти винограду Піно Нуар (ключовий), також Одеський Чорний, Мерло, Каберне Совіньйон, Аліготе, Шардоне, Трамінер, Сухолиманський. На виноробні постійно проходять гастродегустації, умови участі вказані на сайті.

«В асортименті маємо 22 вина. Всі вони обмежені за кількістю, адже на виноробні загалом виробляємо близько 25 тис. пляшок на рік. Всі вина приблизно однаково продаються, але «Одеський Чорний» і «Інтрига» — лідери. Онлайн-продаж займає приблизно 20%, решта — HoReCa і винні магазини. Ключовою комунікацією зі споживачем є особисті дегустації на виноробні або в ресторанах. Соцмережі допомагають — Instagram Biologist_wine_company та Facebook Biologist Wine Company. Також допомагає закохувати в наші вина власний винний бар на ВДНГ у Києві WineClubBiologist», — зазначає засновник виноробні.

Особливістю вин ТМ Biologist є дикі дріжджі, мала кількість сірки (у 2-3 рази від норми), в 90% відсутність фільтрації, різні стилі. Біодинамічний підхід до винограду на Київщині та перехідний органічний період на Одещині. 

«Проблем завжди достатньо, питання — як до них ставитися. Головне зараз — зберегти команду і мати впевненість у завтрашньому дні. Плани на 2023 рік прості та зрозумілі — залишитись живими, не втратити почуття гумору, адже багато поганих новин щодня, продовжувати допомагати ЗСУ (ми активно беремо участь у благодійних заходах як спонсори) і продовжувати натхненно працювати з командою однодумців», — підсумував Ігор Петренко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua