Виробник фруктово-овочевих чипсів та порошків створює власну сировинну базу

06 серпня 2023, 05:58 3123

Восени 2020 року на Івано-Франківщині ФГ «Агроекотехнології» запустило свої перші виробничі лінії з сушіння плодів і ягід та виготовлення з них фруктово-овочевих чипсів, а також сухих натуральних порошків.

Засновник господарства Михайло Довбенко проінвестував реконструкцію колишніх зруйнованих майстерень колгоспу, впровадив інноваційні технології переробки рослинної сировини, а голова ФГ Наталія Романенко організувала виробництво фруктово-ягідних, овочевих порошків і чипсів у селі Олеша на Прикарпатті.

propData.content.image
Катерина Савченко, менеджер з продажів ФГ «Агроекотехнології»

Фруктові чипси — новий натуральний десертний продукт з дієтичними та смаковими властивостями. Немає паралелі з картопляними чипсами, отриманими шляхом смаження в олії. Вони не містять цукру, барвників та інших консервантів, які негативно позначаються на здоров’ї людей.

Для фруктових чипсів висаджують власний сад

У господарстві зазначають, що під час виробництва чипсів використовується унікальна технологія сушіння, завдяки якій зберігаються всі корисні властивості та вітаміни, продукт залишається таким же хрустким, як і оригінальний прототип усіма улюблених картопляних чипсів.

Нові сади, які активно висаджує ФГ «Агроекотехнології», планується сертифікувати під стандарти Органік.

«Під час висаджування саду надаємо перевагу сортам, які найбільш придатні для виготовлення чипсів. Зупинили свій вибір на сортах програми «Натуральне яблуко» плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна», придатних для органічного вирощування. До програми входять популярні, стійкі до хвороб столові сорти яблук Луна®, Оріон®, Сіріус®, Розела®, Ред Топаз®. Відмінними рисами цих сортів є стійкість до хвороб, відмінний смак, хороша лежкість. Резистентність сортів до такого захворювання як парша дає можливість значно скоротити обсяги внесення засобів захисту рослин.

Саджанці імунних сортів надають можливість суттєво підвищити рентабельність саду господарства. Витрати на засоби захисту рослин можна зменшити на 30-50%, що значно знижує собівартість продукції. Імунні сорти є основою органічного садівництва, частка якого в Європі вже досягає 10-15% і постійно зростає. Таким чином, садівник отримує можливість задовольнити попит споживачів на здоровий продукт із меншою кількістю залишкових хімічних речовин, водночас істотно підвищивши рентабельність свого виробництва. Цього року завдяки державній грантовій програмі «Власний сад» ми заклали 5,5 га нових садів. Також для виготовлення чипсів підходить груша сорту Конференція, що має високу врожайність та низький вміст твердих частинок, що є важливим фактором для виробництва корисного снеку», — зазначає менеджер з продажів.

Чипси з буряку, моркви та грибів

Також ФГ «Агроекотехнології» пропонує широкий асортимент натуральних овочевих чипсів — бурякові, морквяні, грибні, овочевий та фруктово-овочевий мікси. Їх сушать за невисоких температур, щоб зберегти смак, колір і аромат.

Сировина в достатній кількості вирощується на землях органічного землеробства Дністерського каньйону і заготовлюється в лісгоспах Карпатського регіону.

«У нас складається добре партнерство з фермерами на теренах Прикарпаття, а саме в Коломийському та Снятинському районах. Співпрацюємо з ФГ «Гадз» із Тернопільської області та «Фрукти Прикарпаття» з Тисмениччини. Підтримуємо дрібних фермерів Тлумаччини. Маючи таку потужну та якісну сировинну базу, можемо дати якісний продукт споживачу. Хочемо, щоб продукція перероблялася в Україні й лише тоді експортувалася. Це значно капіталізувало б цей потужний сектор економіки нашої держави», — говорить Катерина Савченко.

Виробництво господарства є безвідходним — залишки від чипсів висушуються, розділюються і розмелюються на різні фракції.

Плодово-овочеві порошки — нова ніша для бізнесу

Окрім чипсів, компанія займається виготовленням порошків, які виробляються шляхом перетирання сушених ягід, фруктів та овочів. Висушуються вони за декількома технологіями, що дозволяє зберегти смакові та хімічні якості продуктів.

Натуральна порошкова суміш застосовується для виготовлення спредів, йогуртів і морозива, випічки і десертів, біоактивних добавок і лікарських препаратів, виробництва харчових барвників, дитячого і спортивного харчування, виготовлення натуральної косметичної продукції.

«Ринок ягідних, фруктових та овочевих порошків в Україні ще тільки формується. Але харчова галузь усе активніше прагне використовувати порошки у виробництві продуктів харчування», — зазначає Катерина Савченко. 

«Лише в Україні потреба в таких порошках (розрахована на основі вибіркових обстежень) складає, як мінімум, 5 тис. т на рік. Здебільшого попит на цю продукцію на українському ринку задовольняється імпортом порошків та штучних харчових барвників із країн Європи та Китаю. Водночас переважна більшість таких порошків поставляється на український ринок нелегально. Також імпортуються сублімовані порошки ягід та фруктів, але це дороговартісний продукт, що не може скласти конкуренцію нашому значно дешевшому, але натуральному продукту, який представляє середню цінову категорію», — розповідає вона. 

Розширення потужностей за підтримки держави

На реконструкцію виробничих приміщень та придбання обладнання господарство взяло кредит в українському банку.

«Маємо конкретні кроки державної підтримки, а саме — отримали компенсацію відсотків за кредитом, отримали державну підтримку в розділі часткової компенсації витрат на придбання лінії з сушіння фруктів та на реконструкцію виробничих приміщень для переробки сільськогосподарської продукції. Завдяки гранту «Власна справа» нам вдалось купити миючу машину та машину для нарізки овочів, що значно вплинуло на ефективність роботи та дало змогу виробляти більший обсяг продукції», — зазначає представниця ФГ «Агроекотехнології».

Продукцію господарства можна придбати на сайті або на заправках WOG, у торговельних мережах «Кус-Кус», Terra-Organicа, «Кошик здоров’я», Family market, «Фудік», «Євроспар», у готелі «Надія». 

Як і інші підприємства агропромислового комплексу, ФГ «Агроекотехнології» повною мірою відчуло всі труднощі, що випали на долю країни.

«Розвиток підприємства припав на запроваджений у всьому світі карантин, потім долучилося повномасштабне вторгнення агресора, що зупинило бізнес-діяльність на більшості території країни. Протягом воєнного часу підприємство активно допомагає як військовим на фронті, так і підтримує вимушених переселенців, надає їм продуктові набори та працевлаштовує. Ми працюємо, виконуємо зобов’язання, нарощуємо обсяги та сподіваємося на швидку перемогу та мир у нашій країні. Завжди є надія та навіть чітка впевненість, що попит на українську якісну натуральну продукцію буде рости», — резюмує Катерина Савченко.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua