У XIX сторіччі пів фунта (200 г) пастили коштувало дорожче яловичини: 25 копійок — пастила, 5 — м’ясо. Сьогодні ж цей смаколик доступний кожному поціновувачу здорового харчування. У крафтової майстерні Pastilomania, що на Вінниччині, одна смужка в 5 грамів пастили коштує 8 гривень.
У 2018 році бухгалтер Наталія Юрчук вирішила змінити свою професію на більш творчу — пастильє.
Півтора року Наталія вчилася виготовляти пастилу. Вийшло не одразу. «Якщо в Google пошукати рецептипастили, то їх знайдеться багато, але вони то з цукром, то з білками, то в домашній духовці. А от як робити пастилу в дегідраторі — не було. Тому довелося експериментувати», — розповідає жінка.
Перші замовлення розпочалися з Viber. Подруги Наталії створили групу, додали туди близько 200 людей і свої відгуки про продукт. З того часу телефон пастильє постійно працює в режимі прийому замовлень.
У 2021 році Pastilomania подалася на грант із підтримки малого підприємництва від Вінницької облради. На 50 тис. грн майстриня закупила 5 сушарок Ezidri на 15 полиць. Всього в цеху сьогодні їх 7.
Війна поставила виробництво пастили на тримісячну паузу. Та вже у червні цех відновив свою роботу в новому приміщенні з новими працівниками.
Щодня ми виготовляємо пастилу. В асортименті 20 смаків. За день можемо зробити до 5 видів, тобто за тиждень оновлюємо весь асортимент. За день висушуємо 2,5 кг пастили, в місяць виходить 50-60 кг.
Сьогодні основним каналом збуту пастили є кав’ярні Козятина та Бердичева — це близько 20 точок. А також продажі через Instagram.
Збут порівняно з минулим роком зріс утричі. У планах у крафтярів — розширення виробництва. Хочуть податися на грант на власну справу «Дія. Бізнес», щоб купити ще сушарки та морозильні камери.
«Наявних потужностей вистачає на нинішні точки продажу, а якщо виходити на нові, то потрібно розширюватися. Також хочемо все-таки зробити сталою йогуртову пастилу, адже щоб її виготовляти, зараз потрібно відмовлятися від інших видів. А ще хочемо створити простір для майстер-класів, щоб прививати дітям корисні звички», — ділиться планами Наталія Юрчук.
Основним інгредієнтом усієї пастили Pastilomania є яблуко. Саме цей фрукт має велику кількість пектину, який виконує роль природного згущувача.
«З 1 кг яблук ніяк не вийде зробити 1 кг яблучного пюре. Коли яблука запікаються або проварюються, вони зменшуються в рази. Для приготування 100 г класичної яблучної пастили необхідно мати 1 кг яблучного пюре. Виходить, що одна смужка пастили вагою 3-5 г дорівнює одному яблуку. А ананас при висиханні зменшується в 15 разів. Це означає, що в 100-грамову упаковку поміщається один цілий ананас», — зазначає пастильє.
Продукція від Pastilomania не містить цукру, борошна, барвників та консервантів. У якості підсолоджувача додають банан. Ягоди майстерня заготовляє влітку в морозильні камери, а яблука закуповує великими партіями у місцевих фермерів. Це переважно солодкі сорти: Антонівка, Голден, Айдаред та Червоний принц. Від того моменту, як яблука вже на нашій кухні, й до моменту готової пастили проходить 30 годин.
Пастила — сироїдний та дієтичний продукт, рекомендований для дитячого харчування як заміна цукерок. Вона зберігає усі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід, оскільки не проходить термічної обробки. Її готують шляхом випаровування вологи за температури до 40°С.
Переваг є багато, а от мінус один — вона занадто швидко закінчується.
Для довідки: пастила від Pastilomania поповнила «Неймовірну крафтову торбину» — платформу, щооб’єднала абсолютно різних виробників крафтової продукції, які виготовляють продукт із душею. Серед них —кооперативи, фермери та жителі неймовірних українських сіл. Реалізують свій продукт вони через Instagram, Facebook і навіть TikTok.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua