Якщо ви хочете реалізувати працюючу бізнес-модель, ваша діяльність має бути вашим захопленням.
Переїхати зі столиці до села на березі моря подружжя Гуржій мріяло ще 10 років тому. Сьогодні ж вони розширюють сад, виноградник, продають саджанці рослин та екзотичних дерев. Також заклали лавандове поле на березі Чорного моря.
«В один момент ми вирішили кардинально змінити життя і переїхали у маленьке містечко. Завжди мріяли жити біля моря, випадково потрапили до Очакова. У 2014 році купили будинок. Тут і змогли згодом реалізувати свої мрії. У 2019-му вже остаточно переїхали сюди», — розповіли AgroPortal.ua Тетяна та Віталій Гуржій під час прямого ефіру в Instagram.
Перші декілька років сім’я влітку приїжджала до моря, потім поверталась у Київ. Будинок був недобудований, тож тривалий час приводили все до ладу.
Тетяна народилась на Житомирщині, Віталій — з Дніпропетровщини. Коли переїхали, не мали чіткого розуміння, чим будуть займатися, але професія Тетяни знайшла її. Вона довгий час пропрацювала у Києві у готельно-ресторанному бізнесі. Каже, що посада керуючої одного з готелів Очакова — це її найбільший виклик, оскільки за мінімальних ресурсів і кадрів хочеться зробити найкраще.
«Коли ми сюди переїжджали, думок, що будемо фермерами, зовсім не було. Оскільки не мали такого досвіду. Хоча родина Віталія займається сімейним господарством, і він змалечку був залучений до усіх справ. Колись він мені казав, що ніколи в житті не буде займатись сільським господарством. Зараз Віталій — це головний агроном і мозок нашого бізнесу. Я почала садити квіти, Віталій — дерева. У нас уже росте все: виноград, хурма, гранати, артишок, інжир, мигдаль. Ми пробуємо, дивимось, як рослина реагує на погодні умови, як перезимовує», — розповідає Тетяна.
Фермерка зазначає, що колись їй сказали, що вона з тих людей, хто навіть палицю встромить у землю, і вона проросте. «Я дуже багато років пропрацювала у ресторанній сфері, тому вирощувати рослини — це було, скоріше, захоплення».
Якщо ви хочете реалізувати працюючу бізнес-модель, ваша діяльність має бути вашим захопленням.
Віталій згадує: коли приїхав сюди, вперше в житті побачив, як росте мигдаль. Захопила цікавість саме до незвичних дерев. Каже, що сад двічі закладали, оскільки він двічі загорявся через неконтрольовані підпали. Тоді ж вирішили, що потрібно більш професійно зайнятись цією справою.
«Звичайно, садівництво — це про значні й довгі інвестиції. Наприклад, саджанці хурми потрібно вирощувати мінімум 3 роки. Наша робота зараз приносить нам прибутки, але це ще не про повернення коштів, які були вкладені. Ми ще тільки починаємо і вчимось. Навіть згадуючи пакування на початку, зараз розумію, що потрібно було робити краще. Ми вже навчились цього року, до того ж навчились робити це красиво», — ділиться досвідом подружжя.
Площа ділянки, на якій живуть і ведуть господарство Гуржії, загалом пів гектара, ще домовились про купівлю землі, де буде лаванда і маточні дерева для саду.
Зараз висаджено 4 рядки по 40 дерев. Це груші, яблуні, айва, персики, у планах — збільшити насадження хурми. Підростають саджанці абрикосів та слив, згодом буде все масштабуватись.
«За попередніми підрахунками, з рядка виходить 800-900 кг фруктів. Це буде як для власного споживання, так і на продаж. У нас зараз близько десяти дерев персиків, яких вдосталь, щоб наїстись, відправити всім родичам та ще й продати. Вони дуже смачні, у магазинах таких немає, це не про промислове виробництво», — зазначає Віталій.
Зараз ростуть саджанці хурми на продаж, вже є 12 сортів.
Також від попереднього власника залишився виноградник сорту Молдова — кажуть, що солодкий і дуже врожайний. Але цього року Віталій перещепив більш ранні сорти столового винограду. Це ще один напрям їхньої діяльності.
Цього року виноград і груші сім’я продала через Instagram за декілька годин. Потрібно вміти красиво продавати. Хоча обсяги й невеликі, але продукція дуже смачна.
Першими фермери цього року продавали саджанці квітів — петунії, хризантеми, лілії та багато інших. Чимало викинули через те, що почалась війна, і квіти переросли. Але для першого року задоволені результатом, оскільки раніше подібного досвіду не було.
Після квітів почали продавати саджанці інжиру в горщиках із закритою кореневою системою. «Кожному, хто придбав саджанець, надсилаємо навчальні відео, де розповідаємо, як правильно доглядати за тією чи іншою культурою, це вже інформація з нашого досвіду», — уточнюють Гуржії.
Ще цього року сім’я вперше почала продавати в’ялені томати. Черга, кажуть, зараз величезна, намагаються встигнути обробити всі замовлення. «Я готую томати за власним рецептом, заливаючи їх оливковою олією холодного віджиму, перед цим не нагріваю її, нам так смачніше», — ділиться Тетяна.
Усі культури, які ростуть у тому регіоні, де проживає людина, можна продавати і робити на цьому бізнес.
«Якщо вирощувати томати — просто потрібно робити це професійно. Навіть якщо поряд помідорне поле, крафтовий продукт завжди смачніший і поза конкуренцією. Потрібно пробувати, можливо, декілька напрямів. Подивитись, чого не вистачає на ринку, і виходячи зі свого регіону та ресурсів, почати займатись цим», — дає поради Віталій тим, хто планує зайнятись сільським господарством.
Каже, що, наприклад, напрям декоративних рослин дуже активно розвивається. Не потрібно встановлювати на початку дороговартісні теплиці. Можна зробити на звичайних дугах із плівкою, взяти городній ґрунт, розмішати з піском. Якщо є час, можна самому поливати. «Головне — почати робити і любити цю справу».
Тетяна ж додає, що потрібно робити від душі з позитивними емоціями. Продати можна все! Людина завжди купує емоцією, тож слід це враховувати. Можна продати і сусідам, і на базарі, і навіть через Instagram.
«Ми ще 10 років тому мріяли про лавандове поле, хотіли жити на березі моря, але просто хотіли. А потрібно просто робити. Цього року я на всі свої заощадження закупила саджанців, і ми посадили лавандове поле. Можна сказати, що війна підштовхнула ще більше, що треба робити тут і зараз», — говорить Тетяна Гуржій.
Зараз війна, буде наступна криза, кращого часу не буде, ніж сьогодні. Є китайська народна мудрість: «Коли краще садити дерево? — Вчора».
Наталія Помянська, AgroPortal.ua