Джерело фото: AgroPortal.ua
У багатьох регіонах України вже завершився сезон збору спаржі, та сім'я Шаповалів із села Миротин на Рівненщині буде зрізати її ще тиждень точно, можливо, й більше.
З 2019 року Андрій із дружиною, паралельно з основною роботою на «Укрзалізниці», вирощують спаржу. Зараз у них в обробітку 45 соток. Щороку в травні — червні фермер бере відпустку і проводить сезон.
Джерело фото: AgroPortal.ua
«Ми переїхали до Миротина, коли розпочалася пандемія. За рік до того купили будинок у селі вже з полем і перевезли коріння спаржі на постійне місце. Дружина вперше посіяла спаржу, коли ми ще жили у місті Здолбунів, але коли зійшов холодок, ми подумали, що це щось не те… Вже потім познайомилися з агрономом із Вінниччини, який проводить навчальні вебінари з нішевих культур. Він створив спільноту фермерів, які вирощують спаржу, для обміну досвідом. Якраз хтось із них закуповував партію американського насіння. Ми в них його й купили, адже саджанцями закладати поле було дуже дорого», — розповідає AgroPortal.ua Андрій Шаповал.
На той час пів кілограма насіння обійшлося подружжю в 600 євро. «За технологією воно висівається рядочком і потім проривається, але віддати 600 євро за 16 тис. насінин і потім велику частину викинути? Нам така ідея не дуже сподобалася, тому ми по одній насінині клали в землю. У такий спосіб сіяли 15 соток три дні», — згадує фермер про закладку поля спаржі.
Сьогодні тут ростуть 4 сорти спаржі: зелена — Джерсі Гігант, Аполло і Атлас, фіолетова — Пьорпл Пешшен.
Обробляє поля подружжя переважно самостійно, наймають на сезон лише двох працівниць. У господарстві є трактор і все необхідне до нього навісне обладнання.
«Ґрунти, на яких росте спаржа, їй дуже підходять. Тут досить поживний чорнозем, тому їй легше виходити назовні. Але коли посуха, то спаржа просто зупиняється в рості. Робили крапельний полив, але це не дуже зручно на цій культурі, тому хочемо облаштувати дощування», — розповідає підприємець.
Цьогоріч сезон у Шаповалів стартував 1 травня. За словами Андрія, торік він розпочався раніше, але спаржа й двічі вимерзала. «Цього року нам пощастило. Заморозки хоч і були, але теплі дні перед тим добре прогріли землю, і завдяки цьому не пошкодилися пагони.
Зрізають у господарстві спаржу щодня. Продає Андрій її в Рівному на центральному ринку. Ціна на спаржу в сезон — 350 грн/кг за зелену та 400 грн/кг за фіолетову. Зараз продає по 280-300 грн/кг.
Торік з поля зібрали близько тонни спаржі за сезон, таку ж кількість планують зібрати і цього року.
«Десь до 12 років спаржу на одному місці можна спокійно тримати, а там уже дивитися на стан її плодоношення. В ідеалі потім потрібно шукати інше поле, але у нас проблема з землею: майже вся навколо зайнята, або просто люди не хочуть її продавати», — пояснює Андрій Шаповал.
Джерело фото: AgroPortal.ua
Окрім спаржі, здолбунівчани мають ще насадження полуниці на 10 соток, а також трохи капусти броколі та цвітної. За словами фермера, на ринку краще купують полуницю, ніж спаржу. Тому ягодою й надалі планують займатися.
«Збут на полуницю є завжди, на відміну від ціни. Та цього року й ціна тішить. Зараз сезон вже у розпалі, люди продають по 70-80 грн/кг, ми свою інколи оцінюємо дорожче, оскільки ягода якісна і смачна. З ящика насипом не продаємо, тільки в лотках», — говорить Андрій Шаповал.
З 10 соток торік зібрали до 1,5 т ягоди. Цього року, можливо, буде ще більше.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua