Виробництво спаржі на 10 га. У скільки обійшовся бізнес на «устричному» овочі?

04 травня 2024, 06:00 1853

Цього року сезон спаржі стартував раніше звичайних термінів. У господарстві BroPRO на Дніпропетровщині аспарагус почали зрізати на 10 днів раніше, ніж планувалося. І це попри те, що на полях були застосовані різні агротехнологічні прийоми відтермінування росту рослин.

BroPRO — це сімейний спаржевий бізнес, який започаткували 2019 року три брати — Іван, Руслан та Максим Павліки. Від цього пішла й назва агропідприємства.

Обов’язки між собою брати розподілили таким чином: Іван відповідає за роботу з партнерами та збут, Максим та Руслан займаються агротехнологічним напрямом, а їхні дружини — маркетингом і комунікаціями.

propData.content.image
Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

Якось ми зібралися ввечері у Івана вдома і вирішували, який бізнес розпочинати, адже якраз придбали землю. Наш знайомий, який свого часу займався спаржею, презентував нам ідею вирощування аспарагусу й допоміг із посадковим матеріалом. Ми були далекі від агробізнесу, тому вирішили, що це буде легко.

Починався спаржевий бізнес з 3 га у селі Царичанка. Зараз дійшли майже до 10 га. Посадковий матеріал закупили в Нідерландах, там же перейняли технологію вирощування культури. Вирішили сконцентруватися на трьох сортах спаржі: салатовій — Ксенолім та Аспалім, фіолетовій — Ерасмус.

«Ми провели багато консультаційного часу з нідерландцями, і вони нам порекомендували звернути увагу саме на ці сорти. Їх обирають за кордоном люди, які споживають спаржу більше 400 років. Поширені в Україні сорти Баклім та Гролім не зовсім відповідають стандартам, вони можуть бути чи занадто товстими, чи надто короткими», — розповідає у прямому ефірі в Instagram Максим Павлік.


Фермер зазначає, що у спаржі мінімальні вимоги до кислотності ґрунту, потрібно лише підживлювати та зволожувати. 

Вхід у спаржевий бізнес — близько €13 тис./га

Торік у BroPRO був перший повноцінний сезон. За словами фермера, спаржа повертає вкладені в неї кошти лише через три роки.

«Близько €13 тис./га нам обійшовся посадковий матеріал. Також ми брали ще консультаційну підтримку в нідерландців, яка вартувала $1000 на рік за гектар. Ми дивилися навіть не стільки на агрономічні премудрості, як на вже влаштовані та діючі в них процеси. Адже 10 га — це не 30 соток, потрібно все добре прорахувати», — зазначають у господарстві.

Багато обладнання довелося купувати за кордоном, дещо розробляли самостійно. 

propData.content.image
Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

У нас є спеціальні холодильники, які охолоджують спаржу. І якщо буде якась просадка по ціні, то ми можемо притримати продукцію. Були випадки, коли наші клієнти реалізовували спаржу місяць, і вона була товарного вигляду.

Холодильна установка була куплена частково за власні кошти, а частково — за грантові. Завдяки грантовій програмі вдалося купити також мульчер. 

Прогноз на сезон — 3 т/га

Сезон BroPRO розпочали з ціни 350 грн/кг, і відразу зазначають, що передумов до її зменшення чи збільшення немає. План на сезон у фермерів зібрати 3 т/га. 

«У нас дорожчі сорти, але й обсяги більші. Ціну 450 грн/кг можуть закладати локальні фермери з невеликою ділянкою. Для нас неприпустимо, якщо 10 т по 450 грн будуть просто лежати. Ми повинні бути більш адаптовані до ринку», — зазначає підприємець. 

У господарстві диверсифіковані канали збуту — продають напряму клієнтам через сайт та Instagram. Відвантажують спаржу в ритейл (Varus та «Сільпо»), HoReCa, а також дрібні оптові партії в ресторани, в тому числі й в заклади Євгена Клопотенка.

Розширити сезон завдяки артишоку та аспоброку

2019 року паралельно зі спаржею був закладений гектар землі під артишоки, але з його реалізацією є певні проблеми.

propData.content.image
Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

Цього сезону такого обсягу, який був минулоріч, не буде. Є проблеми з реалізацією. Всі хочуть купувати, але у ресторанів йде багато часу, щоб почистити артишок. Тому ми продовжуємо експериментувати. 

Цьогоріч у BroPRO буде капуста броколіні зі смаком спаржі. Насіння — італійське. Перший урожай очікують у серпні.

Максим Павлік зазначає, що наступного сезону планують збільшити площі під спаржею. Масштабування за наявних умов можливе до 30 га, далі — потрібно модернізуватися.

«Торік нам пропонували везти спаржу в ОАЕ, але ми хочемо розвиватися поступово і зараз концентруємося на внутрішньому ринку. Коли будуть рости площі, будемо думати про експорт», — зазначає фермер.

Серед інших планів — відкрити поле для туристів, як це роблять у Європі.


Іванна Панасюк. AgroPortal.ua