Непрогнозований ринок. Ціна на спаржу стартуватиме з 400 грн/кг, але може обвалитися

11 квітня 2024, 06:05 5374

В Україні за останні 10 років популярність спаржі, або ж аспарагуса, зростає. І хоча українському ринку ще далеко до обсягів європейського, площі під культурою збільшуються завдяки зростаючому попиту.

Учасники ринку зазначають, що протягом 5 років посіви спаржі збільшилися приблизно у три рази — до 100-120 га. Проте точні офіційні дані відсутні, оскільки складно порахувати тих виробників, у яких площі стартують від декількох соток до 1-2 га.

propData.content.image
Марта Багрій, співвласниця ФГ «Кашицький» (4,5 га під спаржею відкритого ґрунту, Львівська область)

Якщо рахувати виробників, які зареєстровані й працюють у промислових масштабах, то в Україні під спаржею приблизно 100 га, не рахуючи дрібних виробників, у яких 20 соток чи пів гектара, тоді як у тій же Німеччині — понад 1000 га.

Площі під спаржею будуть збільшуватися, однак попит зростатиме набагато швидше, додає консультант із вирощування та зберігання аспарагуса Павло Булгаков.

propData.content.image
Павло Булгаков, директор ФОП «Булгаков» (ділянка під спаржею на Херсонщині в окупації)

Під моїм консультаційним супроводом торік засаджено спаржею дві ділянки — 6,5 га та 1,5 га. Цього року висаджується ділянка площею 13 га і кілька ділянок малих обсягів, починаючи від 30 соток. Є запити на вирощування 20-30 кущів на власних городах, на дачах.

Фахівець згадує 2014 рік, коли шведський підприємець Йохан Боден почав популяризувати спаржу, вирощуючи її в Любимівці на Херсонщині (сьогодні підприємство в окупації. — Ред.), а люди не розуміли, що це за продукт. Сьогодні ситуація кардинально інша, додає Павло Булгаков, але переконаний, що це знайомство потрібно продовжувати, чим він займається у ТікТок та на YouTube-каналі, маючи практичний досвід вирощування.

Наразі власна ділянка Павла Булгакова у Новій Каховці під окупацією. Виїхавши звідти, він зосередився на наданні консалтингових послуг зі зберігання плодоовочевої продукції борщового набору. Також працює над дисертаційним дослідженням з удосконалення способів зберігання аспарагуса з використанням антиоксидантів.



Загалом через окупацію Херсонщини недобір урожаю спаржі становить 600-800 т, констатує кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук. За його словами, в Україні сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування спаржі. І все більше фермерів цікавляться цією культурою, про що свідчать достатньо молоді плантації промислового виробництва.

propData.content.image
Василь Поліщук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Варто зважати, що посадка та вирощування спаржі — недешеве задоволення в усьому світі та ще й ручна праця. Для закладки одного гектара потрібно від 14 000 до 26 000 євро. Це залежить від класу саджанців, наявності матеріально-технічної бази і площі посадки. Через брак фінансування фермери поступово збільшують площі під культурою, а агрохолдинги не зацікавлені в її вирощуванні.

Водночас Павло Булгаков вважає, що культура підходить для середніх і малих/сімейних фермерських господарств, холдинги нею не займатимуться, або це в них буде як окремий напрям.

І перші кроки великі вже роблять. Наприклад, компанія «Маїс», яка є лідером українського ринку із виробництва високоякісного насіння гібридів кукурудзи, вийшла на ринок аспарагуса, декларуючи про розширення площ і надалі.

Щодо вартості ручної праці, адже вся спаржа збирається вручну, то вона прямо корелює зі збільшенням ціни за кілограм продукту. Досвід ФГ Nuts’N’Garden свідчить, що цього року ручна праця зросла на 15%. З огляду на здороження біозасобів та інших ресурсів, ціна на спаржу збільшиться на 12%. У Nuts’N’Garden торік ціна реалізації була 350 грн/кг. Цього року, якщо не буде форс-мажорів, зазначають у господарстві, вона складе 400 грн/кг, або ж за підпискою 360 грн/кг. 

Тут звертають також увагу на післязбиральну доробку.

propData.content.image
Ніна Смирнова, засновниця ФГ Nuts’N’Garden (1 га під органічною спаржею відкритого ґрунту, Київська область)

Ми придбали холодильну камеру, в якій правильно технологічно охолоджуємо спаржу, що продовжує термін реалізації. Окрім цього, якщо ми говоримо про приморозки, то їхніх наслідків візуально не помітно. Маючи підозру, залишаємо спаржу в холодильнику, щоб переконатися, що під час доставки до клієнта не виникне проблем. Таким чином ми точно гарантуємо якісний продукт.

Холодильне обладнання та лінія доробки зменшують і трудозатрати. У ФГ «Аспарагус Журавля» завдяки цьому на кожен вироблений кілограм спаржі економія сягнула приблизно 30%.

propData.content.image
Олександр Журавель, власник ФГ «Аспарагус Журавля» (3 га під спаржею відкритого ґрунту, Полтавська область)

Це важливо, адже в собівартості спаржі основна складова — це оплата людської праці. Лінія вживана, приїхала до нас із Нідерландів. Вона миє зрізані пагони спаржі та підрізає, а вже працівниці фасують їх у пучки і складають у пакети.

Олександр Журавель планує починати з 400 грн/кг. Василь Поліщук прогнозує, що сезон стартуватиме з 350-450 грн/кг, однак ціну буде чітко видно, коли розпочнеться масовий збір урожаю. Марта Багрій принаймні на перші два тижні реалізації планує теж тримати ціну 400 грн/кг (роздріб) та 350 грн/кг (опт), а далі все залежатиме від дрібних виробників, адже ринок непрогнозований.

propData.content.image
Марта Багрій, співвласниця ФГ «Кашицький» (4,5 га під спаржею відкритого ґрунту, Львівська область)

Ті, хто займається промисловим виробництвом, мають холодильні установки і можуть реалізовувати спаржу протягом тижня. Ті, хто не має холодильного обладнання, сьогодні зібрали і мусять її одразу збути, тому ціна в один момент може впасти з 400 грн/кг до 200 грн/кг. І це велика проблема у збиванні цін дрібними виробниками.

До того ж і погода не грає на руку виробникам спаржі — аномальне потепління розбудило рослини раніше, але приморозки можуть додати клопоту. Фермерка пояснює, що через весняні приморозки можна втратити 20-30% загального врожаю, якщо насадження великі, а хто має невеликі ділянки, може їх накрити.

У ФГ «Кашицький» працюють над контролем ризиків, мають експериментальні теплиці, спаржа з яких уже продається. І хоч теплиці є конкурентною перевагою для виробників, адже можна виграти місяць зі стартом сезону, і ціна буде вища, Марта Багрій поки приглядається, оскільки потрібно вкладати серйозні кошти у цей напрям.

Щодо експорту української спаржі, то поки виробники зосереджені на насиченні внутрішнього ринку, адже Україна імпортує спаржу, а відтак ринку є куди рости. Окрім цього, сьогодні складно сформувати і товарну партію. Павло Булгаков рахує: щоб організувати товарну партію на рівні 20 т, її потрібно зібрати за 2 дні зі 100 га, використовуючи підходи з покращення зберігання під час транспортування. В одному місці організувати збір з 40 га — це велика проблема, зважаючи і на людську працю, і на механізацію процесів, резюмує він.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua