Близько 10 тис. рибин на сезон реалізується у ресторани та садиби, а ікру фасують і продають уроздріб.
Світлана Олексюк, беручи до уваги свій досвід вирощування риби, розвіює найбільш поширені хибні твердження про ікру.
Кожен вид риби має свій період ікрометання. До того ж час нересту риб у різних місцевостях не співпадає. Загалом улітку нерестяться соми, коропи, лящі, карасі тощо. Ікру зі свого форельного господарства ми фасуємо навесні та восени. Саме в цей час у нашому регіоні відбувається нерест лососевих.
Ікра в свіжому вигляді може зберігатися 3 місяці. Щоб продовжити термін придатності, можна покласти її в морозильну камеру. Після розморожування вона не втратить свій смак і колір, збереже всі вітаміни та мінерали. Але варто пам’ятати, що в морозилці ікру можна тримати не більше ніж пів року.
У промисловому виробництві до продукту додають консерванти, які дозволяють продовжити термін зберігання. Малі виробники, крім солі, до ікри взагалі нічого не додають, через це ми і обмежені в кількості свіжого товару.
Коли ви їсте натуральну ікру, то маєте відчувати її форму, а коли ікринку розкусити — витікає смачна рідина. Загалом ікра має бути розсипчастою, а її кульки — невеликого, але однакового розміру.
Мої діти можуть і 100 грамів за один раз зʼїсти, і це нормально. В ікрі гольця містяться вітаміни та мінерали, фолієва кислота та Омега-3 жирні кислоти, які просто необхідні для здоров’я.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua