Овоч для споживання, флористики та фармації. Як вирощувати артишоки?

11 серпня 2024, 05:48 1648

Джерело фото: elenka_helenka // Instagram

Подружжя молодих фермерів Олени та Сергія Панчуків із Житомирщини цьогоріч уже вдруге збирають урожай артишоків на своєму полі. Під цю культуру виділили близько 30 соток, але в майбутньому планують розширюватися, оскільки бачать перспективу.

Кілограм свіжих артишоків у фермерів коштує 350 грн. Їх можна придбати через Instagram.

AgroPortal.ua зібрав найбільш поширені твердження про артишоки, які Олена Панчук прокоментувала.

Олена Панчук: Щороку ми вирощуємо артишок із насіння як однорічний. У лютому висіяли насіння на розсаду, а вже у травні висадили рослини у ґрунт. Урожай почали збирати на початку липня. На цей рік ми розробили схему укриття на зиму, щоб культура успішно її пережила і наступного сезону дала кількісно і якісно більший врожай. 

Олена Панчук: Збір ми проводимо вручну — секаторами, ножицями та ножами. Робимо обов’язково це в рукавицях, адже є дуже колючі сорти, в яких не стільки листя жалить, як самі плоди. Просапуємо також вручну, а по міжряддю проходимо мотоблоком. Гербіциди не використовуємо, оскільки в цьому немає потреби. 

Олена Панчук: Ми орієнтуємо наших клієнтів, що один артишок важить 100-150 грамів. Плоди бувають більші й менші, на кущі десь по 12-15 штук. Відповідно, за вагою десь так і виходить 1-3 кг. Щоправда, не знаю щодо наступного року, адже артишоки перезимують, і буде більший вихід плодів з рослини.

Олена Панчук: Якщо артишок вчасно не зрізати для кулінарії, то він стає цінним для флористів та декораторів. Він розпускається яскраво-фіолетовою квіткою, яка навіть без води буде довго стояти. 

Олена Панчук: У смаку артишока є дійсно горіхова нотка, яка йому притаманна. Особисто мені артишок найбільше смакує у запеченому вигляді з часником і травами.

Олена Панчук: Артишоки дійсно дуже цінуються у фармації. З лікувальною метою його використовують для нормалізації роботи печінки, зниження холестерину, при атеросклерозі тощо. З листя також готують чай. Ми теж пробували сушити і можемо сказати, що чай трохи специфічний, йому притаманна гірчинка. Але ж ліки смачними не бувають.

Окрім артишоків, Панчуки вирощують спаржу. Детальніше — дивіться в збереженому ефірі на сторінці AgroPortal.ua в Instagram


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua