Першою на городах українців дозріває редиска. Овоч невибагливий у вирощуванні та має добре сусідство з іншими культурами.
Правилами отримання хорошого врожаю редиски поділилося органічне господарство на Київщині.
Власниця ТМ «ОСЬО» Юлія Ворощук зазначає, що редиску можна сіяти біля будь-яких культур, вона не боїться сусідства.
«Редис найкраще сіяти в березні. Якщо це посів у відкритому ґрунті, то його краще провести на початку квітня. Оскільки «ОСЬО» — це органічна продукція, то влітку ми не сіємо цей овоч, адже не можемо впоратися зі шкідниками, такими як блішка. Просто не хочемо витрачати ресурси на боротьбу з нею. Тому вирощуємо редиску дуже рано, коли блішка ще спить, або у жовтні-листопаді, коли вона вже спить. Загалом редиску вирощують аж до морозів», — розповідає AgroPortal.ua фермерка.
«Ми сіємо різну редиску: в теплиці — нідерландські сорти Селеста та Віола, а у відкритому ґрунті — Рубін українського інституту овочівництва. Коли в теплиці температура сягає +25°С, ми починаємо відкривати вікна, адже чим спекотніше, тим овоч буде більше гірчити», — зазначає Юлія Ворощук.
Вона додає, що якщо редиску щедро поливати, то вона буде солодшою.
ТМ «ОСЬО» продає редис поштучно — 1 пучок коштує 65 грн, тому в господарстві збирають урожай, коли коренеплід ще молодий, тоді шкірка тонка, і овоч хрумкий. Багато промислових виробників вирощують редис на вагу, тому дорощують до 80-100 г, відповідно, тоді всередині можуть траплятися порожнини.
Юлія Ворощук каже, що редиска росте і в мороз, і в спеку, тобто за будь-яких умов. Але якщо хочемо гарного смаку, то слід трошки приділити їй увагу.
«Бадилля редиски можна споживати, якщо овоч не був оброблений. Оскільки ми не боремося зі шкідниками, а просто проскакуємо період їхньої активності, то спокійно рекомендуємо і коренеплід, і бадилля до споживання. Його можна маринувати, додавати в борщ чи салат тощо», — радить фермерка.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua