Аграрний лайфхак // Правила збору та зберігання калини

03 жовтня 2019, 06:26 9150

Коли ми говоримо про калину, то перше, що малює уява — образ чагарника або невеликого деревця з гронами червоних ягід. Насправді зараз культивується багато різних сортів калини, кожен із яких по-своєму гарний.

Наприклад, у ягід калини гордовина і калини Карльса красиве синьо-чорне забарвлення, а у калини зморшкуватолистої плоди червонувато-пурпурові.

Корисні властивості калини

Ягоди калини містять пектини і велику кількість вітамінів. Крім того, в них є антиоксиданти, які сприяють виведенню з організму шкідливих радіонуклідів. Тому, приготувавши кілька баночок калинового варення восени, ви забезпечите себе і своїх близьких корисними ласощами на весь зимовий період.

Правила збору калини

Вони дуже прості, але дотримуватися їх необхідно. Ягоди калини дозрівають вже в кінці серпня-вересні, але збирати їх рекомендується після перших заморозків. Справа в тому, що вони трохи гірчать, а після того, як їх прихопить морозцем, смак стає більш солодким.

Збирають калину в суху погоду: кетяги акуратно зрізують ножицями, намагаючись не струсити ягоди, і обережно складають у тару. 

 

Зберігання калини

Багатий урожай калини зібраний, і виникає запитання: як його правильно зберігати? Для цього існує кілька способів: зберігання у свіжому вигляді, заморожування і сушіння.

Калину досить довго можна зберігати у свіжому вигляді. Для цього грона акуратно розвішують на натягнуті мотузки в прохолодному приміщенні (погребі чи підвалі). Якщо зберігати в холодильнику, то кетяги калини складають в чисту суху каструлю або лоток, накривають посуд кришкою і ставлять на полицю для овочів. Таким чином можна зберегти ягоди свіжими близько пів року.

Для того щоб заморозити, ягоди калини обривають з кетягів, розфасовують по пакетах з «замком» або лоточках і зберігають у морозильній камері. У будь-який момент калину можна дістати і приготувати з неї що завгодно: чай, морс і так далі.

Для зберігання сушеної калини, її кетяги акуратно миють і розкладають на деко, заздалегідь застелене пергаментним папером. Духовку включають на +50... +60°С і ставлять сушити калину, залишаючи дверцята злегка прочиненими. 

 

Висушити ягоди калини можна і на відкритому повітрі. Для цього вибирають місце в тіні, розкладають грона на тканинні серветки або зв'язують їх у пучки і підвішують.

Повністю висушені ягоди обривають з кетягів і складають в скляний посуд або полотняні мішечки. Зберігають у сухих, часто провітрюваних приміщеннях.


AgroPortal.ua за матеріалами 7dach.ru