Made in Ukraine // Як живеться на фермах Даноші

31 серпня 2016, 07:00 4913

Товариство «Даноша», яке з 2004 р. успішно працює на теренах Прикарпаття, належить до компаній-лідерів тваринницької галузі України. Основний вид діяльності компанії — вирощування свиней.

За рахунок чого «Даноші» вдається тримати лідерство на ринку та демонструвати непересічні показники й розповіли в компанії.

Виробництво тут ведеться на основі таких порід свиней як Дюрок, Ландрас та Йоркшир, які були завезені з Данії. Вони характеризуються хорошим імунітетом, великою родючістю та швидким ростом. Самі ферми поділяються на три види: свиноматочник, дорощування та відгодівля.

Першою ланкою виробництва є свиноматочна ферма, на якій відбувається штучне запліднення свиноматок, народження поросят та їх утримання до досягнення ваги в 6 кг. Свиноматочне поголів’я компанії «Даноша» налічує 14 тис. особ, які перебувають у трьох комплексах на території Копанки та Луки Калуського району, а також Делієва Галицького району.

Всі процеси на фермах проходять під пильним наглядом працівників. Кожна тварина включена в облік, де вказані основні характеристики. Для створення комфортних умов у приміщеннях підтримується спеціальний температурний режим, а також працюють системи вентиляції та освітлення. Кожна свиноматка за один опорос народжує в середньому 16 живих і здорових поросят. Вага свиноматки — близько 250 кг, а тривалість її перебування на свиноматочній фермі становить 2-3 роки.

Після запліднення свиноматки утримуються в групах до п’ятидесяти голів та можуть вільно рухатися аж до самого опоросу. В середньому свиноматки виношують поросят протягом 117 днів. Буквально за тиждень до опоросу їх переводять у індивідуальні бокси, які створені таким чином, щоб свиноматці було найзручніше вигодовувати поросят. Самі бокси обладнані окремими хатками, де встановлені інфрачервоні лампи для створення додаткового тепла для малечі.

Середня вага поросятка при народженні — 1,2 кг. Мами та дітки утримуються разом близько 28 днів, а коли малеча досягає ваги в 6 кг, її відлучають та переводять на ферму дорощування. Щоб поросята менше потерпали від цих змін, їх потрохи привчають до корму, у якому є сухе молоко.

Всі корми компанія виготовляє самостійно на основі зерна з українських полів та необхідних вітамінів і мінералів. Для кожної групи тварин є свій особливий корм, наприклад, для свиноматок виготовляється корм, який покращує лактацію.

«Не можна годувати свиню, чим доведеться, — зазначає засновник ТзОВ «Даноша» Том Аксельгаард. — Їжа має бути відбірна, свіжа, поживна і збалансована, з мінеральними добавками. На «Даноші» дотримуються правильних пропорцій у кормах, є всі інгредієнти, навіть якщо вони дорогі. Ніяких антибіотиків чи гормонів росту на «Даноші» не використовують: у нас уважно ставляться до свиней, створюють їм відповідний клімат, напувають лише очищеною водою, на фермах чисто, працює вентиляція. Наші тварини мають доглядачів високої кваліфікації. Ми використовуємо найкращі технології з існуючих і останні здобутки науки, особливо селекційної». 

Для відгодівлі свиней компанія використовує комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують свиней високопродуктивних порід, які завезені з Данії. Продукція компанії продається по всій Україні, найбільше — на м’ясопереробні підприємства Львівської області.


AgroPortal.ua за матеріалами пресс-служби «Даноша»