Made in Ukraine // Вирощування спаржі: ризики, інвестиції, рекомендації

24 липня 2017, 07:00 21070

Спаржа — одна із найперспективніших ніш в агробізнесі. Стабільно високий попит, порівняно низька собівартість вирощування та ще й високий експортний потенціал все більше й більше привертають увагу аграріїв до цієї культури. І хоча за останні 5 років площі, зайняті під спаржею в Україні, збільшилися втричі, поки що мало виробників можуть поділитися досвідом виробництва цього досить нетипового для України овочу.

Компанія «Агроексперт Трейд» однією з перших ризикнула «протоптати» стежину в спаржевому бізнесі. Це молоде підприємство, засноване у 2014 році, на полях у Херсонській області вирощувало олійні і злакові культури, а 2016-го тут вирішили спробувати свої сили і в нішевих культурах.

«Ідея зайнятися спаржею виникла після прочитання статті в одному з видань про те, що ця культура має високий попит у Європі, та й в Україні набирає обертів», — розповідає директор підприємства Петро Григор’єв.

Дійсно, спаржа — популярний у світі овоч. Найбільше його виробляють у Китаї, США та Німеччині. В Європі з року в рік площі, зайняті спаржею, зростають — сьогодні це близько 60 тис. га. При цьому, наприклад, польські аграрії щороку збирають 12-15 т/га  спаржі. В Україні ж ці показники сягають всього 4-5 т/га.

Спаржа — багаторічна морозостійка культура, яка росте і родить на тому самому місці 10-12 років. Максимальної врожайності рослина досягає, починаючи з 4-го року.

«На вітчизняних просторах інформації про те, як вирощувати спаржу, мало. Й отримати кваліфіковані рекомендації було вкрай важко. Для початку ми вирішили провести аналіз ґрунту, адже розсада спаржі дорога і ризикувати тут не варто, — ділиться досвідом Петро Григор’єв. — Раніше ми самостійно відбирали зразки, пакували їх у конверти і надсилали на аналіз у Нідерланди. Але отримані результати все ж були неповними. На одному з форумів колеги порадили звернутися до компанії AgriLab. З цього почалась наша співпраця».

На полях «Агроексперт Трейд» компанія AgriLab провела комплексну агродіагностику за власною методикою відповідно до європейських стандартів якості. Спочатку відібрали зразки ґрунту з прив’язкою до GPS. Потім проаналізували їх агрохімічні показники у американській лабораторії Ward, з якою співпрацює компанія. Також було проведено кліматичний подобовий аналіз температури й опадів за останні 10 років, аналіз ґрунтових карт, розроблено картограми розподілу елементів живлення, визначено потенціал та критичні фактори поля. На основі цих даних фахівці компанії AgriLab розробили рекомендації для вирощування спаржі на полях «Агроексперт Трейд».

«Фахівці компанії AgriLab порекомендували нам обробляти землю за допомогою  плантажного плуга, адже наші ґрунти досить важкі. Згодом нідерландські спеціалісти, в яких ми переймали досвід, підтвердили те, що це рішення було дуже вдалим, — розповідає Петро Григор’єв.  — Також важливе значення мав аналіз ґрунту. З нього ми дізналися, яких саме речовин бракує полю, а яких для вирощування спаржі — вдосталь. У нашій системі удобрення ми збільшили пропорції фосфорних добрив та магнію. Також використали досить багато органічних добрив, які обов’язково вносяться під спаржу. Хоча нам рекомендували вносити 100 т/га, ми збільшили цю норму до 160 т/га з перспективою на 3-4 роки. Загалом аналіз ґрунту дозволив провести удобрення більш грамотно з точки зору не лише агрономії, але й економіки. Зрештою, після врахування усіх рекомендацій компанії AgriLab, 95% посівів спаржі прижилося, а це досить високий показник», — розповідає Петро Григор’єв.

Спаржа досить невибаглива щодо ґрунтових умов. Але у перший рік вона має добре укорінитися. Для цього оптимальна глибина оранки має сягати 50-60 см. Тому обробіток ґрунту плантажним плугом є цілком доречним.

Вирощуючи спаржу, доведеться працювати, не покладаючи рук. У буквальному сенсі. Адже перші 1-2 роки культура вимагає багато ручної праці.

«Найважче — це позбутися бур’янів, — ділиться досвідом агроном компанії «Агроексперт Трейд» Олексій Єрмілов. — Зробити це можна лише вручну, адже будь-яка техніка здатна пошкодити врожай. Прополювання особливо важливе у перший рік, щоб рослина добре вкоренилася. Пізніше спаржа сама зможе «заглушити» траву, адже має досить сильне коріння і добре розростається».

Щодо клімату, то погодні умови України для спаржі сприятливі. Хоча цього року погодні катаклізми змусили понервувати всіх аграріїв.

«Звісно, було дуже лячно, коли весною після раннього тепла несподівано вдарили морози, але все минулося без втрат. А аномальна засуха, яка спостерігається цього року в Україні, нас не лякає — маємо свою систему зрошення на полях, тому наша спаржа отримує вдосталь вологи», — зауважив Петро Григор’єв.

Перший врожай можна буде зібрати вже за рік. Починається «сезон» спаржі у квітні, а закінчується в липні. Однак збирати спаржу теж треба вручну, адже вона повинна мати товарний вигляд. Ринкова ж ціна за кілограм спаржі сьогодні коливається від 180 до 200 грн, тож очікуваний прибуток вартий зусиль.

Хто не ризикує — той не виграє. Компанія «Агроексперт Трейд» мінімізувала ризики у вирощуванні нової для себе культури, застосувавши науковий підхід та фахові рекомендації. Тож тепер залишилося дочекатися врожаю. Враховуючи те, що спаржа родить 10-12 років, а попит на неї стабільно високий, виграш вартий ризику.


Катерина Золотаренко, AgroPortal.ua