Обробка сої. Досвід професіоналів

04 березня 2024, 06:39 1962

Нині соя — одна з головних культур у структурі посівних площ багатьох господарств України. Чому так? Тому що соя — важлива сільськогосподарська культура, яку вирощують для отримання білка й олії. Унікальні властивості цієї культури забезпечують їй провідне місце у світовій продовольчій промисловості та харчовому секторі. Зростають посівні площі під соєю, а отже виникає потреба у виведенні нових сортів, поповненні портфоліо хімічних компаній засобами захисту, у вдосконаленні прийомів і технології вирощування культури.

Обробка посівного матеріалу сої стоїть на чільному місці поряд із вибором сорту для кожного конкретного агроценозу й агрокліматичної зони. Та порівняно з обробкою зернових чи просапних культур обробка сої має певні особливості.

Сьогодні в багатьох господарствах під час протруювання насіння існує «стандарт» — 10 л робочого розчину на тонну для всіх культур. Це хибна стратегія й основна причина злипання насіння та нерівномірного покриття насінини діючими речовинами.

Для обробки насіння сої компанія «Сингента» рекомендує застосовувати інокулянти — бактерії виду Bradyrhizobium japonicum (Атува®) та живильне середовище — протектор Премакс™. Останній дає можливість утворити колоїдний розчин, у якому всі складники буде розподілено рівномірно. Препарат Премакс™ потрібен для стартового харчування бактерій на початкових етапах розвитку рослини. Він сприяє кращому виживанню бактерій у несприятливих умовах, наприклад, під час посухи. Відповідно, у Премакс™ набагато більша густина, ніж в Атува®, і в разі використання надмірної кількості робочого розчину та утворення висячої краплі він стягуватиме інокулянт донизу, оскільки Атува® — найлегший складник розчину. У такому разі біологічний препарат не зможе рівномірно вкрити насінину, що суттєво знизить його ефективність.

Ефект «перепелиного яйця»

За використання норми 8, 10 чи 12 л/т робочий розчин стікає по насінню й затримується в місцях дотику між насінинами, а за повного висихання вони сильно злипаються. Надалі це стане проблемою під час сівби: спричинятиме додаткове травмування насіння, доведеться докладати зусиль, щоб розбити утворену грудку.

У насіння сої низька гідрофільність, тобто здатність поглинати вологу. Це означає, що за великої кількості робочого розчину велика його частина просто стікатиме з насіння. На протруєному насінні спостерігається ефект «перепелиного яйця». Це перша ознака того, що потрібно зменшити об’єм робочого розчину.

Щоб уникнути злипання обробленого насіння, виконуйте прості поради.

1. Дотримуйтеся рекомендацій компанії «Сингента» під час протруювання насіння сої, за якими кількість робочого розчину має становити від 4 до 6 л/т залежно від типу обладнання.

2. Скористайтеся сервісом налаштування процесу обробки насіння від компанії «Сингента»:

  • для фермерських господарств це «АгроГід»;
  • для господарств, у яких немає професійного обладнання, це мобільні протруювальні комплекси;
  • для агрохолдингів і насіннєвих заводів це Інститут захисту насіння Seedcare™.

За роки роботи фахівці компанії «Сингента» розробили і перевірили на практиці рекомендації з приготування робочого розчину, з вибору обладнання для обробки, термінів та умов зберігання обробленого насіння.

Слідом за кількістю робочого розчину розгляньмо процес його приготування. Особливість розчину для обробки сої — наявність у ньому живих організмів (бактерій), тому приготування такого виду суміші теж має нюанси.

На підставі багаторічних досліджень виробники біологічних продуктів рекомендують: щоб максимально зберегти життєздатність бактерій, під час приготування робочого розчину додавати компоненти в певному порядку. Він залежить від того, використовуємо ми бакову суміш чи по черзі наносимо інокулянт і протруйник.

Звичайно, не кожен виробник має обладнання для останнього варіанту, тому пропонуємо вам рекомендації з приготування і застосування бакової суміші.

При такому нанесенні протруйника й інокулянта всі компоненти змішують в одному баку і робочий розчин подають у протруювальну камеру однією дозувальною лінією (насосом). Головна умова такого способу нанесення — уникати прямого контакту інокулянта з концентрованим протруйником.

Щоб приготувати робочий розчин правильно, потрібно взяти дві посудини, де підготувати окремо розчин біологічних продуктів і розчин протруйника. У першій посудині потрібно Премакс™ (живильне середовище) спочатку розчинити у відповідній кількості води й ретельно перемішати, потім у цю суміш додати інокулянт Атува® (бактерії) і знову ретельно перемішати. Паралельно в іншій посудині в залишкову кількість води потрібно додати протруйник Вайбранс® RFC, перемішати. Особливу увагу слід приділити змішуванню розчинів із кожної посудини. Потрібно біологічний продукт (перша посудина) залити в хімічний (друга посудина) і все ретельно перемішати.

Для протруйника Вайбранс® RFC при нормі робочого розчину 6 л/т це схематично має такий вигляд:

  • перша посудина: вода 1 л + Премакс™ 0,5 л перемішування + Атува® 2 л отримуємо суміш 3,5 л перемішування;
  • друга посудина: вода 1,5 л + Вайбранс® RFC 1 л перемішування;
  • вміст першої посудини (суміш вода + Премакс™ + Атува®) 3,5 л виливаємо в другу посудину (вода + Вайбранс® RFC) 2,5 л отримуємо об’єм 6 л перемішування.

Оброблене насіння за використання такої бакової суміші слід зберігати не більше ніж 120 діб від протруєння до моменту висіву.

Для своїх клієнтів компанія «Сингента» має ще такий сервіс як обробка посівного матеріалу на мобільних протруювальних комплексах Piccolo LS4 та USC LPX2000.

Переваги обробки цими комплексами:

  • індустріальна обробка у вашому господарстві;
  • професійна команда операторів, які контролюють усі процеси;
  • швидкість роботи Piccolo LS4 — до 4 т/год, USC LPX2000 — до 30 т/год;
  • точне і рівномірне нанесення;
  • підтвердження якості обробки методом HPLС-аналізу.

Комплекси працюють з очищеним і відкаліброваним насінням, мають дві окремі лінії для почергового нанесення. У комплексах немає норій і шнеків, які травмують посівний матеріал.

Щоб уточнити умови надання сервісу мобільного протруювання та вимоги до організації роботи мобільних протруювальних комплексів, звертайтеся до менеджера з продажу компанії «Сингента».

Ділимося досвідом професійної обробки насіння сої одного із наших партнерів — директора елітного насіннєвого господарства ФГ «Грига», який прислухається до рекомендацій наших спеціалістів і перевіряє їх на практиці в полі.

propData.content.image


Володимир Грига, директор ФГ «Грига»

Володимире Олександровичу, розкажіть, будь ласка, трохи про себе, свій досвід та про історію господарства.

Володимир Грига: Свою кар’єру я розпочав 1990 року після закінчення Полтавського сільськогосподарського інституту на посаді головного агронома. Коли Україна здобула незалежність, вирішив створити власне господарство. Спочатку це було приватне підприємство, потім фермерське господарство, так ми незмінно працюємо з 2006 року. Господарство розташоване в селі Василівка Полтавського району Полтавської області. В обробітку маємо 1200 га землі.

Це елітне насіннєве господарство, наразі ми власники і заявники в реєстрі кількох сортів сої і цього року знову подаємо нові. Ми ведемо селекцію спільно з науковцями. Вирощуємо переважно сорти власної селекції, але були й сорти Київського інституту землеробства. Ще у нас є насіннєві посіви озимої м’якої пшениці, озимого і ярого ячменю, інколи озимий ріпак та нішеві культури в малих обсягах. Плануємо повертатися до насінництва озимої твердої пшениці. Проте це не всі культури, які ми вирощуємо, звісно, є й товарні посіви, до названих культур варто ще додати кукурудзу, соняшник, озимий ріпак.

Поділіться детальніше технологією вирощування сої.

Володимир Грига: Як я вже сказав, ми вирощуємо власні сорти — Адамос, Александрит. Попередником у нас, як правило, озима пшениця, може бути озимий або ярий ячмінь, рідко і на невеликих площах — кукурудза. Щодо термінів висіву, то ми не завжди можемо сіяти, як «у книжці» — за температури на глибині загортання насіння 12°С, тому що у нас багато посівів сої, і ми сіємо її мінімум десять днів. Уже не перший рік ми починаємо сіяти сою, коли у нас у Василівці масово цвіте абрикос, і взагалі не прив’язуємось до температури. Тому бували роки, коли ми починали сіяти сою 18 квітня, а бувало, що й 10 травня. Водночас нам треба встигнути посіяти сою неглибоко у вологий ґрунт. Я помітив, що коли сою посіяти глибоко, на ній більше хвороб, а якщо на глибину 2–3 см, то ураження хворобами набагато менше.

Нині актуальне питання добрив. Хтось застосовує багато добрив, але ми — ні. Ми під передпосівну культивацію вносимо 100 кг/га у фізичній масі складних добрив, наприклад, нітроамофос, і вважаємо, що це рентабельно. Ми проводили порівняння: вносили під посів великі дози азотних добрив і бачили малу кількість бульбочкових бактерій. А ми знаємо, що найбільше азоту соя потребує у фазі бутонізації, і, як результат, бульбочок мало, щоб забезпечити азотом рослину, а того внесеного азоту до фази бутонізації вже немає.

На своїх посівах ми використовуємо інокулянт від компанії «Сингента» — Атува®. Інокулянт дуже хороший і дозволяє нам економити на азотних добривах. І я вважаю, що компанія правильно зробила, що взяла до свого портфелю цей препарат, який виготовляють у Аргентині, оскільки ці штами бактерій у нас справді працюють. Сіємо ми із шириною міжряддя 45 см для насіннєвих посівів і 19,5 см — для товарних.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про обробку посівного матеріалу сої.

Володимир Грига: Як правило, обробку сої ми проводимо у себе в господарстві, але інколи замовляли її на мобільному протруювальному комплексі. Ми прекрасно знаємо, що для обробки сої шнекові машини не підходять, тому у нас є своя протруювальна машина барабанного типу, яку компанія-виробник спеціально під наші побажання модифікувала, тож вона чудово підходить для наших потреб. Про норму робочого розчину скажу так. Якщо ми використовуємо 10-11 л/т робочого розчину, то потім маємо негативний вплив на сою. Це вже стовідсотково перевірено на практиці. Тому ми використовуємо близько 6 л/т. І, звичайно, як багато хто, ми використовуємо протруйник з Атува® і Премакс™ у баковій суміші. Робочий розчин готуємо згідно з рекомендаціями компанії «Сингента» і не втрачаємо ефективність ні інокулянта, ні протруйника. Як правило, обробку проводимо за 5 днів до висіву.

Ми також робимо багато дослідів, щоб самим переконатися в ефективності того чи того препарату, щоб підібрати найефективніший для нашого агроценозу і вирішення наявних проблем.

Що для вас головне у якісній обробці насіння?

Володимир Грига: Насамперед це якісний препарат, його склад і вміст діючих речовин. Потім, звичайно, якість самої обробки — рівномірність нанесення і покриття насінини. Ну, і звичайно ж, правильно підібрана норма робочого розчину.

Ми знаємо, що ви використовуєте комплекс Вайбранс® RFС + Атува® + Премакс™. Що можете сказати про цю пакетну пропозицію?

Володимир Грига: Ми вважаємо, що для дрібного фермера хороше бюджетне рішення на сої — це Максим® XL, оптимальне рішення — Селест® Топ. А от Вайбранс® RFС — це преміальне рішення. Я вважаю, зокрема, що його потрібно вибирати на насіннєві посіви, де захист має бути на високому рівні. У баковій суміші цей препарат не має негативного впливу на бульбочкові бактерії. Ще Вайбранс® RFС чудово контролює кореневі гнилі, він краще контролює аскохітоз, септоріоз. І взагалі я зазначу, що седаксан — хороша діюча речовина.

Що скажу про Атува®. Препарат працює так, як повинен працювати. Під час розкопок ми спостерігаємо достатню кількість бульбочкових бактерій, щоб забезпечити рослини азотом у критичні фази. І навіть якщо через кілька років ми сіємо сою на тому самому полі, ми використовуємо Атува®, щоб бути спокійними. Як результат, у нас гарні врожаї — скажімо, 2023-й був «соєвим роком» — ми вийшли на рівень урожайності 38-40 ц/га. На одному полі отримали максимум 44,6 ц/га.

Що ви побажаєте колегам по професії?

Володимир Грига: У нас сьогодні, на жаль, низький рівень знань у випускників агрономічних вишів. Я хотів би, щоб наше молоде покоління, яке обрало цю професію, підходило до навчання відповідально, щоб ми могли бути впевненими за майбутнє нашого сільського господарства. Я вважаю, що агрономія — це творча професія. Для успішної роботи в цій сфері потрібно мати серйозний багаж знань, постійно стежити за тенденціями в науці, накопичувати досвід і не боятися покладатися на інтуїцію.

Як підтверджують професіонали, якісно протруєне насіння сої — запорука високого врожаю. Саме тому так важливо дотримуватися правил приготування робочого розчину, норм його використання, а також обирати професійно налаштоване обладнання. 

propData.content.image


Анна Кікоть, технічна менеджерка з обробки насіння, компанія «Сингента»

propData.content.image


Віталій Лівіцький, фахівець з підтримки програм засобів захисту насіння, компанія «Сингента»