Як оптимізація технологічних операцій впливає на «клімат» господарства: виробничий досвід

27 лютого 2024, 05:17 1705

ПП «Західний Буг» обробляє 64,5 тис. га землі на заході України. Вирощують кукурудзу, озимі зернові, ріпак озимий, сою, соняшник та буряки цукрові.

Загалом урожаї збирають непогані: приміром, 2023 року врожайність цукрових буряків склала 64 т/га, соняшнику — 3 т/га, кукурудзи — 12,2 т/га, озимих зернових — 8 т/га, ріпаку озимого — 4,3 т/га, сої — 4 т/га.

До таких результатів йшли три роки. І це не межа досконалості, розповів головний агроном господарства Володимир Петрунів на форумі «День агронома» у Львові.

propData.content.image
Володимир Петрунів, головний агроном ПП «Західний Буг»

97% потенціалу врожайності культур формує сонце і те, що рослина бере з ґрунту. Поганих ґрунтів немає, потрібно просто правильно з ними працювати. Тож під час планування врожайності ми відштовхуємося від питання: що варто зробити, аби отримати запланований урожай, до того ж, на різних типах ґрунтів? І досвід показує: якщо на ваших полях карбонатні ґрунти чи піски або якісь інші важкі ґрунти, то ви можете отримати і 4 т/га, і 80 т/га.

Наприклад, ті 64 т/га цукрових буряків, які отримали в господарстві 2023 року, не влаштували фермера, адже за площі посіву 15,2 тис. га врожайність має складати 80–90 т/га. До речі, 2022 року було зібрано 72 т/га.

Різні ґрунти, особливі підходи

У господарстві працює чотири агрономічних підрозділи на Львівщині й два — у Тернопільській та Чернівецькій областях. І всюди різна ситуація, пояснює Володимир Петрунів. На Львівщині (Радехівщина) присутні карбонатні ґрунти, і опадів випадає мало, а на Самбірщині та Ходорівщині глинисті ґрунти і багато опадів. Тому варто індивідуально підходити до кожного поля, радить агроном, і цей підхід повинен виправляти ситуацію. За словами Володимира Петруніва, з року в рік у господарстві вносять приблизно 80 тис. т різної органіки, що дає змогу покращувати структуру ґрунтів і примножувати врожаї.

Органіка не коштує дешевше за мінеральні добрива, зазначає фахівець, вона дорожча, але завдяки їй можна скоротити використання міндобрив на 30%.

propData.content.image
Володимир Петрунів, головний агроном ПП «Західний Буг»

Якщо ви вносите органіку, значить ви працюєте не лише з елементами живлення, а і з ґрунтом, ви покращуєте його структуру, вологоутримуючу здатність. У нас є приклади, коли на піщаних ґрунтах ми сіяли кукурудзу з високою нормою висіву насіння і не зменшували її.

Агроном каже, якщо вносити органіку, то високі норми висіву насіння виправдані, органіка «витягує» ситуацію завдяки покращенню структури ґрунту, вологозабезпечення у критичні періоди. 

До того ж, в господарстві постійно проводять вапнування, на наступний рік заплановано внесення дефекатів (128 тис. т). Періодично, протягом 3-4 років, вносячи органіку і вапно під основні культури, які є найбільш прибутковими, можна змінити структуру ґрунту.

Обов'язково варто рахувати затрати та прибутки

Володимир Петрунів зазначає, що кожному агроному потрібно розуміти, де можна знайти гроші. Як працювати так, аби зрештою отримати прибуток. Наразі шукати гроші складно — наприклад, «Західний Буг» торік вирівняв ситуацію завдяки врожаю цукрового буряку. Якщо 2022 року в господарстві збитковими були кукурудза і частково пшениця, то торік отримали прибуток завдяки цукровим бурякам і сої — +$842/га і +$126/га відповідно.

2023 року структура затрат у ПП «Західний Буг» за культурами склалася так: найбільше пішло грошей на прямі затрати (добрива, ЗЗР, пальне) для вирощування культур (кукурудза — $799/га, озима пшениця — $712/га, озимий ріпак — $890/га, соя — $574/га, цукрові буряки — $1601/га). Збитковими виявилися кукурудза (-$528/га), озима пшениця (-$398/га) та ріпак озимий (-$328/га). 

Прибутки принесли соя ($280/га) та буряки цукрові ($843/га).

В господарстві практично невеликий вплив затрат завдяки правильній організації роботи. Варто виділити у виробництві те, на що може впливати аграрій: покращити роботу своїх елеваторів, відслідковувати прямі затрати тощо. Але головний агроном акцентує на тому, що не варто зменшувати затрати, які безпосередньо впливають на врожай. Потрібно знизити негативні основні чинники.

propData.content.image
Володимир Петрунів, головний агроном ПП «Західний Буг»

Нам слід працювати з ґрунтом щодо родючості до тих пір, поки не отримаємо бажаний урожай. Чи можемо ми зменшити витрати на ЗЗР? Можемо, але ми «провалимося», адже ґрунт, добрива і потенціал гібридів закладають певний рівень урожайності, все інше — це дотримання технології. 

Фахівець пояснює: якщо не внести фунгіциди, інсектициди, то можна втратити врожайність. Якщо говорити про прямі затрати на вирощування рослин, то можна знизити систему захисту на 20%, але це несуттєво, адже ризик втрат більший.

Strip-till — оптимальна технологія обробітку під усі культури

ПП «Західний Буг» протягом чотирьох років впроваджує систему обробітку ґрунту Strip-till. За цією технологією в господарстві вирощують кукурудзу, ріпак, буряки цукрові. Система дає можливість збирати непогані врожаї буряків та інших культур без втрат.

«Strip-till ефективно працює незалежно від того, яке вологозабезпечення на полях. За менших затрат технологія забезпечує стабільний врожай. Наступний наш крок — рухатися в напрямі Strip-till для вирощування інших культур. Хто хоче зекономити, має змінювати свої підходи до обробітку ґрунту», — розповідає головний агроном.

У господарстві проаналізували суму витрат 2023 року на ґрунтообробіток — вийшло 128 млн грн. За правильного та своєчасного прийняття рішення агрономом можна ефективно і якісно виконати перелік тих операцій у полі, які для себе визначили в ПП «Західний Буг».

Володимир Петрунів додав, що у господарстві вбачають економію коштів не в тому, щоб заощаджувати на прямих витратах, які впливають на врожай, а в процесах, пов’язаних із технологічними операціями. Агроном зазначає: шукають у кожному процесі слабкі місця, які можна оптимізувати.

Окрім промислового вирощування культур, ПП «Західний Буг» також займається насінництвом (тверда, м’яка озима і яра пшениці). Це та галузь, яка дала додатковий прибуток 2023 року. Всі сорти, гібриди, які реалізує підприємство клієнтам, попередньо випробовуються на власних ділянках.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua