Перезавантажитись та відпочити від міської метушні на Дніпропетровщині запрошують до козиного господарства «О’ферма». Цього року тут приймуть першу екскурсію з дегустацією 21 січня.
«Відвідувачів знайомимо з мешканцями ферми, годуємо, розповідаємо про особливості господарства та тварин, які тут мешкають. Прагнемо, щоб люди не приїжджали на лекцію, а максимально відпочивали і спілкувались із тваринами. Потім дегустація нашої продукції та баношу на наших сирах з вогню (це зимова програма) і далі вільний час — гості можуть лишатись хоч до ночі. Проводяться такі екскурсії за попереднім записом на нашій сторінці в Instagram», — розповіла AgroPortal.ua маркетинг-директор «О’ферма» Анастасія Бондарєва.
Створена «О’ферма» у 2016 році на краю села Веселе. Власники прагнули мати своє господарство, і все здійснилось — сьогодні тут живе 228 кізочок. Досить стрімкий розвиток ферми почався з кінця 2021 року.
Асортимент продукції господарства досить широкий — є базові молочні продукти, розсільні, м’які, напівтверді та витримані сири. Бестселери — це лабне (крем-сир шевр у прянощах), молоко, йогурт, халумі.
Насамперед ми про сучасне фермерство — це коли зберігається органічний склад, підхід до господарства, натуральність, циклічність процесів, але при цьому продукт є стабільно якісним (тобто умовна жирність не «гуляє» від варіння до варіння), класно упакованим, зі зрозумілими соціальними мережами, якісною комунікацією, сервісом і доставкою додому. Ми створюємо продукцію, що є безкомпромісною альтернативою магазинній молочці, та робимо все, щоб якнайбільше людей знайомились із локальним і закохувались у локальне.
Вона додає, що війна внесла певні корективи у роботу ферми: сировари минулої зими працювали вночі, щоб «зловити» світло, на діяльність господарства впливає інфляція, відчутне подорожчання електроенергії та розхідних матеріалів.
«Наш штатний зоотехнік пішов на війну з початку повномасштабного вторгнення, був тяжко поранений, але обрав продовжувати нести службу. Ми неймовірно поважаємо цей вибір, він захищає всіх нас. Тому залучаємо до роботи інших зоотехніків, часто досить юних, але талановитих. Попри все пережите, ми продовжуємо працювати, розвиватися, будуємо плани на майбутнє. На даний час працюємо над пліснявою і одним видом твердого сиру», — підсумовує Анастасія Бондарєва.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua