Домашня сироварня. П’ять видів сиру з молока однієї корови

31 березня 2024, 06:00 1604

Надія Призюк з Андрушківської громади на Житомирщині, перебуваючи в першій декретній відпустці, захопилася випічкою тортів, а під час другої — сироварінням.

Із сиром Надію звів щасливий випадок: у якості подяки за доставлений на замовлення торт її пригостили сиром власного приготування і поділилися технологією виробництва.

propData.content.image
Надія Призюк, сироварка

Батьки мого чоловіка тримають корів, тому перша головка бринзи була з їхнього молока. Я не могла натішитися з того, що сама за декілька годин виготовила сир. Потім почала виробляти й інші сири. Моє дівоче прізвище Борейко, роблю сир вдома на літній кухні, тому так і назвала сироварню — «Домашня сироварня Борейко».

Наставницею жінки стала усім відома Тетяна Дядечко. В неї Надія пройшла різні курси, зокрема із виготовлення витяжних та твердих сирів, білої та голубої плісняви. Не все вдавалося відразу — багато сиру пішло для домашньої худоби, тільки кури з'їли вісім головок.

Довгий час сироварка брала молоко у свекрухи, але каже, що не відчувала його, не бачила, як воно проціджується, яка його чистота, як доглядається тварина, який у неї кормовий стіл. Хоч і пастеризувала молоко, але своя сировина — це зовсім інше. Тож 2020 року в сім’ї Призюк з’явилася Бурьонка. 

«Один чоловік приїхав до мого батька, щоб забрати бичків на м’ясо, і в нього в машині була моя майбутня корівка. Він попросив помінятися, бо вона була тільна. Я погодилася. Ми з чоловіком відразу почали дивитися різні YouTube-канали про ВРХ, щоб знати, як її правильно доглядати. Вона вже отелилася, тому маємо ще телятко», — розповідає Надія під час прямого ефіру в Instagram.


Вона роздоювала корову самостійно, і коли отримала перше молоко — радості не було меж. До того ж з молока Бурьонки виходить більше сиру. Що значить правильний догляд та раціон!

На день сироварка переробляє 20 л молока. Процес починається із 19:00 і закінчується опівночі. Першу половину дня Надія працює в місцевій агрокомпанії економістом.

В асортименті «Домашньої сироварні Борейко» 5 видів сиру — качота з пажитником, мармуровий сир, сир гриль, шевр у спеціях та палички сулугуні. Коли залишається молоко — майстриня експериментує. Під час одного такого експерименту було створено авторський сир із сушеним базиліком та томатами.

Окрім сиру, підприємиця пропонує клієнтам згущене молоко і апельсиновий конфітюр власного виробництва. 

propData.content.image
Надія Призюк, сироварка

У понеділок і вівторок я наварюю тверді / напівтверді сири, в середу — сулугуні або згущене молоко, в п’ятницю заквашую всі 20 л на шевр зі спеціями, у неділю ми робимо відправлення. 

Свою продукцію Надія реалізує через Instagram. Щотижня робить знижку на якийсь вид сиру.

Підприємиця зізнається, що сироваріння забирає весь її вільний час, але вірить, що з цього вийде велика справа — сир і саме ремесло починає набирати обертів. Тому в планах — побудувати на території свого подвір’я окрему сироварню.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua