Повний раціон. Як на Полтавщині налагодили виробництво страв тривалого зберігання

10 вересня 2023, 06:00 7390

Власниця приватного бізнесу Тетяна Чернікова родом із Донеччини. У 2014 році вона переїхала до Харкова, а у березні 2022-го — до містечка Оржиці Полтавської області. На новому місці розпочала виробництво готової до вживання їжі тривалого зберігання. Green for you. Food — готові до вживання страви, що зберігаються без холодильника. Продукцію закуповують благодійні та волонтерські фонди для відправки на фронт.

За допомогою селищної ради переселенка знайшла підходяще приміщення — колишнє кафе. Обладнання отримала згідно виграного гранту від USAID АГРО, його не встигли навіть розпакувати, оскільки почалися воєнні дії.

Із самого початку планували виробництво соусів із власноруч вирощеної зелені (мікрогрін) — песто, заправки для салатів. 

propData.content.image
Тетяна Чернікова, власниця Green for you. Food

Але після лютого 2022 року така продукція була не на часі, оскільки люди на межі виживання, багато хто не має можливості готувати їжу, адже знаходяться без води, електроенергії, газу, під обстрілами. Почали думати, як ми можемо перекваліфікуватися. Знайшли варіант з реторт-пакованням (так пакують сухпайки для військових), закупили деяке спеціалізоване обладнання і почали виробляти готові страви тривалого зберігання.

Голубці за хвилину і не тільки

Приготовані страви стерилізуються в автоклаві. За рахунок цього вони можуть зберігатися протягом року без холодильника, за кімнатної температури. У будь-який момент пакет можна відкрити — за смаком продукція буде, як щойно приготована їжа. 

Наразі вже розроблена ціла лінійка продукції Green for you. Food. Це солодкі джеми у невеликих пакунках по 100 грамів. З ними можна приготувати кулька бутербродів або розвести кип’ятком, і буде чай. Основні страви — це каші з овочами, каші з м'ясом, голубці з соусом. Є також декілька закусок-намазок різного об'єму: ікра кабачкова, ікра бурякова, печінковий паштет. «Тобто з нашої продукції можна скласти досить різноманітний раціон повноцінного харчування», — додає підприємиця.

Сировина від місцевих фермерів

Сировину закуповують на Полтавщині, у місцевих фермерів і у населення, які зазвичай мають надлишок вирощеної городини, а до великих міст її везти досить далеко.

«Більшість плодоовочевої продукції закуповую за гуртовими цінами у місцевих виробників, вони активно відгукнулися на цю пропозицію. Дефіцитних позицій по сировині немає. Звісно, було б добре налагодити контрактне виробництво. Але у нас нестабільні продажі — від партії до партії, фактично під замовлення, тож поки що складно спрогнозувати необхідні обсяги сировини. Фермери залюбки погодилися б на подібний формат, оскільки співпрацювати в умовах запланованого обсягу дуже зручно. Це найкращий варіант», — вважає Тетяна. 

Домашні смаколики для воїнів

Підприємство може виробляти до 10 тис. паковань їжі на місяць. «Були місяці, коли ми так і працювали. Очікували підвищеного попиту в період блекауту. Але поки що про нас мало хто знає, а коштів на рекламу немає, тож особливого сплеску ми не побачили», — поділилася власниця бізнесу. 

Споживачі їжі Green for you. Food — переважно волонтерські та благодійні організації. «Ми націлені саме на них. Також є сайт, де люди самі замовляють продукцію вроздріб для хлопців на передовій і надсилають «Новою поштою». Наша продукція краща за сухпайки за смаком, різноманітністю — це як домашня їжа, якої так не вистачає нашим захисникам. Окріп додавати не потрібно, їжа повністю готова до вживання, можна навіть не розігрівати». 

Найбільше користуються попитом паштети

Цього року Тетяна Чернікова представила свою продукцію на Сорочинському ярмарку. Каже, що найшвидше розібрали печінковий паштет, до складу якого входить лише натуральна сировина: куряча печінка та овочі. «Був інтерес до бурякової ікри, це несподіваний смак, усі хотіли спробувати. А також голубці. У пакеті 5 голубчиків — готова вечеря, якщо господиня зайнята». 

У планах Green for you. Food — розробка лінійки чаїв, на які вже є запити, а також розширення лінійки паштетів, оскільки попит на них високий.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua