Смачно красиво. Як рівнянка створює картини з пастили

07 вересня 2024, 05:48 1210

Точкою відліку рівненського бренду Oda Smakot є пастила, яку 6 років тому почала виготовляти Тетяна Новачук. Згодом асортимент поповнився йогуртасиками та курячими джерками. Та на цьому майстриня не зупинилася й нещодавно здивувала всіх картиною, яка повністю намальована пастилою.

Знайомтеся, це Маршал — герой мультфільму «Щенячий патруль». Його Тетяна малювала 4 години. Контур із чорничної пастили, в основі малюнка — яблучна, персикова та полунична пастила. Розмір картини — 50 на 60 см.

Тетяна Новачук, пастильє

«За освітою я художник, майстер декоративно-прикладного мистецтва. Дуже люблю малювати, але через роботу, домашні справи та дітей на це зовсім немає часу. Тому картини з пастили — чудова можливість поєднати корисне з приємним», — розповідає рівнянка.

Вона зізнається, що поки що такі картини даються важко, є багато нюансів попри великий досвід роботи з пастилою.

«Я беру малюнок і вручну його переношу на папір у певних розмірах, а тоді малюю по ньому. Зараз хочу напрацювати портфоліо, щоб у замовників був вибір різних героїв, яких люблять діти», — розповідає пастильє. 

Шлях до власного бізнесу

До виготовлення пастили Тетяна займалася продажем тканин, потім планувала освоїти виробництво шкіргалантереї. Але це справа, яка передбачає роботу з різними клеями. А на той час у неї була маленька донька, згодом народилися двійнята, тому цей вид бізнесу більше не розглядався.

«Вперше пастилу я побачила на просторах Instagram, і чомусь подумала, що це дуже легко. В мене взагалі не було уявлення про бізнес. Дегідратор, фрукти та морозилка для їх зберігання — я вважала, цього достатньо. Починаю зі створення сторінки в Instagram, реєструюсь на перші ярмарки і розумію, що клієнти йдуть важко», — згадує Тетяна Новачук.

Попри всі труднощі, майстриня продовжувала шлях, на якому вчилася на своїх же помилках.

Сьогодні Oda Smakot пропонує споживачам 15 смаків пастили, 5 смаків йогуртасиків (пастила на основі йогурту) і 9 смаків джерків на основі курятини. Вони смакують, як чипси. «Я зробила 10 тестових наборів джерків, які люди могли купити зі знижкою за відгуки на них. Так і почала їх просувати», — розповідає Тетяна.

Є також подарункові бокси. Все це можна придбати через Instagram та у магазинах / кав’ярнях міста Рівне.

Сировина для пастили

Частину фруктів Тетяна купує на ринку, інколи в селах по знайомих. Зазвичай заготовленого на зиму не вистачає.

«Не завжди вигідно наморожувати сировину для пастили. Якщо ми купили ягоду в сезон по 50 грн/кг, то сюди треба додати електроенергію за морозильну камеру, яка цілий рік має працювати, щоб зберегти її. Тому інколи вигідно купувати не в сезон по 60-70 грн/кг», — розповідає вона. 

За місяць Oda Smakot переробляє близько 500 кг фруктів та ягід. Під виробництво вже як 4 роки є окреме приміщення, де працюють помічниці Тетяни. За тиждень вони готують весь асортимент, який за такий же період і збувають.

«У складі нашої пастили яблуко, банан як підсолоджувач і якась ягода. Якщо ми говоримо про кислу ягоду, смородину приміром, то люди дивуються, чому немає явно вираженого кислого присмаку, і одночасно тішаться, що їхні діти в такому вигляді можуть їсти усі ягоди», — додає пастильє.

Авторський курс із приготування пастили

Маючи великий досвід, Тетяна вирішила запустити свій курс «Основи приготування пастили без цукру» для тих, хто хоче навчитися готувати її вдома. На курсі пояснюється, як готувати пастилу на дегідраторі Ezidri 1000 з круглими піддонами. Є приклади на бюджетному дегідраторі. А також показано, як працювати з прямокутними деками.


«Я випустила курс і надаю консультації, щоб люди не повторювали моїх помилок. Я знаю, як зробити пастилу смачною. Це, здавалося б, простий процес, але є нюанси: варто знати, якої температури яблука, скільки вони мають стояти до того, як готувати з них пюре, як зробити пастилу м’якою, якщо вона пересушилась. І таких моментів багато», — акцентує майстриня.

Тим, хто планує займатися пастилою, вона рекомендує перед початком справи знайти ринки збуту й відразу налаштовувати всі процеси як для бізнесу, а не як для хобі.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua