Професія пастильє. Як сушіння продукції конвертувати у гроші

02 вересня 2023, 05:38 6137

Софія Римар працювала над створенням власного бренду «Літо цілий рік» три роки і лише зараз пожинає плоди своєї роботи. Підприємиця з Олександрії, що на Кіровоградщині, виготовляє сушену продукцію (пастила, фріпси, джерки, чаї, набори для глінтвейну, сухі супи) та навчає цьому ремеслу інших — разом із SMM-спеціалістом розробила курс із виготовлення корисних солодощів.

«Коли починала справу, було важко знайти наставника. Навчалася сама, з допомогою YouTube-роликів. Згодом зайшла зі своїми продуктами в Instagram. Нічого не розуміючи, почала купувати курси з просування в соцмережі, таргету та продажів, а згодом і з підприємництва», — розповідає в прямому ефірі Instagram Софія Римар.

Зараз професія пастильє стає все більш популярною. Софія зізнається, що їй це подобається, адже все більше людей дивиться в бік споживання і популяризації корисних смаколиків.

Софія Римар, пастильє


Крафтова продукція не може коштувати на рівні з масмаркетом. Ми купуємо все в невеликих обсягах, робимо продукт руками. Магазинна пастила більш желейна, не така за консистенцією, як домашня. Це зрозуміло, адже там довгий термін придатності. Та й взагалі, це інша філософія.

«Мої курси — це виключно запит від аудиторії, яка постійно зверталася до мене за порадами. І я подумала: чому б усі свої знання не структурувати і не поділитися ними з іншими? За конкуренцію я не хвилювалася, оскільки розуміла, що одна не зможу насушити продукцію для всієї України», — зазначає підприємиця.

Коли Софія розпочала роботу над курсом, то зрозуміла, що її колеги дуже знеціюють свої знання та навички, ставлячи низькі ціни. Тому вона вирішила піти іншим шляхом, і сьогодні у її школі пастили доступні три тарифи:

  • Основа пастили. Базові знання. Приготування для сім’ї — тариф дає можливість вчитися обирати правильні інгредієнти, готувати фруктову масу, формувати та висушувати пастилу.
  • Приготування пастили, фріпсів та джерків для сім’ї.
  • Власна справа — крім знань про приготування сушеної продукції, учні отримають гайд з практичними порадами про початок власної справи, упаковку сторінки та її просування, а також рекомендації щодо створення ФОП.

Також окремо можна освоїти процес приготування джерків та букетів із пастили. А сертифікати на навчання у школі стануть гарним подарунком.

Софія Римар зазначає, що зараз просто товар складно продати, адже людина купує у людини, тому вона хоче бачити, як виготовляється продукт та в яких умовах. Це все варто транслювати своєму споживачу.

«Я дуже хвилювалася, чи підуть до мене на навчання, адже ціна була найвищою на ринку. Але це все було даремно, бажаючих навчатися багато — від студентів до бабусь, які готують смаколики для своїх онуків», — каже підприємиця.

У лютому 2023 року Софія Римар відкрила свою майстерню. Плани на неї були давно, але вирішальним кроком став грант, який жінка отримала в межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», ​​що фінансувався завдяки допомозі Великої Британії. Софії допомогли купити інфрачервону сушарку, стіл із нержавійки й деякий посуд. Вона й надалі шукає грантові можливості для масштабування бізнесу. 

«Всю сировину я купую на оптових базах, м’ясо беру лише в спеціалізованих магазинах. Найчастіше у мене замовляють букети з пастили на різні свята, а також супи швидкого приготування, які дуже виручали людей під час віялових відключень світла», — розповідає жінка.

Зараз у її майстерні «Літо цілий рік» працюють помічниці на декілька години, на осінь Софія планує шукати людину вже на повний робочий день. Зараз триває активна підготовка до зими — сушаться запаси та морозиться продукція.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua