Страва на Святий вечір. Цьогоріч підприємства збільшили виробництво куті

24 грудня 2023, 06:00 1707

Скільки в Україні виробляється пакованої традиційної страви з різдвяного меню — куті, порахувати ніхто не береться. Ритейлери зазначають, що кожне велике підприємство, яке виробляє крупи, має в своєму портфоліо цю святкову страву, проте загальні обсяги визначити складно.

Компанія «ТЕРРА» на Харківщині вже понад 25 років щороку готує фірмову кутю не лише для споживачів свого регіону. Їхню продукцію можна зустріти практично в усіх торговельних мережах України. Як розповів AgroPortal.ua комерційний директор, співзасновник ТОВ «ТЕРРА» Олександр Ясинський, минулого року виробництво куті на підприємстві було дещо меншим за довоєнний період. Усі розуміли, що кількість населення скоротилася, тому звичного попиту очікувати не варто.

propData.content.image
Олександр Ясинський, комерційний директор, співзасновник ТОВ «ТЕРРА»

Виробництво куті на цьогорічне Різдво вже повернулося до довоєнного рівня. Насамперед це пов’язано з тим, що Україна перейшла на новоюліанський календар і разом з усім європейським світом святкуватиме Різдво 25 грудня. Але є українці, які відзначатимуть свято ще й за старим стилем, тобто 7 січня. Тож, зважаючи на запити від торговельних мереж, ми виготовили додаткову партію куті, збільшивши звичні для нас обсяги на 40-50%.

Відповідно до результатів дослідження, проведеного «Делойт», через перехід на новий календар більша частина українців (майже 45%) святкуватиме Різдво 25 грудня і тільки 17% — 7 січня. Є й такі, що планують святкувати двічі — їх 32%.

Споживачі на полицях торговельних мереж можуть знайти два різновиди куті від ТМ «ТЕРРА».

  • Кутя пшенична «Різдвяна» має вдале поєднання смачних та корисних інгредієнтів. Основу становить крупа пшенична яра, яка вирізняється вишуканим смаком та високими харчовими властивостями, додаючи аромат і особливий характер страві. Далі йдуть родзинки, мак, горіхи.

Плюсом також є і зручне паковання продукту. Крупа знаходиться у варильному пакетику, що робить процес приготування максимально простим і зручним. Загальна вага набору становить 220 грамів. Вартість — 51 грн.

  • Крупа пшенична озима №1 до різдвяних свят є необхідною основою для приготування традиційної куті. Ця пшенична озима крупа, обрана за свою високу якість та властивості, щоб гарантувати неповторний смак кожної порції традиційної української страви. Унікальність полягає в тому, що її можна приправити за власним смаком та додати всі найулюбленіші інгредієнти. Загальна вага коробки з крупою становить 350 грамів. Вартість — 23 грн.

За розрахунками ННЦ «Інститут аграрної економіки», цього року вартість куті за традиційної рецептури становитиме 103,71 грн. За основу розрахунків узято: пшеничну кутю (950 г продуктів традиційної рецептури), мак — 43 грн за 200 г, волоські чищені горіхи — 24 грн, родзинки — 17,50 грн за 100 г відповідно. Крупа пшенична з твердої пшениці коштуватиме 9,60 грн за 400 г. За 100 г меду доведеться заплатити 8 грн, за цукор (50 г) — 1,61 грн.

Як розповів Олександр Ясинський, в найближчих планах компанії розпочати перемовини для виведення української традиційної куті на європейський ринок. Є розуміння, що цей продукт не масового споживання, продається раз на рік, але таким чином ТМ «ТЕРРА» йде за своїми споживачами, які через війну змушені були виїхати з України. Тож є всі сподівання, що вже наступного Різдва українці в Польщі, Німеччині та низці інших країн зможуть приготувати на Святвечір кутю від українського виробника.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua