Підсумки року: як завершили сезон цукровари

30 грудня 2021, 07:34 873
Олександр Коротинський

За даними Науково-практичного центру цукробурякового виробництва (НПЦ Цукробурякового виробництва), всього в сезоні виробництва цукру було задіяно 33 підприємства. Станом на 21 грудня 2021 року, через недостатню кількість сировини, сезон завершили 26 цукрових заводів. Вироблено на звітну дату майже 1,4 млн. т цукру із цукрових буряків

Показник цукристості при переробці буряків суттєво покращився від початку сезону та становить у середньому по Україні трохи менше 16,9%, що більше ніж у 2020 році (16,1% на звітну дату) на 0,8%. Позитивна динаміка наростання цукристості в коренеплодах зберіглася. У порівнянні з показниками, які були на кінець вересня 15,8% цукристість коренеплодів додала по ходу сезону 1,1%, що зіграло на руку виробникам цукру. Цьому факту сприяла суха погода у жовтні та листопаді.

Станом на середину грудня 2021 року — цукрові буряки зібрані з площі 226 тис. га, що становить 100% до прогнозу та зібрано 10,6 млн. тонн. Урожайність становить 470 ц/га, що більше на 14 ц/га, ніж у 2020 році (456 ц/га). Найвища урожайність зафіксована у Львівській та Тернопільській областях – 525 ц/га, також урожайність понад 500 ц/га зафіксована у Хмельницькій та Рівненській областях (згідно з даними Держкомстату).

У жовтні-листопаді урожайність стабілізувалася на рівні 470 ц/га (згідно з оперативними даними Мінагрополітики), а згідно з даними Держкомстату урожайність на 1 грудня склала 463 ц/га (що є несуттєвим розривом і можливо списати на статистичну похибку).

Збирання урожаю цукрових буряків весь сезон відбувалося майже в ідеальних умовах. Основна маса буряків які надійшла на цукрові заводи були гарної якості.

Прогноз виробництва

Оперативний прогноз виробництва цукру у сезоні 2021 року, який озвучували ще на початку жовтня НПЦ «Цукробурякового виробництва», повністю підтвердився: за таких показників урожайності культури на цукрові заводи в сезоні 2021 року надійшло до переробки 10,6 млн. т цукрових буряків. Враховуючи середній показник виходу цукру в Україні 14,2 (станом на 21 грудня) із сировини, яка надійде, буде вироблено мінімум 1,44 млн. т цукру.

Внутрішнє споживання становить 1,38 млн. т цукру на рік. Внутрішній ринок повністю забезпечений цукром внутрішнього виробництва.

Імпорт експорт

За даними державної Митної служби українські виробники за листопад 2021 рік поставили на зовнішні ринки (експорт) цукру (код ТН ЗЕД 1 701) 13,5 тис. т, що майже вдвічі більше за показник жовтня. Цей обсяг є рекордним обсягом експорту за один місяць у 2021 році.

У грошовому еквіваленті експорт цукру становив $7,5 млн (листопад 2021 рік). Усього з початку року (січень-листопад) відправлено на зовнішні ринки 23,6 тис. т цукру на суму $12,7 млн.

Найбільшими країнами-імпортерами українського цукру від обсягу експорту були: Ізраїль — 5,7 тис. т; Вірменія – 4,1 тис. т; Іспанія – 2,3 тис. т; Азербайджан 2,2 тис. т; Румунія – 1,7 тис. т.

Імпорт цукру (ТН ЗЕД 1701) за січень-жовтень становив 163,6 тис. т (листопад 0,1 тис. тонн). Найбільшими країнами-експортерами цукру в Україну від усього імпорту були: Бразилія (73,0%); Польща (17,2%); Бельгія (2,8%).

Газове питання

Підприємства цукрової промисловості у листопаді-грудні отримують газ з урахуванням доставки на підприємство за ціною 34-37 тис. грн. з ПДВ. Заводи масово планують у 2022 році переводити (за технічних можливостей) ТЕЦ підприємств на альтернативні джерела палива (мазут, вугілля, деревний пелет та ін.). Технічні завдання поставлені основним інжиніринговим компаніям, що працюю із цукровими заводами.

Ціновий моніторинг

За даними моніторингу оптових цін виробників за період з 12 листопада до 20 грудня 2021 року ціна зросла до рівня 21,6 грн./кг (0,79 $/кг). Ціна за місяць піднялася на 0,6 грн/кг (0,022 $/кг) або 2,9%.

Ціни цукру у великих супермаркетах під власними торговими марками упродовж листопада-грудня мали понижуючий тренд. На середину грудня ціни в середньому становили 25,85 грн./кг, що майже можна порівняти з ціною на 1 листопада (25,82) грн./кг. 

Огляд світових ринків цукру

Як повідомили у Продовольчій та Сільськогосподарській організації ООН (FAO/ФАО): середнє значення Індексу цін на цукор у листопаді 2021 р. становило 120,7 пункту, що на 1,6 пункту (1,4%) вище за жовтневий показник і майже на 40% вище за показник відповідного періоду минулого року. Таким чином, зафіксоване минулого місяця зниження цього індексу майже повністю компенсовано. 

Підвищення світових котирувань цукру у листопаді пояснюється головним чином зростанням цін на етанол, що призвело до збільшення обсягів використання цукрової тростини для виробництва етанолу в Бразилії – найбільшому світовому експортері цукру. 

Зростанню світових цін на цукор також сприяло підвищення глобального імпортного попиту внаслідок зниження транспортних тарифів. Загалом, однак, це зростання стримували великі обсяги постачання з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Республіка Білорусь. Згідно з даними Національного статистичного комітету Республіки Білорусь, виробництво цукру у листопаді 2021 року становило 148 тис. тонн, у попередньому жовтні – 155,6 тис. тонн. Виробництво цукру за січень-листопад 2021 року знизилося порівняно з аналогічним періодом минулого року на 9,71% до 428 тис. тонн (у 2020 році — 474 тис. тонн).

За інформацією Мінсільгосппроду у Білорусі на 22 листопада 2021 р. завершено збирання цукрових буряків (84,5 тис. га). Накопано 3,98 млн. тонн буряків з урожайністю 470,5 ц/га (показник повністю аналогічний українському), у 2020 р. – 494,9 ц/га.

РФ. На кінець листопада 2021 року вироблено близько 4,2 млн тонн бурякового цукру. Середня урожайність цукрових буряків у порівнянні з минулим сезоном вища на 12,8% і становить 408 ц/га. Вихід цукру становив 14,12 %, що на 1,93 % нижче за рівень минулого року. Вихід цукру з 1 га цього року склав 5,2 тонни проти 5,5 тонн минулого року.

Олександр Коротинський, директор НПЦ Цукробурякового виробництва

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.