Farm House Cheese на Одещині

04 червня 2019, 05:08 3867

З чим у вас асоціюється Одеська область? Ми і не сумнівалися, що з морем. А у AgroPortal.ua відтепер ще й з сиром.

Саме тут, на Одещині, в 12 км від смт Затока і в 75 км від Одеси в с. Шабо Білгород-Дністровського району розташована «Європейська сироварня». Назва себе виправдовує з порога: сучасна сироварня, якій немає і року, побудована за європейським зразком і гармонійно вплітає як новітнє, так і автентичне обладнання з Голландії.

Власники сироварні — Ростислав і Наталія Зіновські — більше трьох місяців стажувалися у найкращих сироварів Нідерландів, де і народилася ідея втілити в Україні Farm House Cheese. Наталія, до слова, за освітою є технологом молочного виробництва.

Тому й не дивно, що українські майстри-сировари (фанати своєї справи, що в сироварінні важливо) використовують виключно голландські живі закваски, які надають сирам особливу неповторність, текстуру і тонкий сирний смак (спробували, підтверджуємо). Використання латексного і парафинового покриття забезпечує сиру правильне дозрівання, надаючи йому можливість дихати.

В цілому «Європейська сироварня» має замкнутий цикл виробництва — від вирощування кормів для корів і телят, утримання голштино-фризького поголів'я до переробки молочної сировини і отримання кінцевого продукту — високоякісного натурального сиру. Все це можна побачити, а кінцевий продукт спробувати, оскільки сироварня приймає туристів (рекомендуємо обов'язково відвідати дегустацію).

Що стосується ферми, то вона знаходиться в шести кілометрах від села Шабо. Фермери використовують технологію утримання корів open lot, що означає «відкритий майданчик», що широко застосовується в американському штаті Айдахо, за кліматом дуже схожому на південь Одеської області.

На одну тварину відводиться не менше 60 м2 площі (не 8-9, як при традиційному способі утримання в корівниках. — Прим. ред). Власники кажуть, що корови чудово переносять холод, і при температурі -30°С відчувають себе комфортніше, ніж при +30°С, коли тварина відчуває тепловий стрес. Майданчик оснащено навісами від сонця і душовими установками для зняття теплового стресу в спекотні літні дні.

Корови отримують однаковий збалансований раціон цілий рік, що складається з сіна люцерни, кукурудзяного силосу, злакового сінажу, зерна кукурудзи, соєвої і соняшникової макухи, вітамінів і мінералів, який містить всі мікро- і макроелементи.

В цілому засновники «Європейської сироварні» впевнені: щоб отримати хороший сир, необхідне хороше якісне молоко, а для цього корова повинна бути щасливою.

На території шабської ферми є і власна артезіанська свердловина.

За останні півтора року поголів'я на фермі було збільшено зі 170-ти до 1100 голів, в тому числі й за рахунок покупки тварин. Основу стада складають чорно-рябі та червоно-рябі українські молочні корови, що виходять шляхом схрещування місцевої худоби з голштино-фризькими биками американської або канадської селекції. На фермі застосовують тільки штучне запліднення. Що стосується надоїв: середній показник на одну корову становить 27-28 л. На піку лактації деякі корови дають близько 50-55 л/добу.

Кожен день на фермі заготовляють 12-14 т молока, основна частина якого здається на заводи «Лакталіс» і Старокозацький сирзавод. Тільки 2 т молока йде на власні потреби — «Європейська сироварня» робить два варіння сиру на день.

На території сироварні є дитячий майданчик, кафе, фотозона та фірмовий магазин, а також унікальна міні-ферма з тваринами, яких можна погодувати і погладити.


Для довідки: представник AgroPortal.ua відвідав «Європейську сироварню» в ході прес-туру в Одеську область, організованого Міністерством аграрної політики та продовольства України за участю в.о. міністра Ольги Трофімцевої.


Джерело фото: AgroPortal.ua