Grain Food Conference: визначено основні виклики зернопереробної та хлібопекарської галузей

21 листопада 2022, 07:30 1859

Бізнес-конференція «Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС» (Grain Food Conference), яка проходила 27 жовтня у Львові, об’єднала більш як 130 національних та відомих далеко за межами України виробників борошняної, хлібопекарської, макаронної, круп’яної продукції, інгредієнтів та домішок, обладнання та технологій.

Організаторами конференції виступили ГС «Борошномели України», Всеукраїнська асоціація пекарів та Agro Marketing Agency.

Основні тези конференції:

  • Споживча і купівельна спроможність українців падає: якщо минулого року 42% витрат громадян йшло на харчування, то поточного вони перевищують 50%.
  • Спостерігається збільшення частки експорту продукції з доданою вартістю. Зокрема, відвантаження українського борошна за вересень перевищило більш ніж 10 тис. т.
  • Наразі спостерігається збільшення попиту на українську пшеницю на західних кордонах, зокрема з боку Польщі, Румунії та Угорщини.
  • Стабільною є пропозиція гречки на рівні близько 150 тис. т, які повністю покривають потреби населення.
  • Наразі більшість зернотрейдерів міксують пшеницю врожаю поточного та минулого років, але далі буде складніше.
  • Поточного сезону очікується зростання виробництва борошна в Україні до 1,8 млн т. Відбудеться це за рахунок збільшення тіньового ринку до 40%, тоді як в різні періоди в «тіні» вироблялося від 20 до 30% продукції.

Конференція стала не просто інформаційним майданчиком, де можна було отримати актуальну інформацію та відповіді на важливі запитання від експертів та очільників владних структур. Вона втілилася у фаховий осередок, де представники ринку ділилися практичним дієвим досвідом своєї діяльності задля досягнення єдиної мети — допомогти вистояти українській зернопереробній, борошномельній, хлібопекарській, круп’яній галузям у нелегкий воєнний час.


Джерело фото: ГС «Борошномели України»