Аграрії шукають технології для збільшення урожайності овочів у Бессарабії

04 листопада 2024, 12:43 852

Вирощувати овочеву групу в Бессарабії дуже складно через засоленість ґрунтів та постійну посуху. До того ж це особливий регіон, який за кліматичними показниками не схожий на жоден інший в Україні.

Про це AgroPortal.ua розповів власник ФГ «Стоянова» Владислав Стоянов.

Попри всі виклики аграрію вдається досягати хороших результатів, адже він орієнтується на ефективне використання ресурсів та впровадження технологій для підвищення врожайності. Зокрема, зараз тут зосередились на очищенні води для поливу, живлення та системи захисту. 

propData.content.image
Владислав Стоянов, власник ФГ «Стоянова»

Ми знайшли проблему, яка гальмувала врожайність, — у нас засолені ґрунти. Звичайна вода, яку ми маємо, для живлення чи обробок не підходить, оскільки препарати і добрива не спрацьовують на 100%. Вода має високу мінералізацію — 1,2-1,4 ЕС від 600-800 ppm. Для порівняння, вода з Дніпра має показник 167 ppm. Ми почали регулювати рН води, щоб вийти на вищу продуктивність. Встановили систему пом’якшення води.

Взагалі за десятки років заняття овочівництвом Владислав Стоянов не вірить виробникам на слово, а перевіряє все на власному досвіді. Тому перевірили роботу пом’якшувача води для поливу Adams water на розсаді томатів. Коли спочатку інтенсивність поливу була незначною, а початок сезону — прохолодним, зміни були не надто помітні. Але у травні, коли інтенсивність поливу виросла за добу в декілька разів, помітили реальну різницю порівняно зі звичайним поливом.

«Уже будуємо плани на майбутнє щодо збільшення площ та зміни технології в цілому. В нас у воді для поливу — 102 мг/дм кальцію, 54 мг/дм магнію. Питання: це багато чи мало?.. За вегетацію виливаємо 5000 кубів на гектар. В одному кубі — 102 г кальцію та 54 г магнію. Грубо кажучи, за сезон на гектар вносимо 500 кг кальцію та 250 кг магнію. І питання з кальцинітом та сульфатом магнію зняте автоматично за рахунок поливної води. За допомогою системи Adams water ми знайшли шлях, як використати іони жорсткості (Са, Mg) у нашій воді з користю», говорить Владислав Стоянов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua