Такими очікуваннями на конференції «М’ясний бізнес 2019» поділився аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов.
Зокрема, за його прогнозами, поголів’я ВРХ знизиться на 6%, до 3,1 млн голів, свиней — на 4%, до 5,8 млн.
«Імовірно, що за рахунок вирізання поголів’я обсяги виробництва м’яса вдасться утримати на рівні 2019 р.», — каже Панкратов. Однак перспективи подальшого зростання виробництва залишаються невизначеними, в тому числі, у світлі майбутньої земельної реформи.
Також він звернув увагу на зростання продуктивності у м'ясному тваринництві. Зокрема, збільшується середня вага зданих на забій тварин. Однак є і тривожний сигнал: вік тварин стає все меншим.
Якщо у 2013 р. свиней здавали на забій у віці 330 днів, то зараз цей період скоротився на 18% і складає 272 дні. Така ж тенденція продовжиться в наступні роки.
Все ж обсяги виробництва м’яса в Україні зростають. Позитивний тренд задає сегмент птахівництва, говорить Панкратов.
Очікувано, за результатами 2019 р. обсяги виробництва яловичини становитимуть 287 тис. т, свинини — 618 тис. т, курятини — 1,38 млн т, інших видів м’яса — 251 тис. т.
Загалом буде отримано 2,53 млн т м’яса, що на 5% перевищує показник попереднього року.
Ірина Кравченко, AgroPortal