Топ-7 аргументів, чим жито цікаве для українських аграріїв

16 листопада 2024, 10:25 872

Зерно жита використовують насамперед для виробництва житнього хліба, який відомий своїми високими поживними якостями. Крім того, культура йде на виробництво спирту — пива, віскі, горілки, а також є відмінним кормом у скотарстві й свинарстві.

Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

Він додає, що це єдиний злаковий продукт, який покращує лімфообмін, відновлює мікрофлору в організмі людини, знижує цукор та прибирає зайвий холестерин. Жито має унікальні характеристики й переваги перед іншими злаковими культурами під час вирощування.

Водночас відновлюється інтерес до нього і як до кормової культури. Тому, на думку науковців Інституту аграрної економіки, культура може представляти інтерес для аграріїв з низки причин, а саме:

  • Стійкість до холодів і заморозків. Жито добре переносить низькі температури і є однією із найстійкіших до холоду зернових культур, адже може витримувати морози до -25°C. Це робить його придатним для вирощування в регіонах з холодним кліматом.
  • Невибагливість до ґрунтів. Жито росте навіть на бідних, піщаних або кислих ґрунтах, де інші зернові, такі як пшениця, можуть мати низьку врожайність або й не вижити. Отже, воно є варіантом для рослинництва на полях із менш родючими ґрунтами.
  • Стійкість до посухи. Жито порівняно з іншими злаковими є більш стійким до посух — має розгалужену кореневу систему. Це дозволяє поглинати вологу з глибших шарів ґрунту, що важливо в умовах її дефіциту.
  • Стійкість до хвороб і шкідників. Жито менш схильне до захворювань — борошнистої роси та різних видів іржі, а також до пошкодження шкідниками. Це дозволяє аграріям скорочувати витрати на засоби захисту рослин.

Універсальність у використанні. Жито — це:

  • Продовольче зерно — виробництво житнього хліба, що є популярним у багатьох країнах.
  • Кормова культура — зерно, зелена маса та силос є цінними кормами для тварин та птиці.
  • Сировина для спиртової промисловості — біоетанол і спирти, що використовуються в харчовій і технічних галузях.

Альтернативний сівозмінний варіант. Жито може бути висіяне як озима культура, що сприяє рівномірному завантаженню посівного сезону. Культуру також використовують як сидерат, оскільки після збору врожаю вона залишає ґрунт добре структурованим і збагаченим органікою. Як покривна культура — запобігає ерозії ґрунту.

Високий вміст клітковини і корисних речовин. Жито багате на клітковину, вітаміни групи B, мінерали та антиоксиданти. Це робить його популярним для виробництва продуктів із високою харчовою цінністю.

«Отже, жито є привабливою для аграріїв культурою, особливо в регіонах із несприятливими умовами вегетації, де воно може забезпечити стабільний врожай за менших витрат», — резюмує Олександр Нечипоренко.