Агро-Регіон закриває власними силами 95% потреби у насінні пшениці та сої

27 серпня 2024, 09:25 673

У групі компаній «Агро-Регіон» 95% потреб закривають власним насінням пшениці та сої.

Про це говориться у повідомленні агрогрупи

«Компанія закуповує насіння пшениці та сої високих репродукцій, висіває для розмноження для товарного виробництва наступного року. Процес закільцьований», — уточнює агрономка із насінництва Антоніна Приліпко.

Водночас кожна партія насіння, як власного виробництва, так і того, що закуповується на ринку, перевіряється.

За словами Антоніни Приліпко, по пшениці визначається чистота, наявність інших видів, натура, білок, клейковина, вологість. Зразки беруться з кожної машини, яка заходить на склад. Далі збіжжя відправляють на насіннєву лінію, де проводиться калібрування, протруєння та фасування у біг-беги. А потім уже відвантажується по відділках.

«Окрім цього, кожну підготовлену партію з лінії ми ділимо на кілька зразків, визначаємо масу тисячі, енергію та схожість. Після проведення дослідження виводимо середні дані за цими показниками для певного сорту чи партії та визначаємо рекомендовану норму висіву для промислового посіву. По сої процес схожий: визначаємо чистоту, пошкодженість, білок і олійність, а також натуру, яка потрібна для протруєння», — говорить експерт.

«Якщо це кукурудза і соняшник, які ми закуповуємо, то визначаємо якість калібрування, енергію проростання і схожість. По ріпаку теж перевіряємо схожість та енергію проростання», — додала Антоніна Приліпко.

Вона зауважує, що така робота потребує точності, адже у майбутньому впливає на результати роботи компанії.

«Агроном має бути зацікавлений у результаті, тоді дослід буде більш точним. Ми закладаємо також дрібноділянкові досліди для визначення кращих систем захисту. Якщо говорити про масштаб, то один дослід налічує 10 варіантів у чотирикратній повторності, тобто це 40 ділянок. Такі досліди закладаємо по різних культурах із різними схемами, які нас цікавлять. Для обліків з кожної ділянки потрібно взяти певну кількість рослин на певних листках чи ярусах (залежно від культури), визначити ступінь ураження тощо», — додає агрономка із насінництва.