Виробник: Фермери багато втрачають, відмовляючись від гарбузів

25 квітня 2017, 19:00 3710

Вирощування десертних сортів гарбузів в промислових масштабах — один з привабливих нішевих напрямків в плодоовочевому бізнесі України.

Про це повідомив директор з розвитку південного регіону ТМ «Професійне насіння» Юрій Підлужний, повідомляє «Інфо-Шувар».

«Ціни на гарбузи в Україні дуже змінюються протягом сезону. У вересні, коли тільки починається збирання, гарбузи дуже дешеві, але, навіть при ціні 1,0-1,2 грн/кг (0,03-0,04 €/кг), фермер вже має певну маржу, бо собівартість вирощування гарбуза в середньому складає близько 0,9 грн/кг (0,003 €/кг). Протягом осені та зими гарбузи дорожчають в 6-7 разів, а навесні ціни взагалі сягають 9-11 грн/кг (0,31-0,38 €/кг) та вище», — розповів Підлужний.

При цьому за даними моніторингу «Інфо-Шувар», станом на середину квітня 2017 р. ціни на гарбуз на оптових ринках України сформувались в такому діапазоні:

  • ОРСП «Шувар» (Львів) — 9-14 грн/кг (0,31-0,49 €/кг);
  • РСП «Столичний»(Київ) — 14-16 грн/кг (0,49-0,56 €/кг).

«Причиною такого стрімкого зростання ціни є брак пропозиції гарбузів десертних сортів в другій половині сезону. Українські фермери здебільшого вирощують кормові гарбузи для отримання насіння та вигодування худоби. Вирощуванням та зберіганням десертних сортів майже ніхто в Україні професійно не займається. Втім, найбільший попит саме на десертні гарбузи спостерігають навесні, особливо в період Великого Посту. В цей час деякі роздрібні мережі вимушені імпортувати гарбузи через відсутність пропозиції місцевої продукції», — говориться в повідомленні.


Для довідки: Україна щорічно імпортує близько 1 тис. т гарбузів, при тому, що власне виробництво становить близько 550-650 тис. т.