Виробництво цукру в Україні перевели на європейські норми

11 грудня 2017, 12:09 5318

Міністерство аграрної політики та продовольства України запровадило положення директиви Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 р про певні види цукру, призначені для харчового споживання.

Як говориться у повідомленні міністерства, відповідне рішення ухвалено в рамках виконання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та реалізації плану заходів з імплементації цієї угоди.

Відповідний наказ Мінагропроду від 02.11.2017 № 592 зареєстровано в Міністерстві юстиції 27 листопада 2017 р. (№ 1434/31302). Даний документ містить термінологію та вимоги до деяких видів цукрів (зокрема, екстра білого, білого, напівбілого цукру), призначених для споживання людиною.

«Вимоги до виробництва цукру, крім того, що адаптовані до європейських, відповідають положенням Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО/ВООЗ). Це важливо з огляду на розширення експорту цукру: минулого маркетингового року було експортовано 769 тис. т, а з початку поточного сезону (вересень-листопад) — 126,2 тис. т» — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Наказ передбачає перехідний період, вступає в силу з 01 вересня 2022 р.

Також уточнюється, що питання виробництва та реалізації на внутрішньому ринку інших цукрів, у тому числі коричневого, регулюються на рівні технічної документації суб'єктів господарювання та встановлених вимог до безпечності харчових продуктів. 


Для довідки: у сезоні цукроваріння 2016/2017 МР було перероблено 13,66 млн т цукрових буряків і вироблено 2,008 млн т цукру. Здійснювали переробку цукрових буряків 42 цукрозаводи. Сезон 2016/2017 маркетингового року став рекордним з експорту вітчизняного цукру — українськими виробниками було експортовано 769 тис. т цукру, що майже у 6 разів більше, ніж у 2015/2016 МР.