Зерно, гречка і ягоди: за рахунок чого скоротиться урожай

12 квітня 2023, 08:40 1883

Виробництво валової продукції рослинництва у 2023 році зменшиться проти показників 2022 року на 2,1% переважно за рахунок скорочення обсягів озимої пшениці та кукурудзи.

Такий прогноз озвучив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, говориться у повідомленні установи.

Так, посівні площі зернових і зернобобових культур зменшаться проти минулого року майже на 9%. Найбільше — під житом та рисом (-20%); в абсолютних величинах, по пшениці — на 690 тис. га, а по кукурудзі — на 285 тис. га. Причому по останніх — під впливом несприятливої кон’юнктури на ринку, яка склалася внаслідок війни в Україні.

Водночас 2023 року масиви ярих культур зростуть у цілому на 8,2%, а загальна посівна площа порівняно з попереднім воєнним роком зменшиться несуттєво.

Під технічними культурами площі посівів зростатимуть. Зокрема, цього року очікується збільшення площ під соняшником та соєю на 10-12%, ріпаком — на 20% до попереднього року.

За прогнозами науковців, у 2023 році виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 89% проти 2022 року. Виробництво озимих зернових зменшиться проти попереднього року на 7,6%, ярих — на 6,4%, зокрема озимої пшениці — на 5,5%, кукурудзи на зерно — на 9%.

Найбільший спад прогнозується по виробництву озимого ячменю — на 32,7%, яке, однак, значною мірою буде компенсоване зростанням по ярому ячменю — на 16,6%. Також суттєво зменшиться виробництво рису (-28,7%) та жита (-24,2%). На 21,5% можливе зменшення виробництва гречки, однак його обсяги значно перевищать досягнутий у попередні роки рівень: на 24% показник 2021 року, на 34% — показник 2020 року, зазначив науковець.

Серед інших культур зменшення прогнозується по картоплі (-3,8%), плодово-ягідних культурах (-10 %) та винограду (-11,3 %).

Водночас прогнозується зростання проти 2022 року, крім вже згаданого ярого ячменю, по буряку цукровому фабричному на 12,3%, насінню соняшнику — на 6,5%, сої — на 12,2%, ріпаку — на 9,1%. Майже на рівні 2022 року — 99% — збережеться виробництво овочів.

«Втім, прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2023 році дозволить повністю забезпечити  внутрішні продовольчі потреби України та певною мірою зберегти експортний потенціал», — підсумував Юрій Лупенко.