В Україні галузь тваринництва в структурі виробництва займає заледве 23%, в той час у Польщі — 41%, Німеччині — близько 80%.
Про це розповів радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» (м. Львів) Іван Стефанишин, йдеться у повідомленні ринку.
Довоєнні негативні тенденції скорочення поголів’я і виробництва молока значно загострились. Корів за час повномасштабного вторгнення поменшало на 201%, у промисловому секторі — на 12%. За перший квартал минулого року виробництво молока знизилось майже на 14%.
«Найбільша проблема м’ясного ринку — брак свинного ресурсу. Його не вистачає з 2021 року, коли заборонили ввезення генетичного потенціалу з Європи через африканську чуму. В той період вибуло близько 30% поголів’я. А в час війни додаткові втрати — ще мінус 15% в окупованих областях та таких, де ведуться бойові дії. По птиці — на ринку є запас. Прогнозований спад цієї галузі цьогоріч — 7-8%, але він не вплине на український кошик, оскільки в Україні рівень споживання набагато нижчий за виробництво», — прокоментував Іван Стефанишин.