Названо основні перепони для української молочної галузі на шляху до євроінтеграції

01 червня 2024, 08:41 1968

Багато українських підприємств уже зараз відповідають європейським стандартам якості та безпеки продукції. Вони впровадили систему HACCP, модернізували виробничі лінії та обладнання, а також проводять регулярний контроль якості продукції.

Про це повідомила координаторка Євроінтеграційного комітету Єлизавета Святківська у коментарі «БізнесЦензор»

За її словами, ці підприємства зможуть без проблем адаптуватися до нових вимог законодавства ЄС, частина з них має єврономер та право експортувати до ЄС.

«Але, з іншого боку, значна частина українських молокопереробних підприємств потребує оновлення та модернізації. Їм необхідно впровадити нові технології, підвищити рівень санітарії та гігієни, а також сертифікувати свою продукцію відповідно до європейських стандартів. Цей процес потребує значних інвестицій, яких багато підприємств не мають», — пояснює Святківська.

На її думку, головними каменями спотикання бізнесу на шляху до євроінтеграції є:

  • недостатній рівень фінансування: модернізація українських молокопереробних підприємств потребує значних інвестицій, яких багато підприємств не мають;
  • необхідність навчання персоналу: українським підприємствам необхідно буде навчати свій персонал новим технологіям та стандартам роботи;
  • низький рівень обізнаності: багато українських підприємств не володіють достатньою інформацією про вимоги європейського законодавства;
  • дефіцит сировини високої якості.