Усі попередні негативні тенденції, які мали місце на плодоовочевому ринку України тижнем раніше, за результатами звітного періоду тільки зміцнилися. На внутрішньому ринку продовжували дешевшати ті самі культури, що й напередодні. Водночас позитивних цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України цього тижня зафіксовано не було за жодною з позицій моніторингу.
Про це повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».
Відзначається, що у господарствах продовжувався активний збір урожаю коренеплодів, через що пропозиція моркви на внутрішньому ринку продовжувала стрімко зростати. Для збереження попередніх темпів торгівлі продавці були змушені передивитись попередні цінники на моркву більш ніж на 30% у бік зниження.
Аналітики зазначають, що схожа ситуація мала місце й у сегменті ріпчастої цибулі. Збільшення пропозиції продукції на ринку на тлі сталого попиту з боку покупців призвело до здешевлення цибулі на 13% порівняно з попереднім періодом.
«Ще з самого початку звітного періоду на внутрішньому плодоовочевому ринку суттєво зросла пропозиція томатів з відкритого ґрунту, обсяги яких склали гідну конкуренцію тепличній продукції. Як результат, тільки за останні 7 днів помідори стали доступнішими більш ніж на 20%, чим тижнем раніше», — повідомляють аналітики.
Негативні цінові тенденції збереглися й у сегменті кавунів. У місцевих господарствах продовжувався активний збір баштанних культур. І якщо ціни на дині тільки-но почали знижуватись, то ціни на кавуни продовжували поступово йти донизу вже декілька тижнів поспіль. Водночас із баштанними культурами на внутрішньому ринку України продовжували дешевшати й кісточкові фрукти, особливо сливи та персики. На додачу було зафіксовано й незначне здешевлення у сегменті ягідних культур, а саме на суницю садову й малину.
Аналітики прогнозують, що є велика вірогідність, що за більшістю позицій моніторингу негативні цінові тенденції втримаються й упродовж декількох наступних тижнів. Особливо це стосується овочевої групи товарів. Щодо ринку ягід і фруктів, то через сезонний фактор й завершення збирання врожаю деякі з них можуть почати дорожчати вже наступного тижня.