На продуктових ринках України вже почав з’являтися місцевий виноград.
Про це пише «РБК-Україна».
Так, тиждень тому на одеському «Привозі» виноград пропонували покупцям за 60-90 грн/кг (сорт Кишмиш). На ринку Рівного ягода вартувала 120 грн/кг. У Переяславі ціни становили від 120 до 150 грн/кг. Місцевий переяславський продавець зазначає, що через спекотну погоду цього року врожай дозрів швидше.
Збільшення пропозиції винограду розпочнеться у другій половині серпня, і вже на початку вересня на ринку широко буде представлена як імпортна продукція, так й українська.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка зазначає, що у пік пропозиції ціни на ягоду традиційно повинні знизитися наполовину та навіть більше. Такого зниження варто очікувати ближче до середини вересня.
Експерт навів дані Держстату, за якими загальна площа насаджень винограду в Україні становить 27,5 тис. га. Серед них Одеська область займає 66% (18,2 тис. га), Миколаївська — 17% (4,6 тис. га), Закарпатська — 11% (3,1 тис. га).
Загальне виробництво всіх сортів зареєстрованих підприємств за 2023 рік становило 2448,7 тис. т із середньою врожайністю 93 ц/га.
Як зазначає експерт УКАБ, на сьогодні в переважній більшості пропозиція винограду на внутрішньому ринку України складається з імпортного товару, середня ціна якого варіюється від 180-220 грн/кг.